Pezseg a város: megnyílt a POSZT és a folkfesztivál

Csütörtök este hivatalosan is megnyílt a Pécsi Országos Színházi Találkozó, és ezzel szinte egy időben a Déli Kapu Nemzetközi Folklórfesztivál – közismert művészekkel futhatunk össze az elkövetkező napokban.

hirdetés

A POSZT-megnyitó előtt hagyományosan a sétatéri lakatfalnál helyezték el a színházi találkozóra emlékeztető lakatokat.

Nemcsák Károly színművész is lakatot helyezett el

A POSZT ünnepélyes megnyitóján Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának főtanácsadója azt mondta: a POSZT nagy ünnep a magyar nyelvű színjátszás életében, szerinte egy igazán nagyszerű és méltó rendezvényről van szó, hogy a színházcsinálók és a közönség találkozzon, megismerje egymást közelről. Fülöp Péter a megnyitón a minap negyvennyolc évesen tragikus hirtelenséggel elhunyt Térey János író, költő, műfordítóra is emlékezett.

Köszöntőjében Páva Zsolt, Pécs polgármestere kitért rá: a POSZT-hoz az elmúlt tizenkilenc esztendőben hozzánőttek a pécsiek, azt mindenki magáénak érzi. Szerinte ha hungarikumokról beszélünk, akkor a POSZT esetében kijelenthetjük, az „pécsikum”. Hozzátette: Pécs a továbbiakban is ragaszkodna eddigi szerepéhez a POSZT kapcsán, s mindent megtesznek annak érdekében, hogy a fesztivál a városban maradjon, mert „itt van jó helyen”.

A megnyitón Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója átadta a találkozó idejére a teátrum kulcsát Magyar Attilának, a POSZT-ot szervező Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjének.

A folklór kedvelői is örülhetnek

Idén hetedik alkalommal szervezik meg a régiós Déli Kapu Nemzetközi Folklórfesztivált. A programok helyszíne a Szent István tér. A négy nap alatt 28 együttes közel 500 táncosát nézhetik meg az érdeklődők. Az első nap Albánia, majd Szlovákia egy-egy együttese lép színpadra. De pénteken határon túlról is érkeznek. A szomszédos országok közül Horvátország és Szlovéniai képviselteti magát. A programsort vasárnap a magyar együttesek zárják, akik között ott lesznek a pécsiek is. A nagy múltú Tanac és a Misina is színpadra lép.
A fesztivált Hoppál Péter pécsi országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, a rendezvény fővédnöke nyitotta meg. Beszédében elmondta: ezzel a fesztivállal hivatalosan is kezdetét vette a nyár Pécsett, hiszen évtizedek óta hagyomány, hogy a POSZT-tal egy időben
megkezdődik a kavalkád a Sétatéren.