Páva Zsolt: amit vállaltam, teljesítettem

Nem kíván újraindulni Páva Zsolt a pécsi polgármesteri címért, derült ki a Fidesz pécsi csoportjának szerda esti ülésén. A városvezető utódjának Vári Attilát javasolta. 

Páva Zsolt utalt rá, hosszú idő van mögötte a helyi politikában, összesen 18 év, ebből egy ciklusban alpolgármesterként szolgálta a várost.

– Négyszer választottak meg Pécs polgármesterének, amiért nagyon hálás vagyok, nagy megtiszteltetés ez nekem, Pécs szülöttének – mondta Páva Zsolt.

A városvezető beszédében értékelte a 2009-es megválasztása óta eltelt évtizedet. „Tudjuk nagyon sokan, milyen állapotban volt Pécs. Azt szoktunk mondani, olyan volt, mint az ország kicsiben” – emelte ki. Felelevenítette, iszonyú volt az adósságtömeg, ahogy fogalmazott, akkoriban még nem babakötvényt adtak, hanem minden pécsi születésekor úgymond kapott egy 200 ezer forintos adósságállományt. Kiemelte, ezzel természetesen tisztában volt, ennek fényében vállalta el a polgármesteri jelölést és az ezzel járó feladatot.

2009 májusában ráadásul Pécs hét hónapra állt az Európa Kulturális Fővárosa-programtól, ami szintén rengeteg munkát, feladatot jelentett. Ám hogy ez végül miképp sikerült,  bizonyítja: akkoriban a megkérdezett pécsiek közül tízből csak hatan bíztak a sikeres EKF-évben, míg 2011-ben, utólag már 10-ből 9-en sikeresnek ítélték.

– Nagyon sok munka volt abban, hogy egy rossz megítélésű programot megmentsünk és sikeressé tegyünk, ebben ismét köszönet illeti a 2010-ben hivatalba lépett polgári kormányt, hiszen nagyon sokat segített – emelte ki Páva Zsolt.

Páva Zsolt hangsúlyozta, voltak további nehézségek. Mint fogalmazott, korábban a cégek működése igen sok kívánnivalót hagyott maga után, erre példa a vízmű, amely akkor még idegen kézben volt és nyakra-főre emelte a tarifákat.

– Nyugodtan mondhatom, hogy a rezsicsökkentés Magyarországon Pécsett indult – hangsúlyozta a polgármester, hiszen amikor visszaszerezte Pécs a vízmű tulajdonjogát, rögtön csökkentették a tarifákat. Páva Zsolt utalt a buszközlekedésre is: míg korábban egy lepusztult buszpark volt Pécsett, amelynél havonta 4000 (!) járatkimaradás volt, mára csak két-három ilyen eset van. Persze már nem is azok a buszok járnak Pécsett, hiszen azokat a járműveket „elorozták” a város orra elől, mondta. Mára egy korszerű buszpark szolgálja a pécsieket, a tarifák viszont nem magasabbak az átlagnál.

Páva Zsolt elmondta, természetesen örökzöld téma a város gazdasági helyzete. 2009-ben döbbenettel ért fel, hogy nemhogy több tízhektáros iparterülete, de zsebkendőnyi saját telke sem volt az önkormányzatnak, hogy arra ipart lehessen idecsábítani. Korábban ugyanis, mint fogalmazott, „bűnös semmittevés mellett” az önkormányzat helyett magánemberek vásárolgathatták fel stikában a leendő autópálya mellett lévő területeket, majd átminősíttették iparterületté a város akkori vezetőinek közreműködésével. Innen kellett talpra állítani a pécsi gazdaságot. Mára viszont odáig jutottunk, hogy egymásnak adják a kilincset a befektetők, és éppen most hozott egy olyan döntést zárt ülésen a közgyűlés, hogy az egyik legmeghatározóbb német acélipari-autóipari cég Pécsre jöhessen. De ez nem egyedülálló, számos vállalkozás telepedett le eddig is Pécsett, az iparűzési adó egy évvel ezelőtthöz képest csaknem félmilliárd forinttal nőtt, a munkanélküliség pedig olyan szinten süllyedt a városban, ami már vállalható.

A polgármester kiemelte, mostanra kemény munkával sikerült a városi költségvetést is olyan állapotba hozni, hogy immár nem mínuszok, hanem 4,7 milliárdos plusz szerepel benne, ami a rendszerváltozás óta példátlan.

– Azt a feladatot, amit 2009-ben vállaltam, elvégeztem, elvégeztük – szögezte le Páva Zsolt. – Nyilván lehet kritikákat megfogalmazni, kell is, hiszen voltak hibák, de a nagy, alapvető ügyeket sikerült megoldani.

Mint kiemelte, ebben a helyzetben kellett döntenie a folytatásról.

– Ahogy a Biblia is írja, minden dolognak megvan a maga rendelt ideje – fogalmazott a polgármester. – Szeretnék még további, más kihívásokat a magam számára, így tisztelettel megköszönve mindenki támogatását, a ciklus végeztével, októbertől nem kívánom már folytatni a polgármesteri munkát.

Páva Zsolt kiemelte, természetesen októberig dolgozik, részt vesz minden munkában, beleértve a kampányt is.

Páva Zsolt javaslatot is tett a pécsi Fidesz-csoportnak: Vári Attilát ajánlotta polgármesterjelöltnek, akit, mint fogalmazott, nem kell bemutatni, hiszen kétszeres olimpiai bajnok. Páva Zsolt leszögezte: Vári Attila a PSN Zrt.-nél olyan modellt alakított ki cégvezetőként, amit azóta rengeteg magyar város akar átvenni.

– Köszönöm a bizalmat a támogatóknak, a Fidesz minden tagjának, és kívánom, hogy ez a közösség még sok éven át tudjon hatékonyan, Pécs és az ország javát szolgálva működni – zárta szavait Pécs polgármestere.