Sms-ben értesítette a mentőket a hallássérült férfi, akik azonnal kiérkeztek

Furcsa üzenettel találkoztak a 112 sms-szolgáltatás operátorai – írja a Blikk.hu. A lap beszámolója szerint az üzenet nagyon tömör, nehezen értelmezhető volt, de az kiderült belőle, hogy a küldőnek segítségre van szüksége, így mentőt kér egy mázai címre. Kiderült, hogy a hallássérült Mamalik Sándor (54) küldte az üzenetet, hogy segítséget kérjen szintén hallássérült édesapjának, Józsefnek (86).

– Édesapám egyik pillanatról a másikra lett rosszul. Nagyon megijedtem, de tudtam, hogy azonnal tennem kell valamit – árulta el Sándor a lapnak, az üzenet küldője. – Mivel hallássérült vagyok, azt láttam a legjobbnak, ha küldök egy sms-t. Beleírtam a Siketek és Nagyothallók Szövetségének rövidítését, így jeleztem, hogy nem tudok telefonálni. Azonnal reagáltak, a mentő pedig alig 10 perccel később már kint is volt a házunknál – folytatta a férfi, aki végtelenül hálás a diszpécsernek és a mentőknek is, hogy édesapja ilyen hamar bekerült a komlói kórházba.

– Édesapámat szívelégtelenséggel vitték be a kórházba, ahol jelenleg is ápolják. Reméljük, hamarosan hazajöhet – mesélte Sándor, aki azt is elárulta a Blikk újságírójának: hallássérültként nem könnyű az életük, nehezen intéznek ügyeket, mert nem tudnak telefonálni, ám a mostani eset azt bizonyítja, hogy sok helyről számíthatnak segítségre.

– Hallássérült, verbális kommunikációra képtelen betegek valóban tudnak sms-ben segítséget hívni. Általánosságban az üzenetküldés helyett a kétirányú kommunikációt jelentő telefonkapcsolatot tartjuk optimális megoldásnak, hiszen a mentésirányító a kérdésekre adott válaszok alapján tud jó döntéseket hozni, illetve segítséget nyújtani az életmentéshez, elsősegélynyújtáshoz a mentők kiérkezéséig – közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, aki azt is elmondta, hogy ősszel bevezethetik az ÉletMentő applikációt, ami a betegeknek és a mentőknek is megkönnyíti a segélyhívást.

– A hallássérült személyek számára már régóta működő segélykérő sms-szám mellett hiánypótló szerepet tölt be az ingyenesen letölthető applikáció, amellyel még gyorsabban és egyszerűbben, néhány másodperc alatt kérhetik az érintettek a mentők, a rendőrség vagy a tűzoltóság segítségét – erősítette meg a lapnak a Siketek és Nagyothallók Szövetsége.

hirdetés