Partizán-vita: kemény kérdéseket kapott Mellár és Nemes

Mellár Tamás (b), Gulyás Márton, és Nemes Balázs (j) az E78-ban

Pénteken rendezték meg a Zsolnay negyedben lévő E78-ban a Partizán közéleti Youtube-csatorna előválasztási vitasorozatának két pécsi “epizódját”. Először Mellár Tamás és Nemes Balázs (Baranya 1-es evk.), aztán Keresztes László Lóránt és Szakács László (Baranya 2-es evk.) csapott össze. A moderátor Gulyás Márton volt. Az alábbiakban az első vitán elhangzottakat foglaltuk össze.

Mellár Tamás és Nemes Balázs vitája egy darabig viszonylag nyugodt, kissé unalmas mederben folyt, a két politikus bemutatkozott, majd elmondták, szerintük melyek Pécs legnagyobb problémái és azokat szerintük hogyan lehetne megoldani.

Mellár szerint a művészet, a zene, a tudomány és a bor lehetnének azok a hívószavak, amelyek mentén fejleszteni lehetne Pécs turizmusát. Úgy véli, szükség lenne akvaparkra és ahhoz kapcsolva egy nagyobb szállodára is. Hozzátette, olyan befektetőkre van szükség, akik magas hozzáadott értékű munkahelyeket tudnak teremteni a városban, tehát nem összeszerelő üzemek kellenek.

Nemes Balázs arról beszélt, hogy a digitalizáció, az infokommunikáció és az innováció azok a kulcsszavak, amelyekre Pécs jövőjét építeni kell. Utalt arra, hogy ezen a területen kezdett el dolgozni Pécsett a 2019-es önkormányzati választás után, innovációs biztosként. Szerinte a negyedik ipari forradalomról Pécsnek nem szabad lemaradnia. Beszélt arról is, hogy egy egyszeri 10 milliárdos állami támogatásra lenne szüksége a pécsi önkormányzatnak ahhoz, hogy ne az örökölt adósság szabja meg a mozgásterét. Nemes elmondta, a pécsi önkormányzat 2,2 milliárd forint értékben indítana uniós finanszírozással bérlakásprogramot fiataloknak.

A jelöltek egyetértettek abban, hogy az egyetemi “modellváltás” elfogadhatatlan, és mindent meg kell tenni, hogy egy kormányváltás után a PTE ne egy politikaközeli kuratórium foglya legyen.

Túl voltunk a vita felén, amikor Gulyás Márton Mellár Tamásnak szegezte a kérdést: miért nem kommunikált semmit a Pécs Pride-ról közösségi oldalán és miért nem vett részt a rendezvényen. A képviselő pedig arról kezdett beszélni, hogy ő egy “nem fiatal” egyetemi oktató, és “ilyen típusú felvonulásokon” nem feltétlenül kell részt vennie, ahogy nem jár focimeccsre és nem jár diszkóba sem. Kijelentette, hogy abban az esetben, ha “valóban igazi veszély fenyegette volna “ezeknek a kisebbségeknek a jogait”, akkor felállt volna székéből, és demonstrált volna.

Gulyás Márton utóbbi kijelentésre reagálva felhívta a politikus figyelmét, hogy mint országgyűlési képviselő, jelen volt akkor, amikor a parlament elfogadta a gyermekvédelmi törvényt, ami összemossa a pedofíliát a homoszexualitással, teszi ezt egy olyan környezetben, ahol nagyon élesen lépnek fel a nem heteroszexuális emberekkel szemben kormányközeli médiumok és politikai erők. A moderátor megkérdezte Mellárt, mivel magyarázza azt, hogy megtagadta a szolidaritást ettől a kisebbségtől.

Mellár erre azt mondta, nem szavazta meg a “homofób törvényt”, és ha kormányváltás lesz, az elsők között fogja annak megsemmisítését követelni.

Gulyás Márton megkérdezte, nem volt-e politikai hiba nem részt venni a felvonuláson, Mellár erre azt válaszolta, hogy az adott helyzetben nem.

Gulyás Nemestől azt kérdezte, hogyan fognak tudni együttműködni az orbánviktóriázó Jakab Péterrel. A momentumos politikus azt mondta, elfogadhatatlan Jakab kijelentése, majd súlyos hibának és felelőtlenségnek nevezte, hogy Mellár nem vett részt a Pécs Pride-on, hiszen – mint mondta – pár hónappal ezelőtt két pécsi orvos összevertek azért, mert úgy gondolták, melegek. 

A következő tematikus blokkban a moderátor azt kérdezte Mellár Tamástól, hogy mivel köztudomású, hogy nem felhőtlen a viszonya Péterffy Attila polgármesterrel, milyen garanciákat tud adni arra vonatkozóan, hogy megválasztása után a kettejük konfliktusa nem válik a város kárára.

Mellár szerint ugyanazok a céljaik Péterffyvel, csak mások az eszközeik. Ez egy természetes és demokratikus vita szerinte, mint mondta, ő csak segített abban, hogy a pécsi ellenzéki erők közti belső konfliktusokat le lehessen rendezni.

Gulyás Márton Nemestől ebben a blokkban azt kérdezte, hogy megválasztása után nem lesz-e “illojális” jelölő szervezetéhez, azaz a Momentumhoz, tekintve, hogy “közismert” a jó viszonya Péterffy Attilával, akinek viszont “komoly politikai konfliktusa van” a helyi Momentum-frakcióval.

Nemes szerint jó munkakapcsolatban van Péterffyvel, akivel két és fél éve dolgozik együtt, konstruktív a közös munka, de vannak vitáik is, ő maga kritikát is meg szokott fogalmazni. Szerinte előfordulhat olyan, hogy a helyi érdek felülírja a politikai lojalitást. “Én elsősorban pécsi vagyok, másodsorban politikus” – jelentette ki.  Ezen a ponton Mellárra utalva azt mondta: szerinte nem elfogadható, hogy valaki a fideszes Hír Tv-be jár szidni az ellenzéki együttműködést. 

Mellár erre úgy reagált, hogy két és fél éve nem volt a HírTv stúdiójában, de egyébként ha a sajtó megkeresi, akkor nyilatkozik.

Erre Nemes azt mondta, hogy a HírTv és társai nem sajtóorgánumok, mert közvetlen politikai utasításra dolgoznak. Szerinte felelőtlenség az ellenzéken belüli vitákat a fideszes sajtóba bevinni.

(Megjegyzés: Mellár Tamás valóban nem járt az említett tv stúdiójában, de nyilatkozott nekik az elmúlt hónapokban.)

Gulyás Márton ezt követően nekiszegezte a kérdést Nemes Balázsnak, hogy az önkormányzati pozíciója, ami bruttó 514 ezres bérrel jár, nem káderkeltető-e. A politikus szerint határozottan nem, majd munkája egyik legfontosabb eredményeként a Király utcai IT HUB-ról beszélt.

Mellár Tamás a beszélgetés végéhez közeledve arról beszélt, hogy ő nem megélhetési politikus, nem zsoldos, ezért nem zsarolható. Amikor Gulyás Márton megkérdezte, hogy itt most implicite Nemes Balázsra utal-e, akkor azt mondta, hogy nem, hanem a politikai közegre, amiben mozog.

Rövid összefoglaló:

A teljes vita:

Hirdetés