Orbán Viktor: új szabályokat alkot a kormány május 4-e után

Orbán Viktor miniszterelnök

A koronavírus-járvány elleni védekezés első szakasza a következő hét végén lezárul, ezért a kijárási korlátozások helyett új szabályokat fog megalkotni a kormány, és fokozatosan újraindítható lesz az élet – közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az új szabályok vonatkoznak majd a veszélyeztetettebb csoportokra, a krónikus betegekre, a nagyvárosban élőkre, és főként az idősekre, őket meg kell védeni.

hirdetés

A speciális szabályok kialakítása gőzerővel zajlik.

A kórházakkal kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, az ágyak felszabadításánál a legrosszabbra próbáltak felkészülni, mivel ha újraindul az élet, és a vírus elszabadulna, akkor akár tízezer ágyra is szükség lehet – olvasható az Index összefoglalójában.

A miniszterelnök beszélt az egészségügyi rendszer felkészítéséről is, ha az országban megindul az élet és tömegessé válnak a betegségek, ne érje váratlanul őket a betegtömeg.

Elmondta azt is, sokat tanult mindenki a veszélyhelyzetből, hazánk járványkezelése sikeresnek tekinthető, mert nem ijedtek meg az emberek.

Arra a kérdésre, hogy konkrétan mi fog történni május 4-e után, Orbán Viktor a következőket mondta: együtt kell élnünk a vírus fenyegetésével, míg nem lesz vakcina, de már sok minden tudható róla. Például az, hogy az időseknél súlyosabb tünetek jelentkezhetnek, veszélyben vannak a krónikus betegek is, Budapesten és a nagyvárosokban más szabályokat kell kialakítani, mert itt fordulnak elő a tömeges megbetegedések.

A miniszerelnök elmondta, ő már enyhített volna a szabályokon, hiszen ez a gazdaság érdeke, de inkább megvárja május 4-ét, és figyeli Ausztria intézkedéseit, ahol már elkezdték feloldani a korlátozásokat. Arra készül, hogy a magyar gazdaság gyorsan kilábal a válságból.

Május negyedike után várható az is, hogy a polgármesterek megkapják a hétvégi szigorítások megtételére vonatkozó állandó jogkört.

Mint írja az Index, Orbán Viktor kijelentette, az Európai Uniótól „egyetlen forintot sem kaptunk”, az uniós átcsoportosításokkal és válságalapokkal csak a „korábban is Magyarországnak járó pénzhez” juthatunk hozzá.

Azonban a nemrég tartott uniós csúcstalálkozón hozott megállapodások rugalmasabbá és gyorsabbá tehetik a pénzhez jutást a válság idején. Megállapodás született továbbá arról is, hogy nagyobb költségvetést kell létrehozni, és mindenkinek, Magyarországnak is többet kell majd befizetnie.

Arról viszont nem sikerült megállapodni, hogy támogatást vagy hiteleket nyújtson-e az unió a tagállamoknak a válság leküzdésére.

Orbán Viktor azt is hozzáteszi, hogy szerinte Brüsszelben a kritikák mögött legtöbbször Soros György áll, aki szerinte már közzétette második tervét, mely az egész uniót veszélyezteti, mert „egész életünkben fizethetnénk az árát” – írja az Index.

Orbán szerint Brüsszelt hatalmi harcok jellemzik, valaki nyerészkedni akar az európaiakon, de az elmúlt tíz évben a magyar kormány bizonyította, hogy kezelni tudja az ilyen próbálkozásokat.

Forrás: Index.hu, MTI

Hirdetés