Ágakat tört le, fákat döntött ki és tört ketté a viharos széllel átvonult vihar. A Hársfa utat a Református Gimnáziumnál teljes szélességben lezárták az útra dőlt fák miatt. Több mint száz bejelentés érkezett a tűzoltókhoz Baranyában, a legtöbb Pécsről.

Nem tartott sokáig, de annál erősebb volt a Pécsen fél kettő körül átvonuló vihar. A város egyes részei megúszták egy kis zivatarral és erősebb széllel, máshol azonban a jég, a szél és a víz komoly károkat és problémákat okozott.

Pécs keleti részét például nagyon elkapta: autók szélvédőjét törte be a jég, tetőket bontott meg, vastag ágakat tört le, fákat döntött ki a vihar, ami a Komlói út és az Engel János út közötti részen volt a leghevesebb. A tűzoltóságnál lévő mobil kerítést simán kidöntötte a szél. A Hársfa utat teljes szélességében le kellett zárni, ugyanis fák dőltek az útra, az Engel János út pedig úgy nézett ki, mintha egy brigád motoros fűrészekkel gallyazta volna végig. A Terrán irodaépületének parkolója és az előtte lévő parkosított terület például így nézett ki fél órával a vihar után:

Cikkünk folyamatosan frissül, olvasóink fotóit az info@pecsma.hu címre várjuk.

Ezt a teraszt konkrétan lebontotta a viharos szél:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Komlói út első látásra egybefüggő zöld területté alakult a vihar nyomán.

Egyes városrészeken, például Újhegyen, a Palahegy utca környékén tartós áramkimaradásokat okozott a vihar.

További képek kidőlt fákról:

 

A vasárnapi viharok miatt rövid idő alatt több mint száz helyre riasztották a tűzoltókat Baranyában, a legtöbb bejelentés Pécsről érkezett – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel. Segítséget elsősorban leszakadt faágak eltávolításához kértek a lakosok. A közlemény szerint Somogy megyében is a szokásosnál többször riasztották a tűzoltókat.

Nagyon ritka, hiperlokális vihar volt ez, ami a város egy kisebb részét érintette súlyosan.

A szerte a világon egyre gyakoribbá váltó extrém időjárási körülményeket egyre több szakember hozza összefüggésbe a klímaváltozással. Csak Baranyában és csak az elmúlt néhány hétben több hasonló jelenségnek lehettünk tanúi, a legdurvább az ormánsági jégverés volt, amelynek nyomán házak százai rongálódtak meg. Számos kutató osztja azt az álláspontot, hogy fel kell készülnünk arra, hogy gyakorivá válnak az extrém időjárási jelenségek.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere Facebook-oldalán azt írja, azonnal felhívta Meixner Barnát, a Biokom vezérigazgatóját, aki tájékoztatta, hogy már megkezdték az önkormányzati cég munkatársai a kártalanítást. Ma a közutakat fogják megtisztítani és akadálymentesíteni, holnap pedig rendbe teszik a megrongálódott zöldfelületeket és elviszik a kidőlt fákat.
A polgármester kárbejelentés esetére megosztotta a Biokom ügyfélszolgálatának elérhetőségeit is:

Telefon: 72/502-101, 72/502-111

Zöld szám: 06/80/200-590

E-mail: ugyfelszolgalat@biokom.hu