Pörög az építőipar, lakásból is sokkal több épül, mint 4-5 éve

Kiugró teljesítményt hozott 2017-ben a pécsi, baranyai lakásépítések üteme, ehhez viszonyítva csökkent némiképp tavalyra az építkezések száma. Ugyanakkor távolról sem lehet azt állítani, hogy 2018 rossz év lett volna, sokkal több lakás épült, mint a korábbi években. Az építőipar egésze ráadásul jelentősen bővül – hiszen nem csak lakások épülnek Pécsett.

hirdetés

A napokban jelent meg a KSH 2018 III. negyedévére szóló területi statisztikája, amelyből kiderül, az előző esztendőhöz képest visszaestek a lakásépítések Pécsett, Baranyában. Itt viszont tudni kell, hogy a viszonyítás alapja, azaz a 2017-es esztendő kiugró számokat hozott a lakásépítések terén – ha ehhez mérünk, nem is meglepő a csökkenés.

2017-ben ugyanis 336 új lakás épült, míg 2016-ban mindössze 155, 2015-ben 192, 2014-ben pedig 176. Jól látszik, hogy 2017 kiemelkedő évet produkált, igaz, erre számítani is lehetett. Már korábban megírtuk, nagyon sok építési engedélyt kértek 2016 vége felé.

Lapunk akkor megkérdezett egy ingatlanszakértőt is, aki elmondta, a már elindult csok, valamint a külföldi hallgatók által generált lakásigény komoly alapot teremt a hirtelen növekedéshez. Ahogy a számok mutatják, a kiugró mértékű lakásépítés valósággá is vált.

Tegyük hozzá, a 2018-as mutatók sem rosszak: a III. negyedév adatai szerint Baranyában 132 lakást adtak át – ez persze kevesebb a 2017-es csúcsévnél, de érdemes összevetni a korábbi évekkel: 2016-ban ugyanekkor mindössze 100, 2015-ben 92, 2014-ben pedig mindössze 77 új otthon készült el. Azaz a baranyai lakásépítés 2018-ban is sokkal jobban „muzsikált”, mint 4-5 évvel ezelőtt.

Ennek egyébként a mozgatórugója egyértelműen Pécs, hiszen az új otthonok több mint háromnegyede (egészen pontosan 76 százaléka) a megyeszékhelyre összpontosult. Ez nem is meglepő, ha csak végigsétálunk a városban, nem csak az orvosi kar környékén látunk komolyabb lakásépítéseket: dolgoznak többek között az egykori Munkácsy-rendelő tömbjén, a Teréz utcában, az Aradi vértanúk útján, a Bártfa utcában vagy épp az Ágoston térnél – és ez csak néhány példa.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy az építőipar nem csak lakásépítésekből áll. Ennek tudatában érthető meg a KSH egy másik, de szintén 2018 háromnegyed évre szóló adatsora, amely azt mutatja, Baranya építőipara csaknem 14 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest (és a számok azt mutatják, már 2017 sem volt gyenge év).

Ebben a körben szerepelnek például a gyárépítések (például a Magnus Aircraft pécs-pogányi üzemének felépítése) vagy épp a Modern Városok Program pécsi egyetemfejlesztései is, de nem szabad elfelejtkezni a rendelő-, iskola- vagy óvodaépítésekről, útfejlesztésekről sem. Ráadásul a jelek szerint az építőipar pörgése nem lassul, sőt.

A KSH ugyanis azt közölte, a vállalkozások 2018. január–szeptemberben 23,1 milliárd forint értékű új szerződést kötöttek, értékben 19 százalékkal magasabbat, mint 2017 azonos időszakában.

Hirdetés