Rég voltatok már jó randin? A gyerek finnyás, de nem tudja, mit enne? Itt a megoldás!

Van jobb dolog, mint közösen sütni-főzni egyet a párunkkal, gyermekünkkel? Nem is gondolnánk, hogy Pécsett több olyan hely is van, ahol kellemes környezetben, kisebb csoportokban, ráadásul profi szakemberek segítségével sajátíthatunk el szuper főzőtechnikákat, sőt akár gyermekeinket is megtanítják a konyhaművészet alapjaira. 

hirdetés

KTCHN a Gasztrostúdió 

Lánczos Sándor pécsi séf álmodta meg a helyet az Indóház téren, ahol egyszerre érezheti jól magát ő is egy-egy rendezvény menüsorát előkészítve, és tarthat a pécsieknek szuper workshopokat, vagy csapatépítőket is. 12-16 személy fér el kényelmesen ezeken a programokon, akik általában 12 és 20 ezer forintos fejenkénti áron vehetnek részt egy-egy foglalkozáson. Ezek új kikapcsolódási lehetőségként szolgálhatnak például egy olyan párnak, akik unják a szokásos, személytelen mozi-színház-étterem randevúkat, vagy akár céges csapatépítő gyanánt is igazán különlegesek. Ráadásul gyakorló séffel készíthetik el a vacsorájukat, aki szuper, otthon is megvalósítható trükköket, praktikákat mutat nekik.

Szerettem volna egy olyan helyet, ami a gasztronómia körül forog; és ami nem étterem, bár, bisztró, vagy kávézó, hanem ami a nagyközönség sajátja lehet. A gasztronómián belül törekszünk a sokszínűségre, hiszen a legkülönbözőbb főzőworkshopokon kívül csinálunk gyerektáborokat, tervezünk kóstolókat és bemutatókat tartani, illetve szeretnék majd gourmet-vacsoraesteket is szervezni, más pécsi séfekkel közösen. Mindemellett figyeltem arra is a gasztrostúdió kialakításában, hogy háztartási gépekkel szereljem fel, a vendégek így hasonló eszközökkel dolgozhatnak, mint otthon – magyarázta Lánczos Sándor.

Forrás: KTCHN a Gasztrostúdió Facebook

COOKtoda gasztrotér

Kifejezetten abból a célból hozta létre Garai Zsófia a gasztroteret, hogy kisgyerekeknek tanítsa meg a főzés alapjait, különböző korosztályoknak szerveznek nyári napközis táborokat Pécsett már 6 éve. A hangsúly természetesen minden rendezvénynél a főzésen van, azonban a gyerekeknek lehetősége nyílik új kortársakkal megismerkedni és felkészülni a menzára, ahol lehetőségek híján nem mindig a kedvencüket kapják majd a tányérra. A gasztrotér maga az Ifjúság útján található, azonban kihelyezett programok is akadnak. Az ötnapos táborok díja gyerekenként kevesebb mint 30 ezer forint, ami tartalmazza a mindennapi étkezések és alapanyagok díját.

– Azért indult ez az egész, mert mindig is nagyon szerettem sütni-főzni és gyerekekkel foglalkozni, olyat akartam létrehozni, amivel összeköthetem a két szenvedélyemet. Azt vettem észre, hogy amikor a gyerekek kikerülnek otthonról és átkerülnek a közoktatásba, akkor sokszor finnyásak lesznek, nem hajlandóak megkóstolni sem az ismeretlen ételeket. Ezt általában egy-egy tábor alatt le tudjuk küzdeni, sok pozitív visszajelzést kapok a szülőktől. A COOKtoda táborokat úgy zárjuk, hogy az elkészített ételekből összeállított receptkönyvet kapnak, amikkel otthon egyébként a szülők szerint rendszeresen villognak. Emellett fontos, hogy a gyerekek megtapasztalják azt a sikert és jó érzést, mikor valamilyen ételt ők hoznak létre – árulta el lapunknak Garai Zsófia, tulajdonos. Hozzátette, a táborokban külön odafigyel az ételérzékenységekre és allergiákra is.

Forrás: COOKtoda gasztrotér Facebook

Yokka Desszertműhely

A névvel ellentétben egyáltalán nem csak desszertek elkészítését tanulhatjuk meg a családi házas környezetben található gasztronómiai találkozóhelyen. A legkülönbözőbb témájú desszertkurzusok mellett rendszeresen tartanak főzőesteket is, ahol ősztől új oktatóként Csonka Gergő (a villányi Mandula étterem és Sauska pincészet egykori séfje, illetve a pécsi Soul Kitchen étterem egyik alapító tulajdonosa) is várja azokat, akik szeretnék elsajátítani a finom és egyúttal minőségi ételek elkészítésének fortélyait.

Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szervezünk foglalkozásokat a műhelyben, illetve egyszerűsített tematikával kitelepülések alkalmával is. Az elmúlt évben több alkalommal is vendégelőadók vezették be a résztvevőket a karamelldíszek, cukorvirágok, vagy a kézzel gyúrt tészták világába. Nyáron táborokkal várjuk a gasztronómia iránt érdeklődő gyerekeket, ahol – akár csak a többi programon – egyszerre maximum 8 fő vesz részt, így biztosítva, hogy mindenkire elegendő figyelem jusson. A Yokka ajándékutalvány tökéletes választás lehet minden alkalomra, de ha jó hangulatú csapatépítésre, vagy családi programra van igény, abban is szívesen segítenek. Egy-egy rendezvényen általában 5 és 15 ezer forint közötti áron vehetünk részt – mondta Szabó Réka Kata tulajdonos.

Forrás: Yokka Desszertműhely Facebook

Mindezek mellett alkalmanként a pécsi Natúr Ételbárban is tartanak workshopokat, melyek során élő tortákat készíthetnek a résztvevők, a Zsolnay-negyedben pedig Baka Sára kelt tésztás programokat szokott tartani.

Pécs környékén pedig a következő lehetőségek állnak rendelkezésünkre:

Orfűi Malmok: Közösségi kenyérsütés, péksuli-foglalkozások, sütőverseny, medvehagyma fesztivál. Van itt minden, mi szem-szájnak ingere, és a minket körülvevő környezet sem semmi. További infó ITT.

Gyűrűfű Tündérmajor: Úgy tartják, hogy a kecsketejnek komoly immunerősítő hatása van, rendkívül egészséges és ínycsiklandozó sajt készülhet belőle. Ha szeretnénk magunkat kipróbálni a kecskesajtkészítésben és szívesen elvonulnánk kis időre a világ elől, tökéletes helyszín lesz számunkra a Pécstől körülbelül 35-40 perc alatt megközelíthető gyűrűfűi major. IDE KATT a részletekért.  

hirdetés

Hirdetés