Sajtóhírek szerint akár sztrájkolni is készek a pécsi buszsofőrök, ha január végéig nem születik megállapodás a bérezésüket illetően. A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) 25 százalékos béremelést szeretne, a nagyobbik érdekképviselet szerint – Független Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) – csak feszültségkeltés zajlik – írja a Pécsi Stop.

hirdetés

A SZAKSZ már elkezdte felmérni a Tüke Busz sofőrjeinek körében a sztrájkhajlandóságot, ha nem sikerül rendezni a 2020-ra vonatkozó béreket. Ha január 31-ig nem reagál a cég, indulhat a munkabeszüntetés.

A Bama értesülési szerint a buszsofőrök közel fele támogatná az akciót és részt venne egy sztrájkban, emellett tovább folytatódhat az alkalmazottak távozása – eddig is tucatnyian hagyták el emiatt a céget. Azt is írják, a pécsi városvezetés annyit közölt, hogy középtávú bérmegállapodásra törekednek és zajlanak a tárgyalások. Az FDSZ nem válaszolt a lap megkeresésére.

Az FDSZ honlapján Hofekker Ferenc elnök bejegyzésében azt írja, évtizedek óta nem volt példa arra, hogy januárban már összehozták volna a béremelési megállapodásokat. Tudomása szerint az önkormányzatnál és a Tüke Busznál is van hajlandóság a bérrendezésre.

A bejegyzésben az is áll, a Magyar Államkincstárnak is van beleszólása az ügybe, illetve amiatt sem lehetséges a januári megállapodás, mert a Tüke Busz, lévén városi cég, törvényi megkötés alatt áll – amivel Hofekker szerint a SZAKSZ tisztában is van. Ráadásul állítása szerint a szakszervezet lényeges információkat hallgat el a sofőrök elől.

A Pécsi Stopnak Hofekker Ferenc elmondta, zajlanak a tárgyalások az önkormányzattal és a Tüke Busszal is a béremelésről. Jelenleg szerinte feszültségkeltés zajlik, a SZAKSZ vezetője tudja, hogy nem lesz januárban megállapodás, ennek ellenére egy esetleges sztrájkról beszél.

A teljes írás EZEN a linken érhető el.

hirdetés
Hirdetés