Pécs remek eszközt kapott a zöldátálláshoz

Elit európai klubba került Pécs azzal, hogy elnyerte az Európai Unió Éghajlatsemleges és Intelligens Városok Missziós díját. A cím, azon túl, hogy komoly elismerést jelent, a későbbiekben folyamatos támogatási lehetőséget is biztosít a városnak a zöldátállás megvalósítására.

Pécs önkormányzata 2022. januárjában nyújtotta be jelentkezési szándékát az Európai Green Deal részeként, a Horizon Europe keretében megvalósítandó „100 klímasemleges város misszió” nevű Európai Uniós programra. Ennek elsődleges célja a karbonsemlegességi átállás, vagyis a szénhidrogének helyett az alternatív energiák bevezetése, a zöldgazdaság és új zöld-iparágak megteremtése, fogalmazott Ruzsa Csaba, Pécs gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere.

– Az elmúlt két-három évben végzett munkánk megmutatta, mit kívánunk tenni a zöldátállás érdekében – mondta az alpolgármester. – Ezzel a 100 városból bekerültünk abba a huszonhármas csoportba, akik elnyerték a címet.

A 100 város programhoz kapcsolódóan egyébként Pécs már nyert pályázatokat, de most újabb, közvetlen pályázati források nyílnak meg. A következő években az elnyert cím – amellett, hogy komoly presztízst jelent – folyamatos támogatási lehetőséget biztosít a város számára, a pályázatoknál ráadásul előnyt is fog élvezni.

– Azt akartuk elérni, hogy a városnak legyen egy konkrét stratégiai célja arra vonatkozóan, hogyan lehet még zöldebb, még élhetőbb – hangsúlyozta Ruzsa Csaba. – Ez már a 2019-es Péterffy-programban is szerepelt, és ennek megvalósításához kerestük az eszközöket. Ez az uniós programcsomag, amely a városoknak közvetlen forrásokat is ad terveik megvalósításához, ezt a célt szolgálja.

Hirdetés