Pécsi átvilágítás: gyanúsítás és zár alá vétel

Újabb fázisába lépett a nyomozás egy olyan ügyben, amelyet a pécsi önkormányzati cégek és intézmények átvilágítása hozott a felszínre. A Zsolnay Shophoz kötődő ügyben a rendőrség nemrég gyanúsítást közölt, a bíróság pedig elrendelte az érintett vagyonának zár alá vételét – áll az önkormányzat közleményében.

A szóban forgó ügy a ZSÖK NKft. korábbi vezetéséhez és a Zsolnay Shophoz kötődik. Az eset részletei a pécsi önkormányzati cégek és intézmények átvilágítását bemutató honlapon olvashatók.

A lényege röviden:

  • A ZSÖK NKft. és egy vállalkozás 2018. október 12-én együttműködési megállapodást kötött. Ennek tárgya a ZSÖK NKft. által a Zsolnay Kulturális Negyedben üzemeltetett Zsolnay Shop „szakmai felügyelete” volt.
  • A gyanú szerint azonban ez a szakmai felügyelet mindössze abban nyilvánult meg, hogy az együttműködő cég ügyvezetője a nyitvatartási időben a boltban tartózkodott.
  • A szakmai felügyelet fejében ugyanakkor az együttműködő cég hozzájutott a ZSÖK NKft. részére a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. által kifizetett bizományosi díj 94 százalékához.
  • Eközben a ZSÖK NKft. viselte a boltban dolgozó három alkalmazott összesen évi 9,6 millió forint összegű bérét és bérköltségét.
  • A boltban nem csak Zsolnay termékeket árultak, hanem az együttműködő partner ékszereit is. Ebben a tevékenységben is közreműködtek időszakonként a ZSÖK által fizetett munkavállalók.
  • A bolt önkormányzatnak fizetett haszonbérleti díját, a bolt működése során felmerülő összes rezsiköltségét, valamint a bolttal kapcsolatos csaknem 6 millió forintos reklámköltséget is a ZSÖK állta.

Az ügyben november 8-án a rendőrség gyanút közölt az együttműködő cég ügyvezetőjével, a bíróság pedig november 18-án elrendelte a gyanúsított vagyonának zár alá vételét, ami a gyakorlatban egy lakóingatlan tulajdonrészét és egy lakossági bankszámlát érint. Az átvilágítás adatai alapján az ügy 13,75 millió forint vagyoni hátrányt okozhatott az önkormányzat tulajdonában lévő ZSÖK NKft.-nek.

Dr. Bodnár Imre, a pécsi önkormányzati átvilágítást végző jogi team vezetője a közlemény szerint üdvözölte, hogy a nyomozás ebbe a fázisba jutott. Elmondta azt is: abban bízik, hogy ugyanezzel az intenzitással fog folytatódni.

Hirdetés