Péterffy Attila: ha igény mutatkozik rá, nem lesz nyári szünet az óvodákban

Péterffy Attila

Két hét után megint Online Városinfó keretében válaszolt a pécsiek kérdéseire Péterffy Attila polgármester Facebook-oldalán. Ez már a hatodik online fórum volt. A következő egy hónap múlva lesz.

A kérdések megválaszolása előtt a polgármester arról beszélt, hogy az elmúlt két hét a nyitásról szólt, látogathatóvá váltak a közparkok, a vásártér, a város kávézói ismét megtelnek élettel, aminek vannak kockázatai. A megszokottnál kevesebb számú kérdés érkezett – mondta. Emlékeztetett, az online városinfó azért jött létre, hogy személyes találkozások nélkül tudjon válaszolni a felmerülő kérdésekre. Hangsúlyozta, nem baj, ha elfogynak a kérdések, ez szerinte azért lehet, mert a pécsiek megfelelő tájékoztatást kapnak az önkormányzattól.

Egy hónap múlva lesz a következő városinfó, ha viszont olyan mennyiségű kérdés érkezik ezen időszak alatt, akkor újra sűríteni fogják a fórum gyakoriságát.

Összefoglaljuk néhány mondatban az elhangzottakat:

  • A következő hónapban is megkapják a színház dolgozói a fizetésüket. Ötéves támogatási megállapodást akarnak kötni a kormánnyal, a tárgyalások zajlanak.
  • Közvetlenül az unióhoz nyújtott be pályázatot a város turizmusfejlesztésre.
  • Lenne lehetőség a város közmunka-kapacitásának fejlesztésére, de egyelőre kevesen akarnak közmunkások lenni.
  • Ellenőrzik, hogy a buszsofőrök is hordják-e a maszkot.
  • Hétfőtől minden bölcsődében lesz ügyelet, és ha akkora lesz az igény, teljes kapacitással nyit a bölcsődei és óvodai hálózat.
  • Meszesen közbiztonságért felelős iroda nyílik, ahol állandó rendőri jelenlét lesz.
  • Egyelőre nem jelentkeztek tömegek a szociális ellátórendszerben.

Péterffy Attila csoportokra osztva válaszolta meg a kérdéseket.

Önkormányzatot érintő kérdések

Hogy áll a színház ügye?

Április hónapra esedékes fizetésüket megkapták a színház dolgozói május elején és a májusi fizetéseket biztosítja az önkormányzat jövő hónap elején. A színház állami támogatásának az ügyéről: még tárgyalnak az illetékes minisztérium államtitkárságával. Ötéves együttműködési megállapodást kíván kötni a város. Ez Péterffy szerint világos finanszírozási feltételeket biztosít majd, hogy ne merüljön fel a támogatási probléma minden évben.

Tettek-e már lépéseket annak érdekében, hogy a belföldi turizmus újraindulása után Pécsre is egyre több turista érkezhessen?

Igen. Gazdaság- és turizmusfejlesztési koncepció mentén dolgoznak és a járványidőszakban sem állt meg a munka. Benyújtottak például egy pályázatot az “Európai különleges élmények” nevű uniós pályázati alaphoz, aminek a napokban lesz eredmény. Szabadtéri programokra, szelfipontok kialakítására, és a Zsolnay családot bemutató programra pályáztak. Közben dolgoznak egy már megnyert, Pécset és Villányt érintő turisztikai pályázat aprópénzre váltásán, konkrétan, hogy hogyan tudnák a megnyert fiorrást úgy felhasználni, hogy azáltal Pécs turisztikai adottságai is fejlődjenek. A POSZT-tal kapcsolatban elmondta: az új menedzsment azon fog dolgozni, hogy szeptemberben megrendezhető legyen a fesztivál.

Történt-e már vizsgálat Pécsett a vagyonőr cégeknél?

Az önkormányzati cégek átvilágítása folyamatban van, ennek során eddig nem tártak fel vagyonőr céggel kapcsolatos visszásságot.

A Bajcsy utcában zajló bicikliútépítés, ahogy leszűkítik ott az utat, elég baljósan néz ki, tájékoztatták-e erről a lakosságot?

A munkálatok az észak-déli kerékpárút-fejlesztési projekt részei. Ez a projekt az előző városvezetés által kimunkált koncepcióval és műszaki tartalommal bír. Folyamatosan jelentek meg az ezzel kapcsolatos önkormányzati közlemények a sajtóban, úgy véli, megfelelően tájékoztatták a projektről a pécsieket.

Milyen közmunkaprogrammal készül a város?

Nem a közmunkaprogrammal lehet talpra állítani a város gazdaságát, hanem a helyi gazdasági szereplők helyzetbe hozásával. Ősszel úgy indultak, hogy a megrendelések fókuszába a pécsi vállalkozásoknak kell kerülniük, most a talpon maradásukat próbálják segíteni. A veszélyhelyzet bejelentése után azt kérte a város hivatalosan a belügyminisztériumtól, hogy a közmunkakapacitásukat növeljék meg a korábbi léptékűre. Nemrég megjött a válasz, hogy ez lehetséges. Csakhogy egyelőre nincsenek jelentkezők. Arra buzdít mindenkit, aki képes és hajlandó a közmunka programban részt venni, jelentkezzen az ezt koordináló Biokomnál. 

Koronavírus

Polgármesterként kap-e az egyetem által végzett tesztelésről információkat?

Nem, de nem is kért. Korábban megtett mindent annak érdekében, hogy fertőzöttségi adatokhoz jusson.

Mikor tervezi a múzeumok megnyitását?

Amikor a kormány lehetővé teszi azt, hogy a zárt kulturális intézmények megnyithassanak. Konkrét dátumot nem tud mondani.

Miért nem engedélyezik a Hullám beltéri medencéjében edzések tartását? A klór megöli a vírust.

Az üzemeltető PSN Zrt. minden egyes sport szakmai szervezettől állásfoglalást kért ezzel kapcsolatban. Egyelőre nincs egységes szakmai álláspont ebben a kérdésben az országos sportszakmai szervezeteknél. Néhány napra szükség van hozzá, hogy végleges döntés szülessen. A strand, tehát a kültéri medencék május 30-án nyílnak.

A Malomvölgyi tó látogatható-e?

Igen. Utoljára május 1. és 3. között volt lezárva. Azt kéri, a védőtávolságot betartva látogassák a közparkokat a pécsiek és lehetőleg használjanak maszkot.

Kötelező a maszk buszokon, boltokban. Sokan nem tartják be a rendelkezést, sőt, néha a sofőrök sem. Mit lehet ez ellen tenni?

A sofőröknek is kötelező viselni a maszkot, a Tüke Busz ezt folyamatosan ellenőrzi. A buszvezetőknek példát kell mutatniuk. Ha látják, hogy nem hordják, jelezzék a Tüke Busz felé ezt az adott buszjárat megnevezésével.

Bölcsődék, óvodák

Tárgyalnak-e a bölcsődék újranyitásáról?

Igen, tervezik az újranyitást. A szülőkkel kapcsolatban vannak a bölcsődék, a kapacitásigényt folyamatosan mérik. Figyelik, van-e igény rá, hogy ne csak ügyeleti rendszerben működjön az intézményhálózat. Jövő hétfőtől, azaz május 18-ától az összes bölcsőde ügyeletet fog biztosítani. Ez eddig nem így volt, de a helyzet változott. Folytatják a monitorozást, ha lesz rá igény, akkor lépni fognak.

Mikor nyitják meg az óvodákat?

Az óvodanyitásra vonatkozó igények egyelőre kisebbek, mint a bölcsődeiek. Minden egyes városrészben van óvodai ügyelet. Mérik itt is az igényeket, ha változik a helyzet, megnyitják az óvodákat.

Lesz-e 4-6 hetes nyári óvodai zárás?

A zárva tartási idő alatt elvégezték a karbantartási munkákat, előrehozták ezeket, ez nem lesz akadálya a nyári nyitva tartásnak. Igény esetén erre lehetőség lesz. 

Lakossági bejelentések

Lehetne-e valamit kezdeni a Nagy Imre út környéki varjakkal?

A varjak elűzése nem megoldható. Tolerálni kell, hogy ott vannak. Az eddigi gyakorlatot folytatják, a Biokom hatóságilag engedélyezett módon, riasztással, a fészkek eltávolításával tud segíteni az ott élőknek, de erre fészkelési időszakban például nincs lehetőség. Legközelebb télen és jövő tavasszal lesz lehetőség a védekezésre.

Sok szúnyog lett Rózsadomb, Málom, Kökény környékén. Mit terveznek ez ellen tenni?

A katasztrófavédelem feladata a szúnyoggyérítés országos szinten. A Biokom indokolt esetben plusz gyérítést végez, folyamatosan figyeli, hogy ez szükséges-e. Idéntől nincs lehetőség légi gyérítésre, ez már tilos, csak földi irtás lesz. 

Megugrott Pécs-Somogyban a kábítószer-forgalom, este menetrendszerűen érkeznek a dealerek. Létre lehete-e hozni Somogyban egy hatékony polgárőrséget?

Forduljon a rendőrséghez, a rendőrkapitány biztosította arról, hogy kiemelten fogják kezelni az ilyen bejelentéseket és a keleti városrészt. Somogyban létezik polgárőr egyesület, de sajnos az elnöke elhunyt, ennek érezheti a következményét a kérdező. A tisztújításra a járványhelyzet miatt eddig nem volt lehetőség.

Hird, Vasas, Somogy kaphatna-e állandó rendőrségi járőrözést? A közbiztonság nagyon rossz, sokan roncs autókkal jogosítvány nélkül száguldoznak, veszélyeztetve mások életét.

Ha konkrét esetet tapasztalnak, jelentsék be a rendőrségen. Új közbiztonsági koncepciót készítenek, mert szeretnének javítani a helyzeten, az ezzel kapcsolatos konzultációt elkezdték a polgárőrséggel, rendőrséggel, közterület-felügyelettel, de nem fog ebből kimaradni a Biokom parkolásért felelős csoportja sem. Hirdet, Vasast, Somogyot említeni fogja a rendőrkapitánynak külön, de Pécs-Keletet eleve kiemelten kezeli a rendőrség. Meszesen lesz egy közbiztonságért felelős iroda, ahol állandó rendőri jelenlét lesz.

A Város Mindenkié Pécs civil szervezet kérdései

Tervezi-e az önkormányzat azon háztartások problémáinak megoldását, ahol korlátozva van a víz, vagy eleve nincs közmű?

Nem tervezik. Azoknál a háztartásoknál korlátozták a vízszolgáltatást a járványidőszak előtt, amelyek tartósan nem fizetnek. Március 11-től ilyen korlátozásra nem került sor. Szerinte felelőtlen lenne a korábbi korlátozások felülvizsgálata. Ahol korlátozások történtek, ott is biztosítja valamilyen módon az ivóvizet a szolgáltató. 

Megtörtént-e a 4 hete bejelentett veszélyhelyzetre reagáló Szociális Ellátórendszer 2.0 program kidolgozása?

A Szociális Ellátórendszer 2.0 programnak sok eleme már működik. Nem úgy dolgoznak, hogy tökéletesre csiszolnak egy programot és csak utána kezdik annak egyes elemeit megvalósítani. A koncepció megszületésének pillanatában elindították azokat az akciókat, amelyek erre készen álltak. Attól még, hogy nem jelentenek be minden egyes szociális intézkedést, még dolgoznak. Heti szinten monitorozza az ellátórenszer működését. Feltette például a kérdést most hétfőn a szociális területen tevékenykedő munkatársaknak, hogy például a PAPI program el tudja-e látni a rászorulókat. A válasz az volt, hogy igen. Nem jelentkezett olyan tömegű extra igény az elmúlt időszakban, amit a jelenlegi szociális ellátórendszer ne tudna kezelni. 

Tartós élelmiszert osztanak a rászorulók között, meleg ételt biztosítanak karitatív szervezeteket bevonva. Ha lesz ilyen extra igény, meg fognak vele birkózni. A segitseg@pecs.hu e-mail címen tudnak jelentkezni a rászorulók. 

Gyűjtött-e az önkormányzat információkat arról, hogy a vészhelyzet kihirdetése óta hány embert érint Pécsett a munkahelyek elvesztése, a lakbérfizetési elmaradások, a vízhez való hozzáférés nehézsége? Ha gyűjtött, milyen következtetéseket vont le ezekből?

Folyamatosan monitorozzák a rászorulókat. Munkanélküliségi adatokat próbálják gyűjteni, de még mindig csak február havi munkanélküliségi adatokkal rendelkeznek. Hétről hétre értékelik a különböző helyekről begyűjtött adatokat. Egyelőre nem látja, hogy tömegek várnak rászorultsági alapon segítségre. Azt kéri, ha tudnak olyanról, aki nem képes a segítséghez hozzáférni, akkor segítsenek nekik a kapcsolatfelvételben.

Végezetül a polgármester azt kérte, hogy bár nyitási szakaszban van az ország, mindenki vigyázzon oda saját és mások egészségére, az idősekre, tartsák be a védőtávolságot, viseljenek maszkot.

A videót itt lehet megtekinteni: