Választás 2019 – Vári gratulált a győzteseknek, Péterffy megköszönte a támogatást 

Október 13-ára írta ki a köztársasági elnök az önkormányzati választást. A legfontosabb tudnivalók, információk a voksolással kapcsolatban. Cikkünket folyamatosan frissítjük. 

Frissítve (23.04): Péterffy szerint együttműködnek majd

Péterffy Attila elsőként a választóknak köszönte meg a győzelmet, másodsorban pedig az őket támogató szervezeteknek, akik a kampány során támogatták. Külön büszke azokra, akik a kampány során kitartottak mellette a komoly médiaellenszélben is.

– Bizakodó vagyok a jövőt illetően, és ezzel a közgyűlési többséggel Pécsnek minden esélye megvan, hogy fejlődő pályára álljon, hogy jobb legyen ebben a városban élni. Pécsiség mindenkor!

Újságírói kérdésre elmondta, biztos benne, hogy minden párt együtt fog működni a város vezetése során, hiszen az alapvető értékekben mindenki meg tudott egyezni, mikor felállt a szövetség.

Első intézkedése a város adósságának kivizsgálása, a háttér feltárása, az elszámoltatás lesz.

Mellár Tamás, a Mindenki Pécsért Egyesület elnöke hozzátette, nagy feladatok állnak előttük, sok mindent a nulláról kell elkezdeni.

Frissítve (22.57): A közgyűlés összetétele 

PÉTERFFY ATTILA – Mindenki Pécsért Egyesület – polgármester

BERÉNYI ZOLTÁN – Fidesz-KDNP-ÖPE – képviselő – 01. EVK

HENCSEI ZSOLT – Mindenki Pécsért Egyesület – képviselő – 02. EVK

SÍK LÁSZLÓ LAJOS – Mindenki Pécsért Egyesület – képviselő – 03. EVK

SAJGÓ GYÖRGY – Mindenki Pécsért Egyesület – képviselő – 04. EVK

TOPÁN LÁSZLÓ – Mindenki Pécsért Egyesület – képviselő – 05. EVK

HORVÁTH TAMÁS – Mindenki Pécsért Egyesület – képviselő – 06. EVK

KŐVÁRI JÁNOS – Fidesz-KDNP-ÖPE – képviselő – 07. EVK

ZAG GÁBOR – Mindenki Pécsért Egyesület – képviselő – 08. EVK

AUTH ISTVÁN – Mindenki Pécsért Egyesület – képviselő – 09. EVK

SIPOSNÉ BIKALI ÉVA – Mindenki Pécsért Egyesület – képviselő – 10. EVK

NYŐGÉRI LAJOS – Mindenki Pécsért Egyesület – képviselő – 11. EVK

ÁGOSTON ANDREA – Mindenki Pécsért Egyesület – képviselő – 12. EVK

CSABA ISTVÁN – Mindenki Pécsért Egyesület – képviselő – 13. EVK

DR. SCHMUCK ROLAND – Mindenki Pécsért Egyesület – képviselő – 14. EVK

FÜRJ CSABA – Mindenki Pécsért Egyesület – képviselő – 15. EVK

BOGNÁR SZILVIA – Mindenki Pécsért Egyesület – képviselő -16. EVK

FOGARASI GÁBOR – Mindenki Pécsért Egyesület – képviselő -17. EVK

POKORÁDI GÁBOR – Mindenki Pécsért Egyesület – képviselő – 18. EVK

BARKÓCZI CSABA – Fidesz-KDNP-ÖPE – kompenzációs listás képviselő

DR. CSIZMADIA PÉTER -Fidesz-KDNP-ÖPE – kompenzációs listás képviselő

DECSI ISTVÁN – Fidesz-KDNP-ÖPE – kompenzációs listás képviselő

DR. KAMARÁS PÉTER – Fidesz-KDNP-ÖPE – kompenzációs listás képviselő

DR. KÓBOR JÓZSEF – LEHET MÁS A POLITIKA -kompenzációs listás képviselő

DR. KUNSZT MÁRTA – Mindenki Pécsért Egyesület – kompenzációs listás képviselő

VÁRI ATTILA – Fidesz-KDNP-ÖPE – kompenzációs listás képviselő

Frissítve (22.22): Vári gratulált a győzteseknek, megköszönte a támogatást 

Vári Attila, a Fidesz-KDNP-ÖPE polgármesterjelöltje gratulált a győzteseknek vasárnap este.

Mint mondta, nagyon sok érzelem dúl benne, ugyanakkor nagyon nagy megtiszteltetés érte azzal, hogy Pécs polgármesterjelöltje lehetett.

– Nagyon köszönöm a rám leadott szavazatokat, nagyon sok szeretetet és segítséget kaptam, s összesen négyezerrel többet sikerült elérnem, mint öt éve a korábbi polgármesternek, Páva Zsoltnak – mondta Vári Attila. – A sportban megtanultam, hogy a győzelmet és a vereséget is méltósággal kell viselni, és először is megköszönöm azoknak, akik segítettek, végigkísérték a munkámat, nagyon sokat dolgoztak, és gratulálok a győztesnek. Most is azt kívánom, hogy Pécs legyen a 21. század sikervárosa.

Frissítve (22.01): Kóbor: Az önálló zöldpolitikának van létjogosultsága

Az LMP polgármesterjelöltje, Kóbor József még közel 50 százalékos feldolgozottságnál nyilatkozott, mint mondta, meglepődött az eredményen.

– Úgy látom, hogy az ellenzéki szövetség, amiből nem hiányoltak minket, igen szép győzelmet aratott. Örülök neki, hogy az LMP is ott lehet, méghozzá az elvárt minimumnál jobb eredménnyel. Jelenleg még számolgatunk, hogy meglesz-e a második mandátumunk, ez óriási siker számunkra, mert azt mutatja, hogy önálló zöldpolitikával egy önálló zöldpártnak Pécsett létjogosultsága van. Mert így, nyilván együtt dolgozva a korábbi ellenzékkel, önállóan kifejthetjük politikai nézeteinket anélkül, hogy olyan megállapodások kötnének minket, amik esetleg majd vitát fognak okozni a győztesek között. Bízom benne, hogy közösen tudunk így Pécsért dolgozni – mondta Kóbor József, az LMP polgármesterjelöltje.

Frissítve (21.44): A baloldal vezetheti a várost 

A Fidesz-KDNP tíz év után veszíti el Pécs vezetését, miután a baloldal a Jobbikkal és a Momentummal kiegészülve a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben a 25 pécsi képviselőhelyből megszerezte a többségét is. Az LMP is bejuthat talán.

Frissítve (20.47): Pécsen közel 4000-el több szavazata van a baloldali jelöltnek 23 százalékos feldolgozottságnál

Frissítve (20.47): Az LMP két képviselőt szeretne 

Az LMP eredményváróján Keresztes László Lóránt képviselői irodájában gyűltek össze;
Kóbor József, az LMP polgármesterjelöltje úgy látja, a pécsi részvételi arány viszonylag alacsony az országos átlaghoz képest, amiből szerinte sok minden következhet.
– A baloldal és a Fidesz között komoly mozgósítási harc folyt, viszont úgy láttam, a mi szavazótáborunk is megindult. Bízom abban, hogy az LMP néhány főt tud küldeni a testületbe. A polgármesterségről még nem szeretnék tippelni, bizonyos szempontból mindkét jelöltnek, Péterffy Attilának és Vári Attilának is megvannak a maga gyengéi, nagyon szoros lesz az eredmény.

Hozzátette, szerinte az LMP „két malomkő között őrlődik” és mindkét fél őket hibáztatja majd, ha nem nyer. Hangsúlyozta, ők önálló arculatot és politikát folytattak, amit – bízik benne – az emberek jelentős része értékel majd.

Keresztes László Lóránt frakcióvezető elmondta, számukra nagyon meglepő az alacsony részvétel, amiről véleménye szerint nem lehet tudni, mely párt számára előnyös. Hozzátette, sajnálatosnak tartja, hogy kevesen mentek el szavazni.
– Úgy érzem, Pécsen változás lesz, megbukik a Fidesz. Ugyanakkor nagyon komoly a tét, hogy ne kerülhessen ismét teljhatalom közelébe az egyik, korábban már leszerepelt politikai erő. Bízunk benne, hogy mi a mérleg nyelveként ott tudunk lenni. Nekünk a két mandátum nagyon szuper eredmény lenne, a minimális penzum, amit elvárunk magunktól, az az egy önálló mandátum – így a frakcióvezető. Hozzátette, a Borkai-botrány is okozhatta az alacsony részvételt, de az is, hogy az alapesetben ellenzéki szavazók nem tudták lefordítani, hogy a Mindenki Pécsért Egyesület alatt ellenzéki pártok vannak.

Frissítve (20.47): 17 százaléknál vezet Péterffy 

Mivel a Választás.hu nem elérhető, ezért az M1 híradójából annyit lehet tudni, hogy 17 százalékos feldolgozottságnál 10 százalékkal vezet a baloldal jelöltje, Péterffy Attila a fideszes Vári Attila előtt.

Frissítve (20.07): Az MSZP-DK-Jobbik-Momentumnál nem tudni, mi a helyzet

Péterffy Attila eredményváróját a Slyven rendezvényközpontban tartja, ahol a földszinten a sajtó számára külön szobát alakítottak ki. A baloldal polgármesterjelöltje Mellár Tamással együtt már megérkezett a helyszínre, ám a saját jelöltjeiken, kampánystábjukon kívül senkit nem engednek fel az emeletre. Információ hiányában az újságírók és a fotósok csendben várakoznak. A saját sajtójuk egyelőre nem tudni, hol van, vélhetően bent vannak Péterffyék mellett és várják együtt, közösen az eredményt.

Frissítve (20.05): A Fidesznél várakozás van

Egyelőre csendes várakozás van a Fidesznél, a meccset nézték meg páran – amit sikerült behúzni a magyar válogatottnak –, de az aktivistákra még várnak.

Frissítve (19.58): Alsószentmártonra vár az ország?  

Este hét órakor az ország szavazóköreinek nagy többségében befejeződött a szavazás, a Baranya megyei Alsószentmártonban azonban még legalább két órán át szavaznak – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap kora esti sajtótájékoztatóján. Azt mondta, nem tudják, mi a csúszás oka. Hozzátette: az, hogy az alsószentmártoni voksolás nem fejeződött be este 7 órakor, nem jelenti azt, hogy a többi településről, fővárosi kerületekből ne tehetnék közzé az eredményeket.

Frissítve (19.40): Az utolsó előtti részvételi adat is kijött

Pécsen az országos átlag alatt maradt a részvételi arány 18.30-kor, így a választók 42,27 százaléka ment el voksolni addig. Az országos átlag 47,2 százalék volt.

Frissítve (17.40): Pécsen ennyien szavaztak 17 óráig

A 17 órás részvételi adatok szerint országosan a szavazók 42,69 százaléka ment el szavazni. Pécs az országos átlag alatt szerepel 37,68 százalékkal. Baranya megyében (Pécs nélkül) ma 17 óráig a választópolgárok 47,47 százaléka szavazott. Az öt évvel ezelőtti adatokhoz most nem tudunk viszonyítani, akkor ugyanis nem 17 órakor, hanem 17.30-kor közöltek részeredményt a részvételről.

Frissítve (17.25): Decsi: 10 perc a kiszámítható, stabil jövőért

Decsi István alpolgármester a 93. számú szavazókörben adta le voksát Vári Attila polgármesterjelöltre röviddel 17 óra után.

– A pécsieknek lassan már csak másfél órája lesz leadni a szavazatukat és ezzel támogatni a folytatást, a stabilitást, a kiszámíthatóságot. Szeretném kérni, hogy aki eddig még nem élt szavazati jógával, az vegye a fáradságot és azt a 10 percet szánja a döntés meghozatalára. Azokat az eredményeket, amiket az elmúlt években elértünk, legyen szó akár befektetésekről, akár egészségügyi fejlesztésekről, vagy az óvodák megújításáról, tovább tudjuk folytatni, ha a stabilitásra, kiszámíthatóságra szavaznak – mondta Decsi István fideszes politikus.

Frissítve (15.46): Ennyien szavaztak 15 óráig

A 15 órás részvételi adatok szerint országosan a szavazók 34,69 százaléka ment el szavazni. Pécs az országos átlag alatt szerepel 30,89 százalékkal. Öt évvel ezelőtt viszont 22,48 százalék volt ez az érték. Baranya megyében (Pécs nélkül) ma 15 óráig a választópolgárok 38,66 százaléka szavazott.

Frissítve (15.40): Páva: Váriban megvan az a lelkesedés és szeretet, ami ehhez a munkához kell

Páva Zsolt is leadta voksát a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara épületében vasárnap délután. Pécs leköszönő polgármestere a szavazás után lapunknak elmondta: fél évvel ezelőtt azért is döntött, hogy nem indul a polgármesteri székért, mert Vári Attila személyében megfelelő utódot látott.

– Vári Attilával sokat beszélgettünk, és láttam benne azt a fajta ambíciót, lendületet, lelkesedést és szeretetet, ami kell ehhez a munkához, úgyhogy jó szívvel ajánlottam magam helyett – mondta Páva Zsolt.

Frissítve (15.16): Gázt nekik: ezt üzenik a balliberális kommentelők a romáknak

Azt követően, hogy megszólaltak azok a romák, akikhez be akart menni az ATV kormányellenes riportere és a cigánybűnözésről beszélő Gyimesi Gábor, a Jobbik pécsi képviselője – a romák szerint – kopaszokkal megtámogatva, a Facebookon a balliberális kommentelők is megosztották véleményüket. Volt, aki azt írta a cigányokról, hogy „hulljon a férgese”, más pedig az auschwitzi haláltáborra utalva azt közölte: „gázt nekik”.

Frissítve (14.30): Komáromi: mélységből a magasságba

Komáromi István független polgármesterjelölt 14 órakor adta le szavazatát a Kovács Béla Általános Iskolában. Lapunknak elmondta, hogy mivel Pécs bányászváros volt, ezért programja szlogenjét is ehhez kapcsolja.
– Két szó, a mélységből a magasságba! A bányászok is a mélyből vágytak a műszakjuk után a magasba, a felszínre. Pécs most kicsit a mélységben van, de fejlődésnek kell, hogy induljon – így Komáromi István. Hozzátette, számára nem független az, aki mögé 5 párt beáll, célozva ezzel a magát annak nevező, de nem független Péterffy Attilára.

Frissítve (14.10): Jól szituált balliberális üvöltözött járókelőkkel

Miközben Őri László, Pécs alpolgármestere interjút adott, egy felhergelt balliberális szó szerint „anyázta” a politikust a háttérben. Ezt követően az illető – annak ellenére, hogy gyermekei a háttérben sírtak – idős férfiakkal kezdett el üvöltözni, akik nem értettek egyet az anyázásával. Később egy drága elektromos autóval távozott.

Frissítve (14.00): 13 órakor ennyien szavaztak Pécsen

A 13 órás részvételi adatok szerint országosan a szavazók 26,6 százaléka ment el szavazni. Pécs az országos átlag alatt szerepel 24,11 százalékkal. Öt évvel ezelőtt 18,01 százalék volt ez az érték. Baranya megyében viszont az országosnál is magasabb a részvétel, 29,03 százalékkal.

Frissítve: (13.53): Őri szerint Várival lehet új lendület

Őri László, a Fidesz Baranya megyei listájának vezetője Pécsett, a Köztársaság téren szavazott. Mint mondta, Pécs városa és Baranya megye elindult egy fejlődő pályán, de mint fogalmazott, még nem tartunk ott, ahol szeretnénk.

– Ezért fontos, hogy új lendületet adjunk a térségnek – szögezte le Őri László. – A kormánnyal együttműködni képes vezetőkre van szükség, ezért szavaztam Vári Attila polgármesterjelöltre, és Barkóczi Csabára, az ispitaaljai városrész kormánypárti jelöltjére.

Frissítve (13.49): A rendőrség is reagált a meszesi ügyre

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába 2019. október 13-án 8 órakor érkezett bejelentés arról, hogy Pécsett, a Szeptember 6. téren egy férfit nem engednek be az önkormányzati irodába. Az említett címen szavazókör nincs, a helyiséget egy egyesület bérelte ki abból a célból, hogy ott megtartsák rendezvényüket. Az eset nem a választással összefüggésben lévő helyiségben és nem választással kapcsolatos rendezvényen történt.

Az ügyben bejelentést tettek a Pécsi Rendőrkapitányságon, amelynek körülményeit a rendőrség vizsgálja. Az említett riporter még nem tett feljelentést.

Frissítve (13.41): Kővári János is voksolt


Frissítve (12.48): „Kopaszokkal jöttek ránk, örültünk annak, hogy nem vertek meg”

Gyimesi Gábor, a Jobbik önkormányzati képviselője és az ATV kormányellenes, erőszakos posztjáról is ismert pécsi riportere – aki szerint őt megverték – azért érkezett a romákhoz Meszesre, hogy „showműsort csináljanak, randalírozzanak” – legalábbis ezt állítja Varga István, annak az egyesületnek a közreműködője, akikre rendőrt hívtak. Szerinte megfélemlítették őket, be akartak hatolni oda, ahova nem volt joguk, miközben odakint kopaszok várták őket.

– Csomó ember elmenekült, amikor meglátták a kocsikból kiszálló kopaszokat – mondta az a férfi.

A Gyurcsány Ferenc pártjaival szövetkező jobbikos, Gyimesi Gábor egy korábbi lapinterjúban kijelentette, hogy a legnagyobb baja az Meszessel, hogy elcigányosodott, és azt is mondta: „a cigánybűnözés miatt bárki rájuk néz és beazonosítja őket: ha cigány, akkor vélhetően valami bűnözéshez köze lesz, s ezért nagyon nehezen találnak munkát“.

A PécsMa.hu minden – tehát ha igaz, hogy riportert vernek, vagy romákat félemlítenek meg – erőszakos cselekedetet elítél. 

Frissítve (12.38): Vári fiatalos lendületet hozott

Hoppál Péter, Pécs fideszes országgyűlési képviselője dél előtt nem sokkal szavazott. Mint mondta, az elmúlt időszak, a kampány egy minden szempontból felfokozott időszak volt, sok adok-kapokkal. A legfontosabb viszont mindig az emberekkel való találkozás volt.

– Vári Attila rengeteg emberrel beszélgetett, a képviselőjelöltek is nagyon szorgalmasak voltak. Vári személyében egy nagyon szerethető, talpraesett, tettrekész, párton kívüli személyiséget ismerhettek meg, akinek a munkássága, sikerei is vonzóak a számukra. Általános tapasztalat volt, hogy a pécsieknek jól esik látni ezt a fiatalos lendületet. Kiépült a bizalom, már csak szavazatokra kell váltani azt!

Frissítve (11.41): Pécsen átlag alatti a részvétel

Amíg az országban 11 óráig a választók 18,25 százaléka ment el voksolni, addig Pécsen 16,42 százalékos a részvétel. Öt éve azonban még alacsonyabb volt ekkor még a részvételi arány, 12,49 százalékos.

Frissítve (11.38): Kóbor: A mérleg nyelve legyen az LMP!

Dr. Kóbor József, az LMP polgármesterjelöltje Kertvárosban adta le a szavazatát.

– Szeretném, ha a zöldpolitika és maga a zöldpárt képviselve lenne a közgyűlésben. Olyan módon mindenképpen, hogy szava legyen, akár a mérleg nyelveként is. Másfelől úgy vélem, minden komoly polgármesterjelöltnek véleményt kellett volna nyilvánítania a városunkat érintő, fenyegető atomveszélyről, most sokan nem tudjuk, ők hogyan fognak lépni ebben a kérdéskörben – mondta.

Frissítve (11.23): Orbán: alkalmas embereket alkalmas feladatra

A döntés, amit meg kell hozni az önkormányzati választáson, hogy lesznek-e alkalmas vezetők a városok és a falvak élén – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, miután felesége, Lévai Anikó társaságában leadta szavazatát. Igyekeztek mindenhol arra buzdítani az embereket, hogy vegyenek részt a választáson – hangsúlyozta a miniszterelnök. Orbán Viktor rámutatott: a demokráciának több lába van, az egyik az önkormányzat. Rendben van, hogy van egy megválasztott kormányunk, de legalább ilyen fontos, hogy az emberekhez közel álló ügyekben olyanok járjanak el, akik élvezik a köz bizalmát – tette hozzá.

Frissítve (11.12): A halott fideszes a jó fideszes

Miután lapunk munkatársát is megfenyegették az elmúlt hetekben erőszakosan, ezúttal Vári Attilának üzengetnek a balliberálisokkal szimpatizálók. Az üzenet egyszerű:

Frissítve (11.07): Tóth szerint a választás esélyt kínál a Fidesz leváltására

Az önkormányzati választásokon valódi esély kínálkozik a változásra, arra, hogy az ellenzék leváltsa a Fideszt – mondta újságíróknak a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke, miután vasárnap délelőtt leadta szavazatát az önkormányzati választáson Pécsen. A korábbi pécsi MSZP-s alpolgármester azt mondta, hogy az ellenzék olyan „szabad városok, települések megteremtéséért küzd”, amelyek szolidárisak, képviselik a zöldpolitikát, beleszólást engednek az embereknek mindennapi életük folyamába, a környezetükkel kapcsolatos döntésekbe, és „amelyek nem arról szólnak, miként hajtják végre helyben a központi utasítást” fogalmazott. Tóth részese volt azoknak a városvezetéseknek, amelyek 50 milliárdos adósságot halmoztak fel és 3,1 milliárd forintnyi jutalmat osztogattak szét. Tóth volt, hogy egy nap kétszer is vett fel pénzt.

Frissítve (10.54): Anyátok – üzeni a balliberális tankönyvíró 

Anyátok gyermekeknek irodalomtankönyveket író, a PTE egyik gyakorló gimnáziumában oktató pécsi tanárnő ezt üzente a Facebookon a kétszeres olimpiai bajnok Vári Attilának, mert nem azt képviseli, amit ő akarna. Mint ismert, egy másik, a balliberálisok szellemi hátterét biztosító értelmiségi, Ágoston Andrea korábban rendőröket küldött el a k. anyjukba, újságírókat a redves p.csába, végül pedig Orbán Viktor halálát kívánta.

Frissítve (10.20): Pécsen alacsony eddig a részvétel

Miközben az országos átlag feletti a szavazási arány Baranyában, addig Pécsen a 9 órás adatok szerint bőven az átlag alatti a szavazási kedv, hiszen 5,75 százalékos a részvételi arány.

Frissítve (09.53): 7,8 százalékos a szavazási arány Baranyában

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vasárnap reggel 9 óráig országosan a szavazásra jogosultak 7,2 százaléka járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. Baranyában ennél jobb az arány, itt a választók 7,8 százaléka voksolt már.

Frissítve (09.40): Tilos lefényképezni a szavazólapot, de szelfi készíthető a fülkében

A Kúria még a 2016-os népszavazás során hozott végzést és kimondta: a választóknak lehetőségük van arra, hogy másokkal szóban, írásban vagy például közösségi oldalakon közöljék, hogy miként szavaztak. A szavazólap célja az, hogy a választópolgár véleményt nyilvánítson, ezért ezzel ellentétes felhasználása, például a lefényképezett szavazólap képének megosztása másokkal jogsértő, de a választók a szavazófülkében fotót (szelfit) készíthetnek magukról.

Frissítve (08.55): Vári Attila: ez egy fontos nap

Fél kilenc előtt, a Bittner Alajos utcai szavazókörben adta le voksát Vári Attila, a Fidesz, a KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület polgármesterjelöltje. Vári Attila a szavazás után azt hangsúlyozta újságíróknak, fontos nap a mai Pécs számára, és bízik benne, hogy sokan élnek majd állampolgári jogukkal, és eljönnek szavazni.

Frissítve (08.40): Az LMP a mérleg nyelve lesz

Az LMP-s Keresztes László Lóránt a rácvárosi óvodában adta le a voksát, majd azt mondta, hogy bár sokan lebecsülik az önkormányzati választást, ez nagyon nagy hiba, hiszen mi magunk döntünk arról, hogy milyen városvezetést szeretnénk. Úgy véli, hogy nagyon nehéz megjósolni az eredményt, de részvételre buzdítana mindenkit, ugyanakkor Pécsen változásra számít. Az LMP fontosnak tartja azt is, hogy ne kapjon teljhatalmat az egyik oldal a másik után, és szerencsére van is választási lehetőség az LMP-s Kóbor József személyében. Legyen a mérleg nyelve egy erős zöldcsapat – mondta.

Frissítve (08.20): A DK-MSZP jelöltje is szavazott

Úgy tudjuk, hogy az MSZP-DK és a Gyurcsány-pártokkal szövetséget kötött Jobbik és Momentum által is támogatott polgármesterjelölt, Péterffy Attila 8 órakor szavazott, ám erre az eseményre nem kaptunk meghívót. A politikus egyébként a Facebookon azt közölte, hogy ma új időszámítás kezdődik Pécsen, és ők visszaadják a városnak az önbecsülést és az önrendelkezést.

Frissítve (08.06): Délig még lehet mozgóurnát igényelni

Aki még nem tette meg, de szeretne mozgóurnával szavazni, a kérelmét még benyújthatja online, ügyfélkapus azonosítással vasárnap délig. Emellett el lehet juttatni a kérelmet a szavazatszámláló bizottsághoz írásbeli meghatalmazással rendelkező meghatalmazottal, valamint kézbesítővel, például futárral vagy hozzátartozóval. A mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota, fogyatékossága vagy fogva tartása miatt gátolt választópolgár nyújthat be. A kérelemnek tartalmaznia kell a mozgóurna-igénylés okát is, arra hivatkozva például nem lehet mozgóurnát kérni, hogy valaki a munkája miatt nem tud elmenni a szavazókörbe.

Korábban írtuk

A szavazóhelyiségek reggel hatkor nyitnak és este 7 óráig lehet leadni a szavazatokat. A voksolásról korábban már minden, a névjegyzékben szereplő állampolgár kapott értesítőt, ezen szerepel az a szavazókör, pontos címmel, ahol voksolhat. Fontos, hogy ezt az értesítőt nem muszáj magával vinnie a polgárnak, az nem feltétele a voksolásnak. Ha valaki esetleg bizonytalan, az ide kattintva is tájékozódhat.

Kell viszont az érvényes, fényképes személyazonosító igazolvány (vagy jogosítvány vagy útlevél) és a lakcímkártya.

Kire szavazhatunk?

Pécsett az önkormányzati választáson két szavazólapot kapnak a polgárok: az egyiken polgármesterjelöltre, a másikon a körzet képviselőjelöltjére szavazhatnak. Pécsett 5 polgármesterjelölt indul (egyikük bár jelezte, hogy visszalép, hivatalosan nem tette meg), és 18 egyéni körzet van (értelemszerűen mindenki a lakhelye szerinti körzet jelöltjei közül választhat, olyan szavazólapot is kap).

Hogyan szavazhatunk?

Mind a polgármesterjelöltek, mind a képviselőjelöltek közül egyre lehet érvényesen szavazni. A Nemzeti Választási Iroda több ábrán azt is egyértelműen bemutatja, melyik szavazat az érvényes és melyik nem:

hirdetés

Hirdetés