Péterffy Hoppálnak: Ha valóban segíteni kíván, akkor azt a munkahelyén tegye

Péterffy Attila

Nyílt levélben válaszolt Pécs polgármestere Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő tegnapi felvetésére.

Dr. Hoppál Péter Országgyűlési Képviselői Irodája aláírással tegnap sajtóközlemény érkezett lapunkhoz, amit közöltünk. Ebben a Képviselői Iroda a Hoppál által néhány nap alatt meghirdetett, majd ki is értékelt pécsi felmérésre (“problématérképre”) utalva azt írja: “kiderült, hogy a vállalkozások jelentős részének okoz problémát az általuk működtetett üzlethelyiségek bérleti díjának kifizetése, hiszen forgalmuk és bevételük gyakorlatilag megszűnt”. Az Iroda szerint “Képviselő úr ezért levélben fordult Pécs város polgármesteréhez, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezérigazgatójához, valamint a nagyobb pécsi bevásárlóközpontok, az Árkád Pécs és a Pécs Plaza tulajdonosaihoz, melyben arra kéri őket, hogy haladéktalanul vizsgálja meg a bérleti díjak időszakos elengedésének lehetőségét, hogy amelyik vállalkozásnak segít ez a gesztus, az így képes legyen fennmaradni. Remélhetőleg ezáltal szavatolható a cégek mielőbbi újraindulása, későbbi hatékony működése. Ellenkező esetben tömegesen mehetnek tönkre pécsi vállalkozások”.

Ma Péterffy Attila, Pécs polgármestere egy Hoppál Péternek írt nyílt levelet juttatott el szerkesztőségünkhöz.

Ebben Péterffy Attila többek között azt írja, hogy

  • a Hoppál levelében vázolt problémát Pécs város vezetői jó ideje látják;
  • az említett probléma megoldására hetekkel ezelőtt felkérte a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezérigazgatóját;
  • az ezernél is több érintett vállalkozás számára kedvezményrendszert dolgoztak ki a következő hónapokra, amit a jövő hét elején a nyilvánosság elé fognak tárni;
  • szerinte Hoppál szereptévesztésben van;
  • ahelyett, hogy Hoppál gazdasági szakemberek és kérdezőbiztosok hadát foglalkoztatja a probléma feltérképezésére, elég lett volna, ha telefonon felhívja őt;
  • nagyra értékeli az országgyűlési képviselő segítő szándékát, de ha tényleg segíteni akar Pécsnek, azt a munkahelyén, a parlamentben tegye;
  • Hoppál sokat tudna tenni azért, hogy Pécs a kormány támogatását bírja az új koronavírus járvánnyal szembeni védekezésben, mind anyagi tekintetben, mind a ma hiányzó információk biztosításával;
  • a fideszes politikus segíthetne abban, hogy a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., a Pannon Filharmonikusok, a Kodály Központ vagy a Pécsi Nemzeti Színház megkapják a nekik megítélt kormányzati működési támogatást, illetve többlettámogatást.

A nyílt levél teljes szövege:

Tisztelt Hoppál Péter!

Köszönettel vettem nyílt levelét, amely a munkatársaival és egy közgazdasági team segítségével pécsi vállalkozások körében végzett felmérésről szól. Ezúton szeretném biztosítani afelől, hogy a levélben vázolt problémát Pécs város vezetőiként magunk is jó ideje tűélesen látjuk. Ennél is tovább menve a probléma megoldására hetekkel ezelőtt felkértem a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezérigazgatóját. Örömmel jelenthetem azt is, hogy a munkát el is végeztük. A pécsi önkormányzat vagyonkezelő cégétől ingatlant bérlő ezernél is több vállalkozás számára részletezett kedvezményrendszert dolgoztunk ki a következő hónapokra, amit a jövő hét elején a nyilvánosság elé fogunk tárni.

Nyílt leveléből kiderült számomra, hogy párttársaival együtt immár nem az első alkalommal esik szereptévesztésbe. Már sokadjára fordul elő, hogy olyan problémák megoldásában akarnak Pécs vezetésének tanácsot adni, amelyeken kötelességünkből kifolyólag már régen dolgoztunk, vagy már meg is született ennek a munkának az eredménye. Semmilyen módon nem szeretném kisebbíteni tényfeltáró munkájának érdemeit, de ebben a konkrét esetben ahelyett, hogy gazdasági szakemberek és kérdezőbiztosok hadát foglalkoztatja a probléma feltérképezésére, elég lett volna, ha például telefonon felhív. Jómagam és munkatársaim ugyanis meglehetősen pontos képpel rendelkezünk arról, hogy a pécsi vállalkozások, ezen belül is azok, amelyek éppen az önkormányzattól vagy valamely cégétől bérlik ingatlanukat, milyen gondokkal küzdenek. Kérem, ha a jövőben hasonló információkra lesz szüksége, ne habozzon felkeresni, mások is így tesznek.

A felmérést és levelét illetően rendkívül nagyra értékelem segítő szándékát, melyben nincs is okom kételkedni, miután mindketten arra kértünk mandátumot a pécsiektől, hogy szolgáljuk őket és minden erőnkkel az érdekeiket képviseljük. Ugyanakkor, ha valóban segíteni kíván a városunknak, akkor arra kérem, hogy ezt a munkahelyén, a Parlamentben, a saját eszközeivel tegye, hiszen ezen a területen is rengeteg lenne a tennivaló. Itt elsősorban lobbitevékenységre gondolok a magyar kormány és az ország miniszterelnöke felé. Hiszem, hogy pécsi és kormányoldali parlamenti képviselőként sokat tudna tenni azért, hogy Pécs a kormány támogatását bírja az új koronavírus járvánnyal szembeni védekezésben, mind anyagi tekintetben, mind a ma hiányzó információk biztosításával. Arra kérem, hogy volt államtitkárként abban is segítsen, hogy az olyan jelentős pécsi kulturális intézmények és szervezetek, mint a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., a Pannon Filharmonikusok, a Kodály Központ vagy a Pécsi Nemzeti Színház megkapják a nekik megítélt kormányzati működési támogatást, illetve többlettámogatást.
Őszintén hiszem, hogy ha mindannyian odaadással és alázattal a saját feladatainkra koncentrálva végezzük a munkánkat, az csak a javára szolgálhat Pécsnek és minden itt elő családnak, itt működő vállalkozásnak.

Üdvözlettel:

Péterffy Attila
Pécs Megyei Jogú Város Polgármestere”

hirdetés