Pécsett a felső légúti panaszokkal orvoshoz kerülő gyerekek 60 százaléka koronavírusos

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Dr. Kovács Ágnes, a pécsi önkormányzat egészségügyi tanácsadója már többször felhívta a figyelmet a koronavírussal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókra. Most arról beszélt lapunknak, miért olyan fontos a gyerekek beoltása.

Mint arról lapunk beszámolt, nemrég országosan bővítették a kapacitásokat, így az 5–11 éves gyerekek számára lehetővé téve a szombati napokon is az időpontfoglalással történő oltást. Kovács Ágnes ennek kapcsán felhívta rá a figyelmet, hogy a koronavírus a legújabb eredmények szerint a legkisebbek között is okozhat súlyos tüneteket, szövődményeket, így szerinte ajánlott kérni a vakcinát a számukra. Hozzátette, természetesen a gyerekekre is igaz, hogy a legveszélyeztetettebbek a krónikus betegek.

– Tapasztaljuk, hogy bölcsődékben, óvodákban, iskolákban a karácsonyi szünet után ismét emelkedik a fertőzöttek száma, önkormányzati fenntartású gyermekintézményekből 129-en kerültek járványügyi megfigyelés alá legutóbb.

A házi gyermekorvosok visszajelzései alapján pedig elmondható, hogy a felső légúti panaszokkal hozzájuk forduló páciensek csaknem 60 százalékánál pozitív a koronavírusteszt.

Változó, hogy milyen tünetekkel esnek át a betegségen. Elsősorban azok esetében súlyosak a tünetek, akiknek van valamilyen alapbetegségük, de a pécsi klinikán kezeltek már olyan gyermeket is, akinek nincs. Ebben az időszakban egyébként is csúcsponton vannak az egyéb felső légúti betegségek, mindenképp érdemes még most is kérni az influenza elleni védőoltást, illetve a koronavírus elleni vakcinát is a gyerekeknek – vélekedett Kovács Ágnes.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a kisgyermekeknél nehéz betartatni a szociális távolságtartást, az általános higiéniai szabályokat, így közöttük könnyebben terjed a vírus, amit ráadásul a család többi tagjának is átadhatnak. Amennyiben tehát egy szülő bármilyen felső légúti tünetet észlel a gyerekénél, ne vigye közösségbe, konzultáljon a házi gyermekorvossal – kérte Kovács Ágnes.

Kiemelt képünk illusztráció.