Pörög a belváros, több a turista, nagyobb a vendégforgalom, mint tavaly ilyenkor

Bár külföldi turista jóval kevesebb van, mint korábban, a belföldről érkezők kompenzálják a kiesést. A helyiek is visszatértek a vendéglátóhelyekre, hétvégenként kifejezetten pörög a belváros.

Több mint egy hónapja, június végén indította el a városvezetés a Pécs NYITVA! kampányt. Ennek célja az volt, hogy a járványidőszak után támogassa a város turizmusának újraindítását és erősítse Pécs turisztikai forgalmát. A kampányhoz csatlakozókat arról kérdeztük, hogyan alakult a forgalmuk az elmúlt hetekben, visszatértek-e a vendégek és turisták.

Wéber Tamás, Balkán Bisztró: Egyértelműen több a belföldi turistaként érkező vendég, mint tavaly a hasonló időszakban, és a helyi törzsvendégek is visszatértek, a külföldiek viszont jóval kevesebben vannak.

Felcser Dávid, Reggeli-Nappali: A forgalom alapján és a közösségimédia-bejelentkezésekből is az látszik, hogy több a turista, mint az elmúlt évek hasonló időszakában. A belföldi-külföldi arány 90-10 százalék.

Schneider Gábor, Krédli: Nálunk a forgalom egyelőre nem éri el a tavalyi szintet, csak a vasárnapok kivételek. Mivel nem a belvárosban működünk, beeső turisták nincsenek, aki jön, az tervezetten érkezik. 

Siptár Dávid, a Pécsi Állatkert ügyvezetője: A belföldi vendégek száma jól alakul, a júliusi forgalom a tavalyihoz képest körülbelül 10 százalékkal nőtt. A külföldi látogatók száma jóval alacsonyabb a korábbiaknál: a tavaly szép számban érkező horvát és szerb turisták elmaradnak, elvétve akadnak hollandok, németek, illetve ázsiai országokból érkezők.

A Pécsi Állatkert bejárata

Ungurán József, Tüke borház: A magyar látogatók száma jól alakul, nem lett kevesebb a korábbiakhoz képest. A külföldiek száma elenyésző.

Zeller Tamás, Trezor: Külföldiek gyakorlatilag nincsenek, a magyar turisták viszont érzékelhetően sokan vannak.

Vétek Emi, Városnéző Kisvonat: A magyar látogatók száma várakozáson felül alakul. Az előzményeket tekintve nagyon örülünk annak, hogy közel azonos a tavalyival a látogatószám. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy a magyarok nem igazán utaznak külföldre, másrészt véleményem szerint a Pécs NYITVA! kampány hozzátett ahhoz, hogy éppen Pécset választják a hazai utazók. 

A Városnéző Kisvonat Széchenyi téri megállója

Bozóky Anita, Püspökség, Magtár Kávézó: A számok a járványhelyzet után meglepően jól alakulnak, főként a belföldi turizmus terén. Elmondható, hogy a látogatószám nem csökkent, csak megváltozott az összetétele: akadnak különböző külföldi országokból is turisták, viszont a csoportok száma gyakorlatilag nulla. Sok azonban a hazai, egyénileg foglaló utazó. 

Szilágyi Zsuzsi, idegenvezető, városnéző túrák: Külföldi vendégek nincsenek. Angol, amerikai vendég nulla, skandinávok sincsenek. A magyarok kezdenek szállingózni, de csoportok nem jellemzőek. Inkább családok, barátok, házastársak, 4-5-6 fős csapatokban. Az előző évekhez képest a család több, a csoportoknál viszont 99 százalék a visszaesés. Augusztusra van magyar csoportos érdeklődés, de nem bízunk benne, hogy tényleg el is jönnek. A garantált túrákra – fix időpontban, akárhány vendéggel indulnak és bárki csatlakozhat is – viszont van igény, akár idegenvezetővel is. Itt sem akkora az érdeklődés, mint korábban, de azért van. 

Barics Márkó, a Főtér marketingvezetője: A tavalyi időszakkal összevetve egyértelműen megnőtt a forgalom nálunk. A külföldiek száma ugyanakkor megcsappant. Tavaly sok német érkezett és amerikaiak is gyakran megfordultak nálunk. Utóbbiak idén már nem jöttek, németek és osztrákok még elvétve akadnak. Az egyetem miatt jöttek még külföldiek, de most már kijelenthető, hogy sokkal több jelenleg a belföldi vendég.  

Szabó Anett, a Palatinus Grand Hotel értékesítési igazgatója: A nyár nagy visszaeséssel indult a koronavírus miatt, június 10-én tudtunk csak nyitni. Most már szépen teljesítünk, hetven százalékos kihasználtsággal tudjuk zárni a hónapot, az augusztustól pedig még többet remélünk. Talán sikerül hozni a tavalyi-tavalyelőtti forgalmat. A belföldi szállóvendégek száma meglódult, külföldiekről nem igazán lehet beszélni. Utóbbiak közül sokan konferenciákra érkeztek korábban, vagy csoportokkal jöttek, ezek mind elmaradnak. 

Stenger Máté, a Zsolnay étterem vezetője: Mivel csak januárban nyitottunk, a korábbi évek tapasztalatairól sokat nem tudok mondani, ám ebben az időszakban azt tapasztaltam, hogy a legtöbb vendég magyar, az ország számos pontjáról érkeznek Pécsre. 

Vágvölgyi Réka, a ZSÖK Nkft. világörökségi és turisztikai vezetője: Ez az év semmilyen tekintetben nem hasonlítható a tavalyihoz, még ebben az időszakban sem. Júliusban tapasztaltuk a belföldi turizmus fellendülését. A külföldi turisták aránya eddig sem volt túl nagy – körülbelül 20 százalék –, de most még inkább lejjebb kúszott, nagyon kevesen vannak. Elmondta, leginkább „egyéni” látogatók jönnek, csoportokat nem szerveznek az irodák, diákcsoportok pedig nyáron nincsenek.

A Zsolnay-negyedbe is érkeznek a turisták

Kásádi Attila, a Bazár tulajdonosa: érzékelhető a belföldi turizmus élénkülése, külföldiek kevesen vannak – jobbára a helyi egyetemisták csupán. A vendégekkel való beszélgetés során kiderült, van, aki célzottan érkezik Pécsre, van, aki először jár itt, a közvetlen régióból is sokan érkeznek, de az ország számos pontjáról szintúgy. Ugyan csak egy hónap telt el, de a Pécs NYITVA! kampány mintha már éreztetné hatását. 

M. Balogh Edina, a Csinos és a Zsanér vezetője: ugyanolyan a forgalom, mint az elmúlt években, a külföldi-belföldi arány sem változott.