Néhány pécsi közparkot megint lezárnak a hétvégére

A kormányzat csütörtökön megtartott kormányinfóján ismertette a legfrissebb döntéseit. Gulyás Gergely miniszter elmondta, sikeres volt az együttműködés az önkormányzatokkal, ennek értelmében a hétvégi napokon maguk szabályozhatják a közterületek nyitvatartását. A döntéssel kapcsolatban adott ki sajtóközleményt Péterffy Attila polgármester.

A pécsi önkormányzat a járványhelyzet miatt lezárja hétvégére

– a Tüskésréti szabadidőparkot és annak parkolóját
– a Mandulás játszóteret és annak parkolóját
– a Malomvölgyi szabadidőparkot és annak parkolóját
– a Tettye parkot és parkolóját

A Malomvölgyi-tavat és Kökényi-tavat viszont felkereshetik horgászok, de csak annyian, ahány hivatalosan kijelölt horgászhely van.

Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi frakcióvezetője Facebook-oldalán kritizálta a húsvéti hosszú hétvégére vonatkozó múlt heti polgármesteri rendelkezéseket, mondván, Péterffy Attila a parklezárásokat korábban is megléphette volna, nem lett volna szüksége a kormányzati felhatalmazásra. Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter mai bejelentése ezt egyértelműen cáfolta.

Péterffy Attila közleménye:

„A Miniszterelnökséget vezető miniszter ma bejelentette, hogy ezentúl a szombati és vasárnapi napokon az önkormányzatok dönthetnek a kijárási szigorításokról.

Mint ismert, elsőként ilyen jogkört a húsvéti ünnepet megelőző éjjel kaptak a települések vezetői, azt megelőzően nem volt ilyen lehetőségük. Pécs Megyei Jogú Város polgármestereként a rám ruházott felhatalmazással élve a húsvéti időszakra lezártam a forgalmas pécsi parkerdőket és pihenőhelyeket.

Akkor rendkívül rövid idő állt rendelkezésre, pár óra alatt kellett döntést hozni. Az idő rövidsége miatt csak a teljes körű és szigorú szabályozás bevezetése volt lehetséges.

A miniszter által ma bejelentett ismételt jogkörátadást követően a húsvéti hétvégén bevezetett korlátozások tapasztalatai alapján és a hatóságokkal való egyeztetést követően az előttünk álló hétvégén (április 18-a és 19-e) az alábbi pécsi közterületek lezárását rendelem el:

– Tüskésréti szabadidőpark és annak parkolója
– Mandulás játszótér és annak parkolója
– Malomvölgyi szabadidőpark és annak parkolója
– Tettye park és parkoló

Az előző, hosszú hétvégi szabályozáshoz képest változás továbbá, hogy a Malomvölgyi-tó és Kökényi-tó területét felkereshetik horgászok. A területen azonban legfeljebb annyi horgász tartózkodhat, amennyi hivatalosan kijelölt horgászhely van. Fontos, hogy nekik is be kell tartaniuk a szociális távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

A húsvéti ünnepek alatt a pécsiek rendkívül fegyelmezett magatartásról tettek tanúbizonyságot, amit ezúton is köszönök mindannyiuknak.

A kijárási szigorítások tapasztalatait hétről hétre összegezzük kollégáimmal, és ez alapján fogok döntést hozni az elkövetkező hétvégék tekintetében.

Továbbra is azt kérem önöktől, hogy ha tehetik, maradjanak az otthonukban!

Amennyiben mégis úgy döntenek, hogy a tavaszi időben a friss levegőre mennek, azt kérem: a mostani hétvégére megnyitott zöldterületeket csak alapos indokkal, fegyelmezetten látogassák, és mindenképpen tartsanak egymástól biztonságos távolságot!

Amennyiben sportolás céljából látogatják a pécsi pihenőhelyeket, kérem vegyék figyelembe, hogy a kutatások szerint ilyen esetben kilégzéskor a vírus jóval messzebbre is képes terjedni, az általános két méter akár ötszöröse is lehet a veszélyes távolság. Ezért javasoljuk, hogy sportolás közben legalább 10 méter távolságot tartsanak egymástól.

Péterffy Attila
Pécs Megyei Jogú Város polgármestere”

Hirdetés