A kötélugrásról leginkább a népi gyerekjáték juthat eszünkbe, vagy az amerikai filmekben látott két kötéllel végzett úgynevezett double dutch technikák. Bár könnyűnek tűnik, a kötélugrás erőt, állóképességet és gyorsaságot megkövetelő, akrobatikus elemekben gazdag mozgásforma. Idén Pécsett szervezik az Országos Egyéni és Duplaköteles Kötélugró Bajnokságot, melyre több mint kétszáz versenyző érkezik országszerte.

Az általános iskolában játszott ugrálókötelezéstől merőben eltér a versenyszerű kötélugrás, hiszen mondanunk sem kell, ez utóbbi egy sokkal komplexebb, látványosabb mozgásforma. Alapvetően ugrálókötelet küzdősportolók, bokszolók is használnak kiegészítő edzések során, mivel tökéletes erőállóképesség-fejlesztő mozgásforma.

– A kötélugrás sportként jóval több, mint udvaron játszott tevékenység, vagy a bokszolók körében ismert ugrókötelezés. A zenére végrehajtott gyakorlatok rendkívül összetettek. Nagyon fontos a koncentráció, a kreativitás, a ritmusérzék, a gyakorlat összehangolása a zenével, és a látvány fokozása a táncos- és tornaelemekkel. Ezen kívül a versenyen hangsúlyos a bemutatott elemek nehézsége is. Számtalan variációja van annak, miként tudja a sportoló egy ugrás alatt többször is áthajtani a kötelet maga alatt, forgatni maga körül – mondja Dobri Mercédesz, a Szalántai Kötélugró Sportegyesület egyik edzője.

A kötélugrásban több versenyszám is van. Az egyik legobjektívebb kategória a gyorsasági versenyszám, mely során egy adott időn belül – 30, 90 vagy 180 másodperc – kell minél többet ugrani, futólépéshez hasonló mozgásban. Vannak továbbá egyéni, páros kategóriák, és négyes, ötös formációkban bemutatott versenyszámok is, de a leglátványosabb mégis az amerikai filmekből ismert kétköteles, double dutch kategória.

Ahogy Dobri Mercédesz elmondja, a magyarok nemzetközi szinten is nagyon jól szerepelnek kötélugrásban, rendszeresen vesznek részt Európa- és világbajnokságokon.

Az ország legnívósabb versenye hétvégén Pécsett!

Szalántán hosszú évekig informális keretek között működött egy csapat, mely másfél éve alakult sportegyesületté és csatlakozott a Magyar Ugrókötelesek Szövetségéhez. Így adódott a lehetőség, hogy 2018-ban a Szalántai Kötélugró Sportegyesület szervezze meg az Országos Egyéni és Duplaköteles Kötélugró Bajnokságot Pécsett a Gandhi gimnáziumban november 24-25-én.

Az idei bajnokságra 19 város több mint kétszáz versenyzője nevezett a kisgyerekektől a felnőtt korcsoportokig különböző kategóriákban; az egyéni és csoportostól elkezdve egészen a double dutch versenyszámokig, melyek már igen látványosak a nézők számára is. Dobri Mercédesz hangsúlyozza, az esemény azért is kiemelkedő jelentőségű, mert közel tizenöt éve nem volt hasonló megmérettetés Pécsen, sem a régióban. Az, hogy november 24-25-én Pécsett csaphatnak össze az ország legjobbjai, a Szalántai Kötélugró Sportegyesület munkáját dicséri.

A versenyt bárki ingyenesen megtekintheti, és érdemes is, hiszen rendkívül látványos gyakorlatoknak lehetünk szemtanúi.