Egy igazán érdekes kiállítást nyitottak meg a városban. A PTE hallgatói a legnépszerűbb képmegosztó oldalt, az Instagramot elemezték, méghozzá pécsi tartalmak után kutatva. 

hirdetés

A Zsolnay Kulturális Negyed E25 épületének földszinti kiállítóterében május 27-ig tekinthetik meg az installációt az érdeklődők. A PTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék adjunktusa egy szeminárium keretein belül gyűjtötte össze saját tanszékük, a Szociológia Tanszék és a Művészeti Kar tervezőgrafikus hallgatóinak részvételével a kiállítás anyagát.

Hivatalosan dr. Szijártó Zsolt, a szervező tanszék vezetője nyitotta meg az eseményt, majd átadta a szót a kutatást koordináló egyetemi oktatónak, dr. Glózer Ritának, aki röviden ismertette a tavaly indult kutatómunka részleteit, bemutatta a résztvevő hallgatókat.

A kutatószeminárium keretében azt vizsgálták, hogyan jelennek meg Pécs jellegzetes helyei, helyszínei az Instagram fotómegosztó közösségi oldalon. Motívumok, témák, nézőpontok kerültek előtérbe, illetve a pécsi helyszínek népszerűsége. A hallgatók tapasztalataikat, gondolataikat, interpretációikat egy kiállítás keretében osztják meg az érdeklődőkkel.

A megnyitón a kiállítókon és szervezőkön kívül leginkább hallgatók jelentek meg

Dr. Glózer Rita elmondta, a kiállított anyag nem csak hallgatók és fiatalok számára lehet érdekes, habár nyilván ők a legfőbb célközönség. Idősebbek, turisták, Pécs és a vizuális kultúra iránt érdeklődők figyelmét is felkeltheti.

Az 5 helyszín, melyeket népszerűségük miatt a kiállítók bemutatnak a Tettye városrész, Uránváros, a Zsolnay-negyed, a korábban Pécs jellegzetességének minősülő Magasház, illetve a Nappali bár.

A kiállítás semmiképpen sem szokványos, hiszen nem a szó szoros értelemében vett művészeti alkotásokat láthatunk. A már felsorolt helyszíneket egy igen modern, az Instagram dizájnvilágát visszaadó plakátsorozaton mutatják be QR-kódokkal is ellátva azokat. A kódokat okostelefonunkkal beolvasva a szövegek mellett hanganyagokat is találunk, melyek fokozhatják az élményt.

Íme néhány népszerű kép az 5 helyszínről: 

#uránváros (Forrás: Instagram)
#nappali (Forrás: Instagram)
#tettye (Forrás: Instagram)
#magasház (Forrás: Instagram)