Óvatos nyitás: első körben csak a szabadtéri edzések indulnak el Pécsett

Lassan, óvintézkedésekkel és kivételekkel, de újraindul a pécsi sportélet, bár első körben csak szabadtéren. A PSN Zrt. egyes szakosztályainál jövő héten már lesznek edzések.

A kijárási korlátozásokat vidéken május 4-ével feloldotta a kormány, az egész országban engedélyezték a sportolást profik és amatőrök számára, nem tiltják a tömegsportot sem. A pécsi klubok és sportegyesületek ennek ellenére egyelőre nagyon óvatosak az újraindítással.

A csapatsportokban minden olyan bajnokságot befejezettnek nyilvánítottak az elmúlt hetekben, amelyben pécsi klub is érdekelt. Az utánpótlás sportban is befejeződtek a bajnokságok, de az edzéseket nyár elejéig a legtöbb sportágban most folytatnák. Ezt az adott sportági szövetségek ajánlásai és útmutatása alapján tehetik meg, viszont nem minden szövetség újraindításpárti.

Máté János, a PSN Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta, szakosztályaiknál első körben csak a szabadtéri edzések indulnak el. A PMFC-nél például heti három edzéssel június 10-éig folytatódik a szezon. Kisebb csoportokban fognak edzeni a gyerekek, egymástól legalább másfél méteres távolságot tartva, ami teljes értékű edzést nyilván nem tesz lehetővé, de a semminél jóval több. A kézilabdázóknál viszont egyelőre nem lesznek edzések, és a vízilabdázóknál is csak szabadtéri, nem uszodai edzések engedélyezettek.

A PMFC-re visszatérve: információink szerint kedvező esetben – azaz ha meglesz az állami pénz – egy hónapon belül folytatódhatnak a kovácstelepi edzőközpontban a munkálatok az új pályák kialakításával. Mivel az építkezés nyáron és ősszel még egészen biztosan zajlani fognak, nyár végétől a PVSK, a PMFC és a PEAC együttműködve, pályáikat egymásnak felajánlva szervezik majd meg az edzéseket.

A kosárlabdaedzések egyelőre nem indulnak újra a városban egyik klubnál sem, mivel a kosárlabda szövetség nem ajánlja. 

A PVSK-nál ma tartanak elnökségi ülést, ahol döntenek arról, pontosan hogyan, milyen óvintézkedések mellett indulhat újra a sportélet (futball, atlétika) a Verseny utcában. Czerpán István elnök, a klub Facebook-oldalának posztja szerint Jakab Ferenc pécsi virológussal is egyeztetett az újraindítás előtt.