Nem lépnek vissza, ezért nem lesz esélye a bevándorláspártinak?

Egyelőre csak annyi biztos, hogy az MSZP által támogatott Mellár Tamás és a jobbikos Fogarasi Gábor elindul a Baranya 1-es választókerületben Csizi Péter fideszes parlamenti képviselővel szemben. Az LMP és a Momentum kivár. 

hirdetés

A Gulyás Márton liberális aktivista által gründolt Közös Ország Mozgalom elkészült azzal a közvéleménykutatással, amelyet a Baranya 1-es választókerületben, Pécs legnagyobb városrészét, Kertvárost, belvárost, és több kisebb falvat is magában foglaló körzetben végeztek. Ez a baloldali ellenzék számára azért volt kulcsfontosságú, mert elméletileg ettől tették függővé azt, hogy egy jelöltet indítsanak. Vagyis ha bebizonyosodik az, hogy egy jelölttel szemben verhető a Fidesz, akkor valahogy megegyeznek.

A KOM szerint Csizi Péter fideszes képviselő mandátumszerzésének megakadályozására akkor van lehetősége az ellenzéknek, ha az LMP, a Momentum és a Jobbik jelöltje is visszalép.

Ez azonban saját mérésük alapján sem igaz, hiszen az adataik szerint is csak 45 százalékot érne el az MSZP főtámogatottságú és a bevándorlók betelepítése mellett kampányoló Mellár Tamás, ha egyedül indulna Csizi Péterrel szemben, aki 55 százalékkal így is nyerne. Sőt, még a baloldali szavazatokból is elcsenne 12 százalékot.

Mindenesetre ahhoz, hogy megszorítsák Csizit, a Momentumnak, az LMP-nek és a Jobbiknak is vissza kellene léptetnie a jelöltjeit. A Momentum Mozgalom vélhetően hajlandó is lesz erre, mivel a pécsi jelöltjük, Nemes Balázs egyáltalán nem ismert Pécsen, és lapunk érdeklődésére is azt mondták, hogy március 11-én tart jelölti kongresszust a Momentum, ahol erről is egyeztetni fognak a jelöltek a párt elnökségével. Ezen Nemes Balázs is részt vesz, addig nem döntenek a kérdésben.

Az esős idő a plakátokat megviseli, de a Jobbik még kitart. A győztesek jelöltje

A Jobbiknak azonban esze ágában sincs ilyesmi. Szabó Gábor pártigazgató közölte: mind a 106 választókerületben, így a pécsiben is indítanak saját jelöltet. A Jobbik továbbra is Fogarasi Gábort tartja a legerősebb és legesélyesebb ellenzéki jelöltnek a Baranya 1-es választókerületben, amelyben egy másik közvéleménykutatás alapján a Jobbik a legnagyobb szavazótáborral rendelkező ellenzéki párt, így a sikeres kormányváltás érdekében a jobbikos jelölt a valódi kihívója a fideszes jelöltnek. Vona Gábor elnök is Fogarasi Gábort tartja a választókerületben a legerősebb ellenzéki jelöltnek, így az ő egyértelmű támogatására biztatja a pécsi választópolgárokat.

Mellár az MSZP-s mellett, mint “esélyes jelölt”

Keresztes László Lóránt lapunknak napközben nem válaszolt – estére ígért reakciót –, ám az OK!Pécsnek röviden annyit mondott, hogy egy héten belül akar a nyilvánosság elé lépni az LMP egy olyan új javaslattal, ami a párt szerint a leginkább szolgálja majd a kormányváltást.  

Elképzelhető tehát, hogy az LMP-sek visszalépnek, hiszen az óriásplakátjaikon a megszokottól eltérően Pécsett sem szerepelnek a helyi jelöltjeik.

Szél Bernadett mindenhol, Keresztes sehol

Ugyanakkor az LMP korábban mereven elzárkózott attól, hogy az MSZP-vel, a DK-val, vagy éppen a szélsőjobboldali múlttal bíró Jobbikkal működjön együtt, viszont az Index szerint most már az MSZP-t és a Jobbikot is tárgyalni hívták.

Ha az LMP ezt a lépést meghúzza, akkor az elmúlt hónapokban folytatott kommunikációjuk semmit sem ért, saját magukkal mennek szembe, ami alighanem a párt támogatottságán is meglátszik.

Egyébként az, hogy mennyire nem egységes az ellenzék, jól mutatja, hogy Heindl Péter, az egykori SZDSZ alapító tagja, aki több pécsi civil megmozdulást is szervezett az elmúlt években, úgy nyilatkozott nemrég, hogy az ellenzéki pártoknál káosz és határozatlanság van, ami a lehetséges szimpatizánsaikra is átragadt. Szerinte az is tény, hogy nem érzékelhető kormányváltó hangulat, az ellenzéknek nincs esélye a győzelemre.

hirdetés

Hirdetés