Pécsi mellbevágó mellizmok (I.)

A testépítés szó hallatán a legtöbb ember szeme előtt izomkolosszusok, „izomszörnyek” jelennek meg. A férfiak a túlzott izmosodástól, a nők az elférfiasodástól félnek leginkább. Kétrészes cikkünkben elsőként a bodyfitness pécsi koronázatlan királynője, Horváth Bianka mondta el véleményét lapunknak. 

A nők gyakran idegenkednek a súlyzóktól. Ha rájuk gondolnak, egy elférfiasodott, „túl izmos” nő jelenik meg a szemük előtt. Pedig a formás idomok kidolgozásához a súlyzós edzésnél nincs jobb módszer, írják egy testépítő webáruház oldalán. De mi mást is írnának, áruház lévén? Hitelesebb forrás után nézve, pécsi versenyzők, edzők véleményét mutatjuk.

Horváth Bianka – F3 Fitness Center (fitneszedző, versenyző és versenyfelkészítő, táplálkozási tanácsadó, bírói tanuló, a Corpus SE testépítő szövetség tagja)

Legrangosabb elismerései: IFBB Magyar Bajnok 2016, NPC Miami hatszoros bajnok (amerikai nemzeti verseny volt, melyre egyedüli magyarként meghívást kapott és a sikerek miatt azóta is részt vehet versenyzőként. Ha hetedszer is megvédi a címét, akkor Pro Card-ot is szerezhet!) 

– Miért kezdtél bele a testépítésbe?
– Én abba az alkattípusba tartozom, aki túlságosan vékony, nehezen hízik és hamar lefogy. Emiatt sokan kigúnyoltak régen, ezeknek az embereknek szerettem volna első körben bizonyítani azzal, hogy igenis kigyúrom magam és nem leszek többé az „elfújja a szél” alkatú lány. Akkor, körülbelül 10 éve nem értettem a testépítéshez, a gépekhez, hiszen közgazdászként végeztem és dolgoztam, nem foglalkoztam soha ilyesmivel.

– Hogyan jutottál el a versenyzésig?
– Itt az F3-ban találtam rá az első edzőmre, Marton Klárira, aki megmutatta az alapokat. Mikor elkezdtem izmosodni, sokkal jobban tetszettem magamnak, így egyre többször jártam a konditerembe. Utánaolvastam a dolgoknak, majd Klári rávett arra, hogy versenyezzek. Akkor fitness modell kategóriában indultam, most már bodyfitness kategóriában vagyok, ami mindig is tetszett nekem. Ez a testépítő és a fitness modell közötti kategória, ami még nőies ugyan, de már nem a szálkás típus.

– Mi a véleményed a női testépítőkről?
– Nekem az már túlságosan férfias, nem igazán tetszik. Én ebben a kategóriában szeretnék maradni, ezt képviselem, tehát a bodyfitnesst, ami Amerikában egyébként figure fitness néven fut. Pécsett egyébként ritka az, aki női testépítő.

– Sokszor mondják, hogy már így is túl izmos vagy? A férfiak mit mondanak?
– Most már sokkal inkább elfogadják az emberek, mint régebben, de azért még így is vannak, akiknek ez sok. A fiúk régebben megijedtek, de most már bejönnek nekik az izmos csajok. Úgy látom, hogy a fiatalabbaknak még inkább. Hiszen ezt látják mindenhol, divat most az edzés, az egészséges életmód.

A különböző női fitnesz-versenykategóriákról olvashat még a peakshop.hu oldalon.

– Ez egy kortalan sport? Inkább lányok, vagy fiúk járnak hozzád edzésre?
– Igen, kortalan, van 63 éves fitneszmodell-versenyzőm is. Juniortól szeniorig mindenféle korosztály jön hozzám. Egyébként szerintem fiatalít is ez a sport – mindenki ezt mondja. Engem is sokkal fiatalabbnak néznek. Azt vettem észre, hogy egyre több férfi versenyző keres meg, hogy készítsem fel.

– Milyen edzést javasolsz azoknak, akik szeretnének ugyan izmosodni, de nem a versenyekre gyúrnak?
– Minden új jelentkezőnél állapotfelmérést végzünk, és egy kérdőívet is kitöltünk. Ezek alapján lehet tudni pontosan, mi is a cél. Három hét átmozgató edzés után állunk neki az igazi munkának. 21 naponta cseréljük az edzéstervet és az étrendet. Ennyi idő alatt pedig kiderül, hogy pontosan mit szeretne.

– Figyelsz az ételeknél a különleges igényekre is?
– Igen, speciális étrendet is tudok írni, bármit lehet helyettesíteni mással. Ha valaki csak finnyás, arra is van megoldás.

– Mit üzennél azoknak a nőknek, akik mégis félnek attól, hogy férfiasak lesznek, ezért nem próbálják ki a konditermet?
– Forduljanak szakemberhez, ne menjenek csak úgy a terembe, mint én a kezdetekkor. Annak idején én sem tudtam, mire valók a gépek és hogyan kell étkezni, míg el nem mondták. Nem kell félni a súlyzótól, attól nem lesz senki izmos, hogy megfogja azt. Sok minden függ az ismétlésszámtól, a súly nagyságától, a sorozatszámtól; ez egy hosszú folyamat. Én mindenkit bátorítok, az egészség megőrzéséhez, a fiatalossághoz és a feszesítéshez elengedhetetlen a sport.

hirdetés
Hirdetés