Pécsett is nyitnak az üzletek – a vásárlók számolása még nem mindenhol megy gördülékenyen

A kormányfő tegnap jelentette be, hogy elérte a 2,5 milliót a beoltottak száma idehaza, így a korlátozó intézkedések fokozatos enyhítése ma elindulhatott. Körbenéztünk Pécsett is, és a legtöbb, eddig zárva tartó üzlet is megnyitotta kapuit a vásárlók előtt.

hirdetés
Uránia Mozi

Az új szabályok szerint ugyan az eddig zárva tartó üzletek is kinyithattak ma reggel, azonban a boltokba 10 négyzetméterenként egy vásárlót engedhetnek csak be. Igaz ez az élelmiszerüzletekre is. Amikor ma délelőtt körbejártuk a várost, azt tapasztaltuk, hogy az üzletekben felkészültek az új szabályokra, ugyanis amelyik bolt nyitva volt, ott valamilyen formában arról is tájékoztatták a belépésre készülőket, hogy összesen hány fő tartózkodhat a vásárlótérben.

A legtöbb helyen ehhez hasonló kiírás fogadta a vásárlókat

Néhol egy A4-s papíron pár sor hirdette mindezt – a Király utcában nyitva lévő üzletek többségénél ezzel a megoldással találkoztunk –, de akadt olyan bolt is (a Forrás Üzletházban lévő sportszerkereskedés például), ahol kifejezetten igényes, részletes tájékoztatót helyeztek a bejárat elé, sőt, még azt a helyet is kijelölték, ahol a bolt esetleges telítettsége esetén várakozni lehet.

A már régóta zárva tartó üzletek közül akadt, amelyik alaposan felkészült az újranyitásra

Ami a vásárlók számolását illeti, illetve az üzletben tartózkodók létszámának ellenőrzését, ott azért akadtak érdekességek. Az egyik nagyobb élelmiszerüzletnél mi magunk nem fedeztük fel, hogy akár digitális eszközzel, akár egy munkatársat az ajtóba állítva számolták volna a betérőket, azonban egy másik multinál ott állt a bolt egyik alkalmazottja a bejáratnál, és egy papírlapon strigulázva pásztázta a bejáratot. Ahogyan megtudtuk, valószínűleg holnapra már érkezik a digitális számláló is, addig azonban csak emberi erőforrással tudják megoldani, hogy a szabályozást betarthassák.

Külön alkalmazott felügyelte bizonyos helyeken, hogy hányan mennek be az üzletbe