Parlagfű: még mindig tart a szezon Pécsett

Magyarországon évente átlagosan 100-150 millió forint büntetést szab ki a hatóság azokra, akik nem irtják rendesen a parlagfűvel szennyezett területüket. A mezőgazdasági területeken a legnagyobb a fertőzöttség, de az elmúlt évekhez képest sokat változott, javult a gazdálkodói fegyelem. Ennek ellenére Magyarországon még mindig 2-2,5 millió ember szenved a parlagfű miatt, ami az első fagyokig képes virágozni.

hirdetés
Uránia Mozi

Európa egyik legszigorúbb szabályozása van érvényben Magyarországon a parlagfű irtásáról, de a jogszabály betartását tekintve van hova fejlődni – mondta Cseh László, a Baranya Megyei Polgárőr Egyesület elnöke. Hozzátette: Pécsett és a környéken a polgárőrök is segítenek a szennyezett területek felderítésében, földön és levegőben egyaránt, idén 12 ezer hektárnyi fertőzött területet fedezetek fel.

Baranya megyében 169 eljárást indítottak parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt, közérdekű védekezést 200 hektáron rendeltek el. Bár a bírságok kiszabása még folyamatban van, annyit már lehet tudni, hogy ezeknek a mértékét nem a növény magassága, hanem a virág bimbóinak fejlettsége határozza meg. A cél mégsem az, hogy büntessenek, hanem, hogy felhívják a figyelmet az irtásra.

Ennek érdekében bejelentést már egy telefonos applikáció segítségével is lehet tenni.

Magyarországon 2-2.5 millió ember szenved a parlagfű miatt, ami az első fagyokig képes virágozni

Csízy Gábor, a Baranya Megyei Kormányhivatal koordinátora a mobilra letölthető programról elmondta, hogy a bejelentő miután lefotózza a szennyezett területet, az applikáció hozzárendeli a pontos koordinátákat a fotóhoz, ezt követően rendszer osztályozza azt, és az illetékes hatóság felé megküldi fellelt parlagfüves területet.

A szakember azt is elmondta, ha most az összes növényt kiirtanák, akkor is 20-30 évig képes lenne ismét újra kinőni a Kárpát-medencében, mert annyira szétszórta már a magjait a gyomnövény.