Pécs Nyitva! Három remek koncerttel várják a pécsieket a Kodály Központban

Az elkövetkező másfél hétben három fantasztikus koncertet is meghallgathatnak a zenerajongók a pécsi Kodály Központban. A Pannon Filharmonikusok két hangversennyel készül, emellett fellép Lajkó Félix és Balázs János a Cziffra100 programsorozat keretében.

hirdetés
Uránia Mozi

Szavak nélkül muzsikál Pécs kedvenc zenekara

Június 9-én 19.00-kor Varga Gilbert vezető karmester intésére csendül fel a zene
a Kodály Központban. Rossini-nyitány, Beethoven-zongoraverseny és egy különleges Nielsen-szimfónia került az est műsorába – olvasható a Pannon Filharmonikusok honlapján.

A fellépők nem új vendégek a zenekar és a pécsi közönség számára, több közös produkcióban dolgoztak együtt.

A fiatal pécsi zongoraművész, Boros Mihály, valamint Balázs Júlia szoprán és Megyesi Zoltán tenor lép fel ma, utóbbi két énekes „szavak nélkül“.

A csodálatos akusztikájú Kodály Központ

Íme a program:

Az est nyitánya egy igen közkedvelt darab lesz. Gioachino Rossini A selyemlétra című operájának nyitánya virtuóz, jókedvű muzsika, könnyedsége, dallamossága és humora mellett azonban technikailag is elképesztő kihívás elé állítja a muzsikusokat.

Majd Ludwig van Beethoven B-dúr zongoraversenye következik, mely sokak szerint nagyszerű lenyomata a szerző ifjúságának. Az előadó, Boros Mihály pedig abba a korba érett-lépett, hogy egy ilyen virtuóz, erőteljesen impulzív darabot – amely egyben csordultig van indulatos érzelmességgel – hitelesen megszólaltathat.

Boros Mihály megérett a mű előadására

Az est zárásaként felcsendülő dán zeneszerző, Carl Nielsen III. szimfóniája különleges zenei élményt kínál, az izgalmas mű 1910-11-ben íródott, magán hordozza a kor lenyomatát, és rendkívüli sikert hozott szerzőjének, hamarosan Európa számos országában műsorra tűzték a darabot. A Sinfonia espansiva, az expanzív (terjeszkedő) jelzőt kapta.

Arra utalhat, hogy több tekintetben is kitágítja a kereteket.

Egyrészt igen nagy létszámú zenekart foglalkoztat, másrészt a második tételben egy szoprán és egy bariton énekest is, akik hangszerként használják tulajdonképpen a hangjukat, szöveg nélkül.

Az improvizáció – Lajkó Félix és Balázs János koncertje

Június 15-én 19.00-kor Lajkó Félix és Balázs János ad koncertet a pécsi Kodály Központban, a Klassz.Kamaralépcső sorozat keretében.

Balázs János és Lajkó Félix (a kép forrása: cziffrafesztival.hu)

Ezt idézi a két erős egyéniségű zenész közös játéka:

a zenei határok eltűnését, ahol nincs előre megírt hangjegy, előre megbeszélt dallamok – csak a lélek muzsikál abban a percben, amikor megtörténik a csoda, az improvizálás. Mindehhez elengedhetetlen a közös zenei elképzelés és egymás zenei gondolatának kitalálása, ami mindig mást idéz elő

– olvasható a beharangozóban.

Ciffra100
Cziffra György világhírű zongoraművész születésének századik évfordulóját Magyarország kormánya Cziffra György-emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Az emlékév művészeti vezetője Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál alapítója. Az emlékév célja, hogy felidézze a világhírű zongoraművész munkásságának szellemi és művészi örökségét, középpontba helyezve a romantikus zongorajáték és az improvizáció hagyományát, teret engedjen az előadói szabadságnak és támogassa a fiatal művészgenerációt – foglalta össze az MTI.

Az ideális zene nyomában

Június 16-i koncertjén a pécsi zenekar az ideális zenét kutatja, ennek kapcsán három zeneszerző, Haydn, Schubert és Bartók alkotásai is eszünkbe juthatnak. Az esten tehát ezek a komponisták „találkoznak”. Elsőként Joseph Haydn, az Esterházy-udvar ifjú karmesterének optimista és tavaszias hangvételű 10. szimfóniája csendül fel.

Ezt követi a szintén fiatal és reménytelenül szerelmes Bartók Béla, aki szíve hölgyének – aki történetesen hegedűművész volt – hegedűversenyt komponált, de a szerelem viszonzatlan, a versenymű pedig Bartók életében bemutatatlan maradt.

Végül Franz Schubert V. szimfóniája hangzik el, melyben a 19 éves Schubert Mozarttal való „találkozásáról” vall, e mű így a nagy mester, Mozart zenéje előtt is tiszteleg – írja a PFZ ajánlójában.

A koncert 19.00-kor kezdődik a Kodály Központban.

Vezényel: Varga Gilbert, az est szólistája Pusker Júlia hegedűművész.


A koncertek védettségi igazolvánnyal látogathatók. A #pecsnyitva kampány keretében a 18 éven aluli gyermekek ingyen tekinthetik meg a Pannon Filharmonikusok koncertjeit.

További részletek itt, itt és itt olvashatók.