Pécsen ötödik alkalommal rendeztek Turisztikai Kerekasztalt, melynek témája a tavalyi eredmények értékelése mellett természetesen a régió népszerűsítése volt. A március 29-i rendezvényről Kincses Márk, az önkormányzat turizmusfejlesztési osztályának vezetője beszélt lapunknak. 

hirdetés
Uránia Mozi

– A 2021-es év összességében, a várakozásokhoz képest jobban alakult, hiszen májusig a járvány miatt bevezetett jogszabályok szerint csak üzleti célú vendégeket lehetett fogadni, de a nyár ezt az óriási kiesést nagyjából kompenzálta. Augusztusban olyan rekordot értünk el Pécsett, ami nem csak az előző évhez képest, hanem évtizedekre visszamenőleg is példa nélkül áll:

több mint 60 ezer vendégéjszakát töltöttek el itt a látogatók.

Összehasonlításképp: 2010-ben, mikor Európa Kulturális Fővárosa voltunk, ugyanebben a hónapban csupán a fele volt ennek a vendégéjszakaszám. A szeptemberi konferenciák és rendezvények még kicsit megélénkítették a forgalmat, de aztán újabb korlátozások jöttek, így az év végén újra bátortalanabbul utaztak az emberek. Az jól látszik az adatokból, hogy a fesztiválok és nagyobb programok mindig kiugrást hoznak a foglaltságokban – foglalta össze Kincses Márk.

Elárulta továbbá, hogy a turizmusfejlesztési osztály felmérést végzett partnerei körében, amiből kiderült, hogy 2022-ben optimistán tekintenek a szezonra a helyi szállásadók és vendéglátóhelyek: átlagosan 20 százalékkal feljebb becsülik a belföldi forgalmat az előző évhez képest, nemzetközi tekintetben kisebb javulást várnak. A húsvéti időszakra máris sok a foglalás, Pécs az egyik legkedveltebb hazai úti cél – tette hozzá a szakember. Azt is hangsúlyozta, hogy kollégáival ezért sokat tesznek, például különböző tematikus vásárokon vesznek részt.

Érdekes az is, kik választják utazási célként Pécset és a térséget: külföldről sok német, osztrák, cseh, román, olasz, horvát jön például.

Hazai viszonylatban a városban közel 80 ezer vendégéjszakát töltöttek el Pest megyei látogatók, őket követte Győr-Moson-Sopron és Csongrád-Csanád megye. Több mint 10 ezer éjszakát töltöttek el Pécsett a Baranyából ide érkezők is, aminek kifejezetten örültek a turisztikai szakemberek. Kincses Márk szerint ugyanis törekszenek rá, hogy az itteni utazni vágyók saját régiójukban maradjanak, jobban megismerjék a környéket. „Kár messzire menni és az autóban tölteni azt az időt, ami alatt élményekkel is gazdagodhatnánk” – mondta az osztályvezető. Lapunk kérdésére azt is elárulta, hogy a pécsi önkormányzat turizmusélénkítő kampánya idén is folytatódik: zajlik az egyeztetés a „Pécs Nyitva 3.0″ kapcsán, mely időszakonként változó tematikával, célzottan szólítja meg a célcsoportokat: fiatal felnőtteket, családosokat, aktív idősebbeket.

A Turisztikai Kerekasztalon a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetségtől érkezett előadó  bemutatta a Kerékpárosbarát Szolgáltatói Hálózatot, mely program azért lényeges, mert ez a szektor folyamatosan fejlődik hazánkban. A rendezvényen Ruzsa Csaba gazdaságért felelős alpolgármester különböző beruházásokról, mint például a Régészeti Múzeum felújításáról beszélt, míg a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője, Bleszity Péter elsősorban a világörökségi fejlesztésekről.