Pécsiek, leszoknátok a bagóról? Van megoldás!

Újévi fogadalmat tettél és leszoknál a cigiről? Gyereked született és nem akarod, hogy folyton passzív dohányzásnak legyen kitéve? Vagy simán nem akarsz már állandóan büdös cigiszagú lenni? Lássuk, Pécsett kik és hogyan tudnak segíteni, ha egyedül nem tudod letenni a bagót. 

A dohányzás egyfajta szenvedélybetegség, s az erről való leszokás sokak számára nehéz, visszaesésekkel tarkított folyamat lehet. A függőségnek kettős természete van.

– Egyrészt fizikai, testi függőség alakul ki a nikotin hatására, ennek jele lehet például, hogy a dohányos nyugtalanságot, ingerültséget érez, mikor csökken a nikotin szintje a szervezetben, s késztetést érez, hogy mielőbb rágyújtson. A függőségnek azonban van lelki oldala is, sokan úgy érzik, a cigaretta segít oldani a stresszt, rossz hangulatot, s örömforrást jelent a számukra. Pedig ha visszaemlékeznek a dohányosok az első cigarettára életükben, aligha a kellemes érzés jut eszükbe. A dohányzáshoz kapcsolódóan a napi rutin részeként számos szokás is kialakul és berögzül az évek során: rágyújtani egy kávé mellett, ebéd után, és a többi – magyarázta dr. Balogh Erika, a PTE ÁOK Orvosi Népegészségtani Intézet egyetemi tanársegédje.

A függőség mértékét több tényező is befolyásolhatja a szakember szerint, például hány éve cigizik valaki, mikor kezdte, hány szálat szív naponta. Ha valaki függő, annak újra kell tanulnia az életét cigaretta nélkül élni, a kritikus helyzeteket felismerni, újratervezni, különben az elején elveszettnek érezheti magát.

Ehhez időre, türelemre, kitartásra van szükség, sokat segít, ha támogatjuk a leszokni vágyókat. A statisztikák szerint 100 emberből 3-4 tud szakember segítsége nélkül leszokni a dohányzásról, ez a szám szakszerű támogatással megsokszorozható. 

A legtöbb embernek segítségre van szüksége a leszokásban

Sokan azt mondják, hogy csak akaraterőre van szükség. Ez amiatt nem igaz a szakember szerint, mert a nikotin egy nagyon erős addikciót okozó anyag, a kokainhoz és a heroinhoz hasonló függőséget tud kialakítani. Így tehát ugyanannyira nem lehet egy cigarettafüggőnek azt mondani, hogy egyedül oldja meg a problémáját, mint egy drogfüggőnek.

Ha a dohányos elhatározza, hogy leszokik, megfelelő támogatással képes lehet a cél elérésére: erősebb fizikai függés, elvonási tünetek kezelésére szükség esetén gyógyszerek is alkalmazhatók, mindemellett pedig a viselkedés megváltoztatásához, új szokások kialakításához is segítséget kaphat a leszokni szándékozó. A megfelelő, s hatékony módszer kiválasztásához azonban ajánlott szakemberhez fordulni, felkeresni a háziorvost vagy a tüdőgondozók szakembereit.

Pécsett például a Lánc utcai rendelőintézet tüdőgyógyászatán várják azokat, akiknek segítségre van szükségük a cigaretta letételéhez. Itt egyéni, személyes vagy telefonos tanácsadással segítenek leszokni a káros szenvedélyről minden érdeklődőnek. Telefonon, a 06-72-523-700-as telefonszámon kell időpontot kérni az első beszélgetésre, majd egy állapotfelmérés következik. Ennek során a dohányzási szokásokról lesz szó, illetve a függőség legfontosabb aspektusait és okait vizsgálják kifejezetten erre kiképzett szakemberek segítségével.

– Személyes kapcsolat alakul ki a leszokási folyamat alatt kollégák és betegeik között, illetve dohányzásról való leszokást elősegítő terápiát vagy gyógyszert is fel tudunk írni nekik, ha szükséges. A pácienseknél változó, milyen sűrűn és hány alkalommal érkeznek hozzánk – tudtuk meg dr. Varga Ágnestől, a Lánc utcai rendelő dohányzásról való leszoktatást segítő támogató pont vezetőjétől.

Ezen kívül a leszokásvonal is nagy segítséget jelenthet, főként azok számára, akik nem tudnak személyesen elmenni tanácsadásra. Magyarországon az ország bármely területéről ingyenesen hívható a 06-80-44-20-44-es telefonszám, amelyen a saját telefonos elérhetőség megadása után szakemberek hívják vissza a leszokni vágyókat, s előre egyeztetett időpontokban több héten át segítik, támogatják a leszokás folyamatát, a visszaesés megakadályozását, a dohányzásmentes új élet kialakítását.

A Központi Statisztikai Hivataltól (KSH) megtudtuk, legutóbb 2014-ben végeztek dohányzással kapcsolatos felmérést, akkor az Európai Lakossági Egészségfelmérésből (ELEF) kiderült, hogy 225 319 ember dohányzott a 15 éves és idősebb lakosság körében. Közülük rendszeres dohányos 209 550 volt, alkalmi dohányos pedig 15 769. A dél-dunántúli régióban 2013 év elején összesen 925 180-an éltek a KSH adatbázisa szerint.
hirdetés

Hirdetés