Nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás lehet a Seirené

A japán nagyvállalat várhatóan júniusban veszi meg a telket a pécsi Déli Ipari Parkban, az építkezés ősszel kezdődhet.

hirdetés
Uránia Mozi

Szándéknyilatkozatot írt alá ma délelőtt Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere és a Seiren vállalatcsoport képviselője, Toru Takegawa. A beruházás megvalósításának szándékát rögzítő nyilatkozat alapfeltétele a nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházás státusz elnyerésének.

Mivel a japán vállalat által kiszemelt, a Déli Ipari Parkban lévő terület részben önkormányzati tulajdon, a város nyújt majd be kérelmet a kormányhoz a kiemelt beruházás címre. Ez többek között azt jelenti, hogy a hatósági engedélyeztetés jóval gyorsabban zajlik majd a szokásosnál.

Ruzsa Csaba alpolgármester lapunknak elmondta, jelenleg a telek felmérése zajlik, a Seiren mérnökei vizsgálják, pontosan hova kerüljön a gyár és ehhez milyen előkészítő munkálatok szükségesek. A 23 hektáros ingatlanon nagyjából két-három héten belül indulhatnak meg a közműmunkálatok és a tereprendezés. Az adásvételi szerződést a felek várhatóan júniusban írják alá, a gyár építése pedig ősszel, szeptemberben vagy októberben kezdődik.

Az Európa Kulturális Fővárosa projekt óta ez lehet az első, közvetlenül az önkormányzathoz kötődő nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházás a városban.

A szándéknyilatkozat aláírását követően Toru Takegawa rövid interjút adott lapunknak, amelyben kiemelte, hogy nagyon sok gyakorlati, vállalati szempontot vizsgáltak meg, mielőtt úgy döntöttek, hogy Pécsen építik meg gyárukat. Mint mondta, kifejezetten tetszett nekik a telek, a talaj, és persze a várostól kapott ajánlat is. Hozzátette, hogy a döntésben nagy szerepet játszott, hogy a városnak nagy egyeteme van, így megfelelő számú, jól képzett és képezhető fiatalt tudnak majd alkalmazni. Továbbá – folytatta – az egyetem lehetővé teszi, hogy a jövőben folyamatosan tudják majd bővíteni a foglalkoztatottak számát. Mindemellett fontos szempont volt, hogy egy nagy múltú, történelmi városban telepedjenek le – mondta. 

A mai találkozó kapcsán a vállalatcsoport képviselője kérdésünkre elmondta, hogy arra azért is volt szükség, mert nagyon feszes menetrenddel dolgoznak, és minél előbb szeretnék megkezdeni a pécsi gyár építését, aminek előfeltétele, hogy a 23 hektáros terület egésze rendezett, munkakész legyen. Az egyeztetésen megtették azokat a lépéséket, amelyeknek köszönhetően ez a folyamat jogi szinten megindulhat. Ennek eredményeként gyorsabban kaphatják meg a szükséges támogatásokat, a város elkezdheti számukra a telek rendezését, a beruházás pedig minél hamarabb megkezdődhet – mondta. 

Videónk az eseményről:

Szöveg: Pernecker Dávid, Nimmerfroh Ferenc