Pécsre is berobbant a futótűzként terjedő aerial jóga

A légtorna és a jóga szerelemgyereke a világ talán egyik leglátványosabb és legkecsesebb sportja, az aerial jóga. Az új őrület futótűzként terjed országunkban, Pécsett egyelőre csak egy helyen tanulhatunk aerial jógázni, mégpedig Berkes-Törjéki Helgánál. Helga gyógytornászból lett jógaoktató, nemrég pedig beleszeretett ebbe a csodás mozgásformába. Azóta folyamatosan képzi magát és a lelkes pécsieket is.

hirdetés
Uránia Mozi

Az air-, antigravitációs-, vagy az aerial jógaként ismert sport egy mennyezetre rögzített, nagy teherbírású selyem anyag segítségével végzett mozgásforma. A legtöbb köze természetesen a jógához van, hiszen gyakorlása közben itt is ászanákat végeznek a gyakorlók, de hasonlít a légtornához is, hiszen akrobatikusabb elemekkel is lehet színesíteni az órákat. Egyetlen eszköz kell hozzá: a hammock, ami tulajdonképpen egy selyemhinta, mely megtartja a test súlyát a lógások, csavarások, pózok során.

Az edzésforma a teljesen kezdő, légtornász-, illetve jógatapasztalattal nem rendelkezők számára is könnyedén elsajátító. Szuper lazító, pihentető, nyújtó mozgásforma. Magyarországon futótűzként terjed, de Pécsen egyelőre csak Berkes-Törjéki Helgánál kóstolhatunk bele a lógás világába.

– Gyógytornász végzettségem van, de elvégeztem egy gerincjóga-oktatói képzést is. Régóta nagy csodálója vagyok az aerial jógának, így nagyon vártam, hogy tanulhassam Pécsen is, de csak nem jött senki órát tartani – meséli Berkes-Törjéki Helga. Így alakult – folytatja –, hogy felutaztam Budapestre a Magyar Légtornász Egyesület által meghirdetett képzésre, ahol nagyon jó alapot kaptam a sport oktatásához. Ezt követően több tanfolyamot és továbbképzést is elvégeztem, hogy tökéletesítsem a tudást.

A fiatal nő elmeséli, hogy ez a sport azért különleges, mert nagyon sok fordított testhelyzetet el tudnak végezni a gyakorlók a hammock segítségével, ami a gerincre, törzsizomzatra kifejezetten jótékony hatással van. Ez a mozgásforma továbbá tökéletes ízületi mozgékonyság, izomlazaság és erő fejlesztésére is.

– A foglalkozások során valamennyi mozdulattal kapcsolódunk az anyaghoz. A bemelegítést is a hammockon végezzük, a fő rész alatt gyakorolt csavarásokat, lógásokat is a selyemhintában végezzük, de még az óra végi relaxáció is lebegve történik. Ez utóbbit kifejezetten szeretik a tanítványaim – teszi hozzá az oktató.

A pécsi nő elmondja, hogy az eszközt rengeteg variációban lehet használni. Lehet teljesen jóga alapú órákat felépíteni rá, de színesíthetjük fitnesz-, vagy akrobatikus elemekkel is a foglalkozásokat. Hozzáteszi, hogy teljesen kezdőként, bárminemű előképzettség nélkül elkezdhető ez a sport. Előzetes jelentkezést követően Helgánál a Szabadság útján edzhetünk.