Ősz elejére kész lesz Kertváros új kerékpárútja

Pécs az elmúlt hónapok során a bicikliutak kiépítésében nagyot lépett előre. Ha pedig egy tisztább, egészségesebb városban szeretnénk élni, ez a jó irány. A cél az, hogy minden pécsinek legyen lehetősége a biciklizést választani a környezetbarát közlekedési alternatívák közül. Most az egyik legfontosabb pécsi biciklis projektet, a Nagy Imre út mentén kialakítás alatt álló másfél kilométeres kerékpárutat és az ott eddig lezajlott és jelenleg is zajló munkafolyamatokat mutatjuk be.

Miért kell beszélni az új pécsi kerékpárutakról?

Kezdjük azzal a szomorú ténnyel, hogy a környezet- és egészségkárosító szén-monoxid és nitrogén-oxidok döntő, jelentős hányada Pécsen is a közlekedésből ered. Ez érthető is, hiszen igen nagy a város területén átmenő autó-, teherautó- és buszforgalom, amelynek mintegy 90 százalékát a személygépkocsik teszik ki. Jó hír azonban, hogy a közlekedés okozta légszennyezés célzott forgalomszervezési intézkedésekkel, a környezettudatos közlekedési módok és alternatívák iránti figyelem szisztematikus felkeltése, illetve a pécsi közúthálózat fejlesztésével csökkenthető.

hirdetés
Jól halad a munka: állnak a lámpák, kész a járda

Minderre pedig nagy szükség is van, ez mindannyiunk érdeke. Jogos igényünk ugyanis olyan városban élni, ahol a közlekedés a gyalogosok és a kerékpárosok számára is biztonságos, ahol nyugodtan lehet sportolni, babakocsit tolni, vagy egyszerűen csak időt tölteni a szabadban anélkül, hogy kockára tennénk az egészségünket.

Egy ilyen egészséges városi környezet kialakításához a parkok mennyiségének és minőségének fejlesztése, valamint a környezetbarát közösségi közlekedés lépései mellett – többek között – magas színvonalú kerékpáros (és persze gyalogos) infrastruktúrára van szükség.

Pécs pedig az elmúlt néhány hónap során a bicikliutak kiépítésében nagyot lépett előre, ezt a célt pedig korábban már az egészségesebb városi környezet elérése érdekében létrehozott Fenntartható Városi Mobilitási Tervben is rögzítették.

Konkrétan ez a cél az, hogy minden pécsinek legyen lehetősége a biciklizést választani a közlekedési alternatívák közül ahhoz, hogy Pécs területén a lehető legkönnyebben és legkényelmesebben eljuthassanak A-ból B-be, lehetőleg úgy, hogy közben mérséklődjön a városban a levegőszennyezettség, illetve a zajszennyezés, valamint persze az energiafelhasználás is.

Szépül a buszmegálló környéke, jól látszik az új kerékpárút is

Ennek érdekében indult meg az elmúlt év során több pécsi kerékpárút építése-bővítése és fejlesztése, melyek közül most az egyik legfontosabbat, a Nagy Imre út mentén kialakítás alatt álló másfél kilométeres kerékpárutat és az ott eddig lezajlott és jelenleg is zajló munkafolyamatokat mutatjuk be.

Kertváros új kerékpárútja

A Nagy Imre út több mint 320 millió forintból megvalósuló fejlesztése a Nagy Imre út Maléter Pál úti csomópontja és az az Expo Center között húzódó szakaszt érinti: a projekt során a Nagy Imre út mentén építik ki az új kerékpárutat, melynek eleje a Maléter Pál út jelzőlámpás csomópontjánál véget érő, már meglévő kerékpárúthoz csatlakozik, a szakasz vége pedig csatlakozik a pellérdi kerékpárutat a Füzes dűlővel összekötő kerékpárúthoz. Fontos megjegyezni, hogy a bicikliút építésével párhuzamosan – a projekt részeként – zajlik a Nagy Imre út Maléter Pál úti csomópontja és a Keszüi úti csomópontja közötti 550 méteres útszakasz felújítása is.

Őszre elkészül az új bicikliút

A projekt kivitelezési szerződését már 2019 őszén megkötötték, azonban az aszfaltozási munkák téli korlátozására való tekintettel akkor csak a részleges munkaterület-átadásra volt lehetőség. A tényleges munkavégzés idén tavasszal kezdődött meg. Nézzük, hogy mi is történt az épülő kerékpárúttal azóta:

Április 6. és 17. között a bringaút burkolatalapját, illetve a burkolatot építették a Megyeri út nyugati oldalán a kosárlabda akadémia, a Pécs Plaza, illetve a volt OMV benzinkút előtti területeken. Emellett a Nagy Imre úton, valamint a Melinda utca és a Sarolta utcai buszmegálló között végeztek a bontási és szegélyépítési munkálatokkal, melyeket követően a burkolatalap, illetve a járda és kerékpárút burkolata is elkészült.

Ezután a május 18-tól május 31-ig tartó időszakban történt említésre méltó haladás: a kosárlabda akadémia és a pláza közötti szakaszon folytak burkolatépítési munkák, melyek során már a szakasz közvilágítását is megoldották. A Nagy Imre út Keszüi út és Maléter Pál út közötti szakaszán május 25-től elindultak az útburkolati munkák, amihez kapcsolódva ezen a területen új, biztonságos kerékpáros-átvezetések készültek el.

Június 22. és július 3. között a Nagy Imre út nyugati oldalán, a Maléter Pál út és a Sarolta utca nevű buszmegállók között leaszfaltozták a járdát és kerékpárutat.

A legfrissebb hír a fejlesztéssel kapcsolatban: augusztus 8-án a Nagy Imre utat mindkét irányban lezárják 24 órára (szombat reggel 6 órától vasárnap reggel 6 óráig), a Maléter Pál úti és a Keszüi úti kereszteződések között, ekkor az aszfaltkopóréteget fektetik le.

Az új bicikliút és az azzal párhuzamosan zajló útfelújítási munkák előre láthatóan még idén ősz elején elkészülnek.

A cikk a TOP-6.3.2-15-PC1-2016-00005 azonosítószámú, „Megyeri tér fejlesztése” című projekthez kapcsolódó szemléletformálási kampány keretében készült.

 

hirdetés

Hirdetés