Önkéntesek összefogásának hála több helye lesz a mentett kutyáknak

A napokban osztott meg egy Facebook-bejegyzést a Pécsi Morpheus Állatmentő Alapítvány, melyben önkéntesek segítségét kérték a Szigeti tanyán található bérelt területük megtisztításához, hogy ezzel a jelenleg a szomszédos telken elszállásolt kutyáiknak több helyük legyen, sőt a jövőben több ebnek is ideiglenes otthont tudjanak biztosítani, az állatok gazdásodásáig. A cikk írója is részt vett a szombati önkéntes napon, élménybeszámoló következik. 

Körülbelül 10-15 önkéntes és alapítványi tag – sőt, több kisgyermek is – vett részt a november 9-i akción, melynek keretében egy teljesen elgazosodott, törmelékekkel és hulladékkal teli területet igyekeztek nem kis kitartással és összefogással, a rossz körülményekből kimenekített kutyák számára élhetővé tenni. Kellett pakolni, szemetet szedni és égetni, gereblyézni, bokrokat kivágni, kutyaházakat építeni, és persze a már az alapítvány pártfogoltságában lévő ebekkel is megismerkedhettek az összegyűltek. Mindezért finom ebédet, sok nevetést és a mentett kutyusok kissé nyálas „puszijait” kapták cserébe.

Sánta-Hetesi Beáta alapítványi elnök elmondta, az önkénteseknek hála – akik egyébként még esőben is kitartottak – hatalmas előrelépés történt rövid idő alatt a bővülési projektben. Hozzátette, hátravan még az összegyűjtött szemét elszállítása, valamint a telek körbekerítése és biztonságossá tétele. Ha mindez kész, a kutyák jóval nagyobb területen tudnak majd mozogni, illetve plusz kennelek is épülhetnek.

– Úgy gondolom, az állatok szeretete motiválja az alapítvány rendszeres és alkalmi önkéntes segítőit is. Nagyon hálásak vagyunk a legutóbbi segítők kitartó munkájáért és sokat jelent az is, hogy az ilyen alkalmakkor megismerik a védenceinket, sokan gazdisodnak is az önkénteseknek hála. Az ilyen akciók mellett nagyon örülünk neki, ha előre egyeztetett időpontban érkeznek hozzánk sétáltatók, akik a kutyusokkal tesznek néhány kört és játszanak velük. Jelenleg 15-17 kutyát tudunk egyszerre elszállásolni, de a nagytestű állatoknak mindenképpen több hely kellett – fejtette ki az állatmentők elnöke.

Az egyik legnagyobb kihívást a rengeteg üvegszilánk összegyűjtése jelentette, melyek több rétegben fedték a terület egyes részeit

Pécsett több olyan szervezet működik, akik állatok megmentésével foglalkoznak. Ezek a már említett Pécsi Morpheus Állatmentő Alapítvány, a Pécs Környéki Állatmentő Alapítvány, a Hachiko Állatvédő Egyesület és Menhely, a Baranyai Radikális Állatvédő Alapítvány, a Kulturált Állattartásért és Tiszta Környezetért Egyesület, valamint a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület. Mindegyikük szívesen fogad önkénteseket, adományokat, gyakorlatilag mindenfajta segítséget.

hirdetés

Hirdetés