Péterffy köszönetet mondott a kormánynak és a Roszatomnak az atomkonferenciáért

A fenntartható fejlődésről, az atomenergia, és a többi alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrás kérdéseiről és természetesen a paksi atomerőmű bővítéséről tartanak nagyszabású konferenciát Pécsett. A háromnapos nemzetközi rendezvényt tizenharmadik alkalommal szervezi meg az orosz Roszatom atomenergetikai vállalat.

A XIII. AtomEco – Nemzetközi Párbeszéd és Fórumot kedden reggel nyitották meg egy ünnepélyes faültetéssel a Tüskésréten. A fideszes Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter Péterffy Attilával, Pécs polgármesterével, a Roszatom vezetőivel és a paksi szakemberekkel összesen 40 facsemetét ültetett el. Ezzel szimbolikusan utalva a levegő tisztításának fontosságára.

A megnyitó a Zsolnay Kulturális Negyedben folytatódott, ahol Süli János Paks II.-vel kapcsolatban a sajtónak elmondta, a fejlesztéssel szeretnének a térség gazdaságfejlesztésébe is bekapcsolódni.

Süli János és Péterffy Attila a faültetésen

– Pécs a régió kulturális és oktatási centruma is, ezentúl legyen ipari központ is! Az autópálya és az egyetem lévén minden adott a jó együttműködéshez.

Süli röviden ismertette a paksi bővítés történetét, a döntés 2009-es elfogadásától kezdve, az idén, szeptember 30-án történt mérföldkőig, mikor is az oroszok átadták a blokkok műszaki tervét.

Hangsúlyozta, nagy munka áll mögöttük, 400 engedélyük már megvan, közöttük telephely- és környezetvédelmi engedélyek is. Ám sok ezernyit kell még beszerezni, az egész engedélyeztetési folyamat a hosszú távú működést szolgálja. 41 településen tartottak tájékoztatót, Pakson egy közmeghallgatást is. Több száz nyugati szakember vesz részt az engedélyeztetési folyamatban. Mindez szükséges ahhoz, hogy a megépülő két blokk a világ legmodernebbjei, legkorszerűbbjei és legbiztonságosabbjai közé tartozzon – mondta.

Süli hangsúlyozta: rengeteg engedélyt kaptak már meg és még rengeteg van előttük

Péterffy Attila, Pécs polgármestere a Kodály Központban megnyitóbeszéddel köszöntötte a résztvevőket.

– Örömömre szolgál, hogy a Roszatom először választott egy nemzetközi színteret a tizenharmadik alkalommal megrendezett konferenciának, ráadásul pont Pécset választotta. Az öt évre szóló választási programomban szerepeltek olyan konkrét, a nukleáris beruházásokra vonatkozó ígéretek, amelyeket ezután is be fogok tartani. Szerepelnek konkrét elképzelések is a munkahelyteremtésre, a helyi gazdaság fellendítésére, az idegenforgalom és az infrastruktúra fejlesztésére, a pécsi vállalkozások támogatására. Kiemelt szerepet kap a tudományegyetem és a város kapcsolatának erősítése is. Első vállalásaim között pedig az szerepelt, hogy egy nyitott, szakmai alapokon működő városvezetési kultúra valósuljon meg. Elsődleges cél, hogy az önkormányzati munka átlátható legyen, társadalmi párbeszédre támaszkodjon, szakmai alapokra épüljön, a város lakóinak az érdekét szolgálja és felelős gondolkodást tükrözzön.

Péterffy Attila röviden beszélt választási programjáról

Szerinte a ma megnyíló fórum pontosan ugyanezeket az értékeket, célokat képviseli: az átláthatóságot, a szakmaiságot, a párbeszédet. Örömteli, hogy ezek mind a politikában, mind a gazdaságban meg tudnak jelenni.

– Lényeges célnak tartom azt is mindkét területen, hogy ne csak rövid távú döntések szülessenek, hanem évtizedeken átívelő, kiszámítható folyamatok és fejlesztések kezdődhessenek meg. Ezeket a döntéseket viszont csak úgy lehet meghozni, ha azokat előtte megvitatjuk, szakmai érdekeket ütköztetünk és megosztjuk őket a lakossággal – mondta a polgármester.

Péterffy szerint nagyszerű kezdeményezés a Roszatomtól, hogy a vállalatcsoport működésével kapcsolatos kérdéseket, témákat vitára bocsátja egy nemzetközi fórum keretében. Elmondta, bízik benne, hogy a fórum izgalmas párbeszédeket, előremutató vitákat, új ötleteket tár majd fel, letisztulnak régebbi elképzelések.

– Remélem azt is, hogy a résztvevőknek lesz idejük felfedezni a várost, élvezni tudják majd Pécs vendégszeretetét, kultúráját, történelmi örökségét. Szeretném, ha majd egyszer, tíz év múlva arról tudnának beszélgetni, hogy milyen jó is volt itt lenni, ahová mindig szeretettel várják vissza őket – fogalmazott. – Végül köszönöm a Roszatom állami vállalatcsoportnak, hogy Pécset választotta helyszínül, köszönöm a magyar kormánynak, hogy Pécset ajánlotta házigazdának – zárta szavait a városvezető.