Pécsett eltérők az eperárak: most drága a finom gyümölcs, de lehet majd olcsóbb

Fotóriporterünkkel nyakunkba vettük a várost, május 10-én délelőtt különböző helyszíneken néztünk utána a hazai és külföldi földi eper, avagy szamóca árának, de érdeklődtünk az árusoktól a termésről is. Természetesen a teljesség igénye nélkül, mutatjuk az eredményeket. 

hirdetés
Uránia Mozi

Gyárvárosban, a Puskin térnél találtuk a legkedvezőbb árú epret hétfőn délelőtt: itt az apróbb szemű, nagyon édes, magyarmecskei gyümölcsnek kilója 1200 forintért volt megvásárolható. A standon azonban helyet kapott többféle méret, eszerint változtak az árak: a legdrágább, legnagyobb szemeket 2800 forintos kilogrammonkénti áron kínálták.

Emellett itt eper jam is kapható volt, melynek üvege szintén 1200 forint.

A Ledinán található zöldség-gyümölcsösnél egységes áron, 2690 forintért lehetett kapni az elsőosztályú magyarmecskei szamócát.

Az itt dolgozó hölgytől megtudtuk, az időjárástól, és így a terméstől függően elképzelhető, hogy majd lejjebb megy a közkedvelt gyümölcs ára a későbbiekben.

Sámodi epret árultak a Tüskésréti úton, ahol hatalmas piros gyümölcsök várták a betérőket.

Hozzátesszük, minket is megtévesztett elsőre a táblán található kiírás: itt csak 1250 forint volt egy doboz, azonban az, a többivel ellentétben nem egy egész, hanem csak fél kilogrammot tartalmazott.

Nem volt szerencsénk, mert a lent látható jópofa kertvárosi gyümölcsösstand éppen ottjártunkkor – technikai okok miatt – zárva volt. Mindemellett érdeklődtünk az egyébként itt árusító fiatalembereknél, akiktől megtudtuk: a termelői áraktól függően naponta változik, éppen mennyiért tudják viszonteladóként árulni a vajszlói mézédes gyümölcsöt, vasárnap például 2500 volt kilója.

Azért a kényszerszünet ellenére mi kaptunk egy kis kóstolót, ezt ez úton is köszönjük.

Beugrottunk a Hajnóczy piacra is. Itt a szintén vajszlói, őstermelői epernek 2500 forint volt kilója, illetve 1900-as áron válogathattak a vevők a kisebb szemű termésből. Szintén 1900 forintért görögországi piros gyümölcsöt is vihettek haza.

Mint egy helyi árustól megtudtuk, ő csak a múlt héten, május 5-e körül kapta az első hazai szállítmányt, vagyis későn indult a szezon. Azt is elmondta, hogy később olcsóbb lehet majd például a befőzésre alkalmas gyümölcs.

A pécsi vásárcsarnok területén is körülnéztünk természetesen. A kinti és benti asztalok is roskadoztak a gyönyörű szamóca alatt.

Az egyik kinti standnál azt tudtuk meg, hogy az időjárás miatt kevés az idén az epertermés, és valószínűleg emiatt magasabbak az árak a megszokottnál. A kisebb szemű eper 1990 forintos, míg a nagyobb 2190-es áron volt kapható, a görög import pedig 1790-ért volt vásárolható itt átlagban. Egy pulton akciósan 2000 forintért is árultak melegágyas szamócát.

Bent a csarnokban 2490 és 2100 forint közötti árakon találtunk hazai epret, míg a görög 1800 körül volt.

Nem annyira meglepő módon, a legdrágábban a belvárosban adták el az epret. A lenti, pénteki olvasói képen látszik, hogy egy a Ferencesek utcájában álló standon például 3990 forintért tették ki a magyar és a – máshol egyébként a hazainál jóval olcsóbban kínált – külföldi epret is. Hétfőre az árak lejjebb mentek: 3390 és 2890 volt a gyümölcs, ami azért még így is magasabb az átlagárnál.

Abban az összes megkérdezett árus egyetértett, hogy az idei eperszezon a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt igen későn kezdődött, legtöbben ennek tudták be a magasabb termelői árakat is. Hozzátették, a most kapható fóliás epernél a várhatóan 3-4 hét múlva a földeken termő fajta valamivel olcsóbb lesz valószínűleg. Emellett az is elhangzott, hogy a szamóca amúgy is a drágább gyümölcsök közé tartozik, hiszen jóval időigényesebb a szüretelése az egyéb fajtákhoz képest.

– Nagyon sok múlik az időjáráson. Ha sok eső lesz, pillanatokon belül elveri a földeken termő epret. Ha pedig 40 fokos hőség jön, akkor valósággal felrobbannak a gyümölcsök, tehát az sem kedvez a termelőknek. Emiatt nem lehet pontosan megmondani, hogy változnak majd később az árak – árulta el lapunknak az egyik kofa.

Interneten utánanéztünk egy kissé az őstermelői áraknak is, persze szintén a teljesség igénye nélkül. Nyilvánvaló, hogy a viszonteladóknak muszáj a haszon érdekében kissé emelni a beszerzési áron, a vajszlói termelők 1800 forintot kérnek az eper kilójáért átlagban.

hirdetés
Uránia Mozi