A fejlesztések mellett trendivé kellene tenni a levéltárosok szakmáját – mondta Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár Pécsett, a Magyar Levéltárosok Egyesületének vándorgyűlésén. Az év legrangosabb szakmai találkozóját idén a baranyai megyeszékhelyen rendezik meg, ahová 250 fő regisztrált, köztük határon túli egyesületek is. A háromnapos szakmai tanácskozás központi témája a levéltár és a nyilvánosság.

Pécs először ad helyet a levéltáros szak legfontosabb rendezvényének, ahol idén hét szomszédos ország, valamint a határon túli magyar levéltárosok közössége is képviselteti magát. 

A vándorgyűlés megnyitóján Latorczai Csaba közigazgatási államtitkár hangsúlyozta: a kormány szándéka, hogy még ismertebbé és szerethetőbbé tegye a levéltáros szakmát. Ezért a kormány kétmilliárd forinttal támogatta a Magyar Nemzeti Levéltár közigazgatási eljárásokhoz szükséges fejlesztését – mondta Latorczai Csaba.

Latorczai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára

– A Magyar Nemzeti Levéltár új fejlesztése olyan elektronikus szolgáltatási csomagot alakít ki, amelynek segítségével a hivatali ügyek intézéséhez automatikusan biztosítja a kérelmező vagy az ügyintéző szervek részére a szükséges igazoló iratanyagot – mondta Latorczai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára.

250 fő vesz részt az idei vándorgyűlésen

Emellett pedig azon is dolgoznak, hogy a fiatalok számára vonzóvá tegyék ezt a szakmát – mondta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntő beszédében. 

– Tizenkilenc levéltárunk van, amiről azt gondoljuk, hogy nyakig begombolt emberek pakolgatnak könyökvédőben iratokat, holott tele vannak csillogó szemű szakemberekkel, akik sokoldalú tudását használnunk kellene, trendivé kellene tenni a 16 éves srácok körében, hogy belessenek egy-egy levéltár munkájába – hangsúlyozta Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár

A Magyar Levéltárosok Egyesületének pécsi vándorgyűlésén átadták a Dóka Klára-díjakat, amit minden évben az a levéltáros kaphat meg, aki a maga területén kiemelkedő munkát végzett. A hat díjazott között egy pécsi levéltáros, Hrakovszky Edgárné munkáját is elismerték.  

A háromnapos rendezvényen egyébként több mint 250 levéltáros vesz részt.  

A Magyar Levéltárosok Egyesülete a levéltáros szakma legnagyobb szervezete, tagjaink száma meghaladja az 1200 főt, ezzel az egyik legnagyobb közgyűjteményi szakmai egyesület is. Évente több konferenciát, szakmai napot szerveznek.