Rosszul alszik a totyogód? Ezeket a hibákat követed el!

Éppen mikor végre ülnél le este a pároddal egyet beszélgetni, vékony kisgyerekhang hallatszik a szobából: „anya, pisilni kell!”. Ismerős szituáció? Ha egy éjszaka többször is előfordul, hogy a totyogód látszólag mondvacsinált indokkal csalogat a szobájába, lehet, hogy egy megoldatlan probléma áll a háttérben.

hirdetés

Ok: szeparációs szorongás

Egyéves kor körül már fizikálisan is eltávolodik a gyermek az anyától, így nő a gyermek önállósága, függetlenedési vágya. Ez a helyzet egyben félelmeket is hordozhat magában, hiszen „elveszíti” a számára érzelmi biztonságot adó személyt. Ezt nevezzük szeparációs szorongásnak.

– Az anyák többsége átéli azt a helyzetet, amikor az addig jól alvó, búszúzáskor örömmel integető gyermeke hirtelen hevesen tiltakozik az elválás ellen. Amikor pedig anya visszatér, egyszerűen nem tágít mellőle. Ez a szeparációs szorongás lehet a rossz alvás egyik fő kiváltó oka – avat be Czuppon Zsuzsanna pécsi óvodapszichológus.

A szakember hangsúlyozza, hogy sok esetben a napközben átélt szeparációs helyzetek miatt a gyerek este is „bevet mindent”, hogy felkeltse az édesanya figyelmét. Így jönnek elő altatás után a „pisilni kell”, „kakilni kell” vagy „szomjas vagyok” felkiáltások, amikor végre együtt lehetne anya és apa.

Megoldás

– A szeparációs szorongást csakis higgadtan, kellő odafigyeléssel és megértéssel lehet kezelni. A megoldás a korábbi anya-gyerek kapcsolat minőségén múlik, vagyis hogy a korai időszakban mennyire sikerült egymásra hangolódni. Hiszen a sírás minőségéből az anya már tudhatja, hogy mire van szüksége a picinek. Amennyiben ez a fajta sajátos kommunikáció nem működik közöttük, az altatás sem fog megfelelően működni – mondja a pécsi óvodapszichológus.

Azt javasolja, hogy érdemes mindenekelőtt az anya-gyermek kapcsolat minőségén javítani, hiszen a szorongás fő kiváltó oka, hogy napközben fizikálisan vagy érzelmileg nem elérhető számára a szülő.

Ok: nem megfelelő nevelési stílus

Czuppon Zsuzsanna kiemeli, hogy az elutasító, hideg nevelési stílus is lehet a rossz alvás egyik forrása. Hiszen ha a gyermek nem kapja meg a neki megfelelő szeretetet, odafigyelést, törődést, akkor ezt az éjszaka folyamán akarja majd minden áron kikényszeríteni a szülőből. Az igazi „mumus” mégis inkább a következetlen, vagyis a kettős nevelés. Ez utóbbi annyit tesz, hogy a két szülő máshogy reagál egy azonos szituációja.

Megoldás

A szakember szerint fontos, hogy a családon belül a szülők kommunikáljanak, beszéljék meg, hogy mi lenne a jó nevelési módszer, mellyel mind a ketten egyetértenek, és következetesen betartják azt. Amennyiben nem tudják megoldani a kialakult helyzetet, érdemes felkeresni szakembert.

Sajnos nincs két egyforma gyerek, ezért bevált recept se. Arra koncentráljunk, hogy mi mit tartunk helyesnek, és mit tudunk beépíteni a hétköznapjainkba.

5 hasznos tipp a jó alváshoz

Rituálék: Megelőzhetjük a nehézségeket azzal, hogy az alváshoz rituálékat kapcsolunk. Legyen az bármi: a lefekvés előtti meseolvasás, vagy esti fürdés. Célja az legyen, hogy a gyermek rá tudjon hangolódni a lefekvésre.

Biztonság: Czuppon Zsuzsa hangsúlyozza, hogy ha felmerül az alvás körüli nehézség, akkor a legelső teendő a gyermeket megnyugtatni, biztosítani a feltétlen szeretetünkről. Azt hogy ezt hogyan tesszük – ölbe vesszük, vagy átvisszük a szülői ágyba –, rajtunk áll.

Rendszeresség: Fontos, hogy a kisgyermek megszokja, hogy mi mi után következik a napirendben. Ez a rendszer – melyben az alvásnak is fontos szerepe van – adja számára a biztonságot, így kialakulhat benne a belső rend is.

Bizalom: Fontos, hogy a gyermeknek megtanítsuk, hogy ha elmegyünk, vissza is fogunk jönni. Ehhez két dolog szükséges. Az egyik a bizalmas kötődés a szülővel – aki ezzel a bizalommal nem él vissza. A másik a tárgyállandóság megtanulása, vagyis az a tudás, hogy a tárgyak, emberek (például anya) akkor is léteznek, ha nem érzékeljük őket.

Dicséret: Az óvodáskor kezdetétől – ha a gyermek az elvártak szerint viselkedik – érdemes szóban dicsérni, vagy jutalmazni öleléssel, puszival. Minél többször tesszük ezt, annál inkább megerősítjük benne az elvárt viselkedési formát. Ha az éjszaka zavartalan volt, már ébredéskor erősítsük meg a helyes viselkedést.

hirdetés

Hirdetés