Országosan 3,72 százalék az állástalanok aránya, ezzel szemben Pécsett 3,58 százalék, derül ki az Országos Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb, augusztusi adatsorából. Vannak Baranyában olyan falvak, ahol egyáltalán nincs állástalan, de azért természetesen nem ez az általánosan jellemző a megyére.

Folyamatosan csökken a munkanélküliek száma, az augusztusban lezárt adatok szerint a munkaképes lakosság 3,72 százaléka keresett állást. Pécs az országos mutatónál is jobban áll, itt ugyanis 3,58 százalék ez a mutató.

hirdetés
A Harman pécsi üzeme több száz emberrel bővít

Talán meglepő lehet, de Baranyában vannak olyan falvak is, ahol nem tartanak nyilván álláskeresőt: Ófalun, Szárászon és Udvaron egyáltalán nincs regisztrált állástalan. Tegyük gyorsan hozzá: ezek természetesen nem nagy települések, hiszen például Szárászon mindössze 29 fő a munkaképes korú lakosság létszáma. Vannak azonban ellenpéldák is, például Alsószentmártonban 31,89, Gilvánfán 29,24, Gordisán 26,37 százalék az állástalanok aránya, azaz nagyjából minden harmadik lakos munka nélkül van.

De számos településen találunk bőven 10 százalék feletti mutatót. Így nem is meglepő, hogy Baranya egészében a pécsinél jóval nagyobb, 5,37 százalék az állástalanok aránya. Ebből viszont az is következik, hogy Pécs jelentősen javítja, felfelé húzza a megye gazdaságát.

Ha a pécsi adatokat külön vizsgáljuk, az látszik, a több mint 100 ezer munkaképes korú lakosból mintegy 3600-an vannak állás nélkül. Közülük ezren szerepelnek több mint egy éve a munkanélküliek listáján, nyilván az ő helyzetük a legnehezebb, a szakemberek szerint ilyen időtáv után már egyre nehezebb újra elhelyezkedni a piaci ágazatban. Ugyanakkor az is tény, hogy a regisztrált állástalanok egy része képzetlen, sokan vannak, akik még 8 általános iskolai végzettséggel sem rendelkeznek.

A pécsi Hauniban mintegy 1300-an dolgoznak

Ha Pécset más nagy régióközpontokkal vetjük össze, akkor sincs szégyellnivalója a Dunántúl legnagyobb városának a maga 3,58 százalékos mércéjével: Győrben 1,27, Szegeden 2,49, Miskolcon 4,49, Debrecenben pedig 4,84 százalék az állástalanok aránya. A megyeszékhelyek közül egyébként a legrosszabb helyzetben a kiugró munkanélküliséggel rendelkező Salgótarján van, Nógrád központjában 8,54 százalék az állásra várók aránya.

hirdetés

Hirdetés