„Ránk maradt a probléma” – így lesz újra fedett távolsági buszmegálló az uránvárosi pályaudvarnál

Ugyan nem a város tulajdona volt, de mégis az önkormányzat oldotta meg az uránvárosi végállomásnál több mint egy éve elbontott távolsági buszmegálló problémáját.

„Mikor kapjuk vissza az uránvárosi autóbusz-pályaudvar távolsági buszváróját?” – hangzott el a kérdés egy korábbi Online Városinfón. Péterffy Attila polgármester a főként az uránvárosiakat érintő problémát vázolva akkor elmondta, hogy a buszmegállót egy magánberuházás részeként épült útcsatlakozás kialakítása miatt bontották el, ugyanakkor hozzátette, hogy a fedett buszváró nem az önkormányzathoz, hanem a távolsági buszközlekedést végző társasághoz tartozik. Mint mondta, a Volánbusz Zrt.-t megkeresik az ügyben és megpróbálnak közösen megoldást keresni a kellemetlen helyzetre.

Ez így is lett, a buszváró nemsokára visszakerül a helyére.

Most még nincs, de újra lesz

Az viszont érdekes, hogy a városvezetés miként járta ezt ki. A részleteket Ágoston Andrea, a terület önkormányzati képviselője árulta el lapunknak.

– A buszmegállót több mint egy évvel ezelőtt bontották el. Hogy ki, azt nem tudtuk és pontosan most sem tudjuk. Azért, mert ez a buszmegálló nem a városé, ott városi buszok nem állnak meg, csak a Volán buszai. Nem tartozik ezért a mi fennhatóságunk alá, igazából dolgunk se lett volna vele. Azonban elkezdtem nyomozni az ügyben, mivel egy nap, amikor arra jártam, láttam, hogy idős emberek állnak ott a hőségben és nem tudnak hova leülni, az egyiküket támogatni is kellett, mintha rosszul lett volna – mondta Ágoston Andrea.

Az útcsatlakozás, ami miatt eltűnt a régi buszváró

Hozzátette, hogy annyit ki tudott deríteni, hogy a buszmegálló reklámfelületeit egy francia cég bérelte, de ez még nem jelenti azt, hogy ők is bontatták el.

– Többször kerestem az ügyben a Volánbuszt, akárkivel beszéltem, mindig elutasító választ kaptam. Azt mondták, nem tudnak mit kezdeni a helyzettel – mondta.

Kiderült közben az is, hogy a francia reklámcég nem használja már a buszmegálló felületeit, tehát nem is érdekük, hogy lesz-e ott újra buszváró, vagy sem.

– Tehát ránk maradt a probléma, nekünk kellett megoldani – mondta.

Ezután a képviselő megpróbálta kideríteni, hogy ki építi azt az útcsatlakozást, ami miatt el kellett tüntetni a megállót, sikertelenül. Ekkor jutott el a buszmegállóval szemben lévő kocsma tulajdonosához, aki viszont felajánlotta, hogy beszáll a megálló visszaállításába, a 400-450 ezer forintos munka költségének felét állta. A fennmaradt összeget pedig Ágoston Andrea saját képviselői keretéből biztosította.

Ágoston Andrea járt utána az ügynek

Közbenjárásuk eredményeképp új buszváró épül, amit nemsokára már használhatnak is a helyiek:

a Biokom Nkft.-től megtudtuk, hogy a fedett buszmegálló gyártása már folyamatban van, és várhatóan júliusban ki is helyezik.

– A közpénz egy sokak számára ködös fogalom, de ha belegondolunk, a köz mi vagyunk, a közpénz, nekünk jár, adófizető állampolgároknak. Amikor pedig nincs buszmegálló, amikor az utak rossz állapotban vannak, amikor nem tudunk közvilágítást vagy csatornahálózatot kiépíteni, amikor nem tudjuk előre vinni a várost, akkor az azért van, mert szemérmetlenül ellopják a közpénzt. Úgyhogy én arra kérek minden pécsit, hogy amikor kell, akkor azokra szavazzon, akik a közpénzt valóban a közjóra fordítják – mondta végül Ágoston Andrea.