Példátlan összefogás: megmenekült a pécsi kis villamos

Megmenekülhet a pécsiek kedvenc villamosa a Ferencesek utcájában: egy hónapja fogtak gyűjtésbe, hogy új sínt kaphasson – ellenkező esetben elszállították volna onnan. A példátlan összefogás eredményesen zárult, és hacsak nem rendelnek el teljes kijárási tilalmat, hamarosan indulhat a kis szerelvény felújítása.

hirdetés
Uránia Mozi

Roflics Gergő, a villamos ügyét kezelő Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület alelnöke számolt be arról, hogyan zajlott a gyűjtés és hogyan tovább, mi lesz a villamos sorsa.

– Az utolsó pillanatban indítottuk útjára a gyűjtést, hiszen a hatóságok április közepéig szabták meg a határidőt arra, hogy a villamos alá fix alapzatú sínt helyezzünk.

Nem sokkal a veszélyhelyzet kihirdetése előtt kezdődött az egyesület kampánya, elég szerencsétlen helyzetben. Ám a csütörtöki nappal a teljes költségvetés összeállt, úgy, hogy esetleges tartalék is maradjon.

– Arra számítottunk, hogy se alapanyag, se munkaerő nem lesz, hiszen ezekben a napokban nem egyszerű sem kivitelezőt találni, se alapanyagokat beszerezni. Egyelőre azonban úgy néz ki, van aki elvégezze ezeket a feladatokat, elvi síkon sikerült megoldani mindent.

A gyerekek kedvence a villamos

– Ha a vírus miatt kihirdetik a teljes kijárási tilalmat, akkor a munkavégzés is teljesen gátolva lesz – mondta Roflics. – Sajnos mi erre számítunk. Ameddig ez nem következik be, addig próbálunk dolgozni és nagyon reménykedünk benne, hogy talán már áprilisban elkezdődhet a munka. Úgy vélem, a hatóságoknak nem az április 11-i határidő betartatása lesz a legfontosabb szempont, ha a helyzetre való tekintettel ki is csúszunk ebből, akkor is türelmesek lesznek velünk szemben.

Elmondása szerint a félmillió forintos célt kicsit felülkalkulálták, pont azért, hogy maradjon tartalék. Két nagy adakozójuk volt, akik ketten az összeg felét tették ki, egyikük a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. Az összeg másik fele 500-tól 10 ezer forintos részletekig számos helyről érkezett. Úgy véli, jó ötlet volt a bankkártyás fizetés elfogadása a honlapunkon, hiszen az összeg egyharmada így érkezett be.

– Nem is telt el egy hónap, mintegy három hét alatt összegyűlt a kitűzött félmillió forint. Azonban ha sikerült is megoldanunk a sínpálya elhelyezését az összegyűjtött összegből, még mindig sok feladat áll előttünk: a villamos nyitvatartása nem kevés pénzt emészt fel. Reméljük, akár egy újabb kampány segítségével ezt is sikerül majd megoldani!