Segítség szülőknek és gyerekeknek: az altatásról írt mesekönyvet két pécsi orvos

Bizony, egy-egy műtét előtt még felnőttként is sok negatív gondolat suhanhat át az agyunkon: sokan kifejezetten félnek az altatástól – akár átestek már korábban rajta, akár nem. Ugyanígy vannak ezzel természetesen a gyerekek is, megijednek az orvosoktól, az ismeretlen műszerektől és helyzetektől. Az operációk előtti szorongás enyhítésére két pécsi altatóorvos nem mindennapi módszert talált ki: a gyermekklinikán a kicsiknek könnyen érthető, általuk írt mesekönyvet ajándékoznak minden családnak, amelyben lépésről lépésre ismertetik az altatás folyamatát. 

hirdetés
Uránia Mozi

A Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány támogatásával megjelent Álomgyár a kórházban című kiadvány néhány oldalas ugyan, de részletesen, játékos és gyermekeknek érthető formában – a kis Panni történetén keresztül – meséli el az altatást megelőző, és az azt követő történéseket, méghozzá szuper rajzokkal illusztrálva.

A könyv szerzői dr. Kövesi Tamás és dr. Benkovics Barbara, a Pécsi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Gyermekaneszteziológiai Tanszékének altatóorvosai saját elmondásuk szerint már jó ideje gondolkodtak a hiánypótló kiadványon. Idén szeptemberben végül meg is jelent a mesekönyv, amelyet azóta ingyenesen kap kézhez minden műtét előtt álló gyermek családja az operáció előtt.

„…a búvármaszkból olyan varázslevegő jön, amitől a mackók és a gyerekek is szépen elalszanak.”

– Sem a gyermekek, sem a szülők nincsenek igazából tisztában azzal, hogy milyen is a műtéteknél szükséges altatás. Nem tudják, hogyan zajlik, mennyire kell tőle félni. Ösztönösen tartanak a dologtól, mi pedig ennek a félelemnek az ellensúlyozására írtuk meg a könyvet. Egyébként sok külföldi országban, sőt néhol Magyarországon is bevett szokás kisfilmekkel, mesékkel elmagyarázni a kicsiknek, hogy mi fog történni velük. Ez kicsit felkészíti őket és a szüleiket – magyarázta Kövesi Tamás, aki hozzátette, úgy tudja, a pécsi klinikán ez az első ilyen jellegű kiadvány. Kiemelte azt is, hogy a szülők továbbra is kapnak hivatalos tájékoztató dokumentumot, a mesekönyv csak egy plusz, a gyerekeknek is érthető segítség.

A két pécsi altatóorvos idén nyáron kezdett Halas Zelda illusztrátorral a köteten dolgozni

Benkovics Barbara lapunknak elmondta, a könyv arról szól, hogy Panni nevű főhőse három vele egykorú – még műtét előtt álló – gyermekkel találkozik, akiknek elmeséli saját operációjának történetét a betegvizsgálattól a hazaengedéséig.

– A történet a mi agyszüleményünk, melyhez találtunk egy olyan grafikushölgyet, aki remekül tudta ábrázolni az elképzeléseinket. Természetesen nem egy szépirodalmi műre kell gondolni, de arra reményeink szerint jó, hogy a gyerekek megtudják, mi vár majd rájuk, előre megismerik az orvosi eszközöket, és a műtő hangulatáról és légköréről is kialakíthatnak egy előzetes képet – fejtette ki az aneszteziológus.

Elmondta, a szülők és a gyerekek eddigi reakciói nagyon pozitívak voltak, sokat oldott az egyébként feszült műtét előtti légkörön, sőt kevesebb kérdés merült fel az altatással kapcsolatban. Hozzátette, a mesét ismerő gyerekek a könyv alapján már sokszor tudták, milyen lépésekre számítsanak a műtőbe vezető úton.

„Képzeljétek, olyan mélyen aludtam, hogy észre sem vettem, mikor vége lett a műtétemnek.”

Eller-Tárnoki Nikolett kisfiát nemrég műtötték, az anyuka és a kis Márk pedig az operáció előtt részletesen tanulmányozta a kórházban kapott könyvecskét. Véleményét szívesen megosztotta velünk:

„A két és fél éves kisfiam jelenleg falja a meséket. Amikor az altatást megelőző vizsgálaton voltunk, már több gyerkőc kezében láttuk a kis mesefüzetet, és nagyon örültem neki, hogy ilyet kapunk. A vizsgálat után egyből elkezdtük lapozgatni, majd kielemeztük, hogy ez fog vele is történni. Hétvégén párszor emlegettük a történetben leírt varázslevegőt, meg a műtétet. Aztán mikor mentünk a kórházba, vittük a füzetet is, az álmodós részt még nézegettük reggel, sőt, vittünk egy plüssállatot mi is, azonosulva a kis mesével, ahol a főszereplő kislány is magával vitte a maciját. Jeleztük, hogy a történetből kiindulva a fiam és az állatkája is ketten mennek a műtőbe, ennek pedig semmi akadálya nem volt, mindenki nagyon kedves volt. Szerencsére Márk és a plüssállat műtétje is sikeres volt, és a mese által fel tudott készülni az ismeretlen helyzetre, ami a műtőben várta.”

Az országban nem ez az első kiadvány, azonban a pécsi klinikán nem volt korábban ilyen