Piros ralis Zsigulival küld ajándékcsomagokat Afrikába a pécsi egyetem

A Budapest-Bamako Rally az utolsó nagy, kontinenseken átívelő amatőr autós kalandtúra, melynek 2020-ban baranyai vonatkozása is lesz: a Pécsi Tudományegyetem (PTE) volt közgazdászhallgatójából és a somogyhárságyi plébánosból álló páros is elindul a közel 8300 kilométeres versenyen, méghozzá a pécsi egyetem támogatásával, és nem üres kézzel. Harminc, többek között írószerekkel, füzetekkel, és ruhaneműkkel megtöltött ajándékzsákot visznek magukkal a rászoruló afrikai térségben tanuló fiatalok számára. 

hirdetés

Az ajándékcsomagokat hétfőn délelőtt adták át Molnár Attila atyának és Fáth Gergelynek, akik ezek közül néhányat már szimbolikusan be is pakoltak a 2020-ban majd’ két hétig „második otthonukat” jelentő piros Zsiguliba.

A PTE vezetése volt az első segítő, aki a zsigulis párost biztosította támogatásáról, később cégek is csatlakoztak

A csomagok átadását megelőző sajtótájékoztatón Lengvárszky Attila rektori kabinetvezető elmondta, megtiszteltetésnek tartja, hogy az egyetem ilyen izgalmas projektben vehet részt. Kiemelte, az oktatási intézmény ezzel a jótékony akcióval felelősséget vállal a környezetéért. Kettős céljukhoz tartozik egyrészt a nemzetközi hallgatói állomány további növelése, melyhez jó alkalom az afrikai fiatalok körében való megjelenés, másrészt pedig kiemelt céljuk a sajátos oktatási igényű fiatalok befogadása és segítése, melyre remek lehetőség az adománycsomagok Afrikába juttatása, tette hozzá.

Balról jobbra: Fáth Gergely, Molnár Attila, Lengvárszky Attila, Tarrósy István

Dr. Tarrósy István, a PTE kapcsolati és nemzetköziesítési igazgatója – aki egyben az egyetemen 10 éve működő Afrika Kutatóközpont vezetője – a sajtóeseményen elmondta, jelenleg is közel 400 afrikai hallgatója van az egyetemnek, mely szám reményeik szerint tovább növekszik majd. Az ajándékcsomagok kapcsán arról beszélt, hogy nem véletlenül a tanuláshoz kapcsolódó eszközöket, így írószereket, füzeteket tartalmaznak a csomagok többek között, hiszen ebben komoly hiányt szenved a nyugat-afrikai térség, amerre a rali útvonala is vezet.

A versenyen induló Molnár Attila plébános és Fáth Gergely kiemelték, hogy a PTE volt az első intézmény, amely segítő kezet nyújtott. Úgy fogalmaztak, számukra egyfajta zarándoklat, „autós El Camino” ez a kaland, aminek az igazi célja és értelme a jótékonyság, hiszen segíteni tudnak a rászorulókon az útjuk során.

A versenyről
A legendás Dakar Rally egyetlen szellemi örököst hagyott maga után. A Budapest-Bamako a sivatagi ralik lángját viszi tovább Afrikában. A rajt nem Párizs, hanem Budapest, a cél pedig mindig egy más nyugat-afrikai főváros. A költségek elviselhetőbbek, a szabályok kötetlenebbek, de a kaland és a kihívás változatlan. A Budapest-Bamako egy veszélyes, minimál-asszisztenciás kaland és tájékozódási verseny. Nincsenek mentőhelikopterek, begyűjtő teherautók, idegenvezetők, animátorok vagy tolmácsok. Mindenki a talpraesettségére, a szerencséjére és a felkészültségre számíthat. Itt egy dolog biztos: minden bizonytalan. De a kaland erről szól.