Soha nem látott Munkácsy-képek érkeztek Pécsre!

Különleges, hiánypótló és részben világpremierként is felfogható Munkácsy-kiállítást nyitottak meg május 17-én a Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában, mely fél éven keresztül, egészen november 10-ig tekinthető meg.

Noha a Zsolnay Negyed m21 Galériája leginkább kortárs képzőművészeti alkotásoknak ad helyet, május 17-től azonban fél éven keresztül, november 10-ig a legnagyobb és legátfogóbb magánkézben lévő Munkácsy-gyűjtemény otthona lesz. A nem mindennapi tárlatot, melyen Munkácsy Mihály ismert és kevésbé ismert festményei mellett több rajza, tanulmánya, vázlatai és az életét dokumentáló fotóanyag is szerepel, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. a 175 éve született festőóriás előtti tisztelgés gesztusaként rendezte meg Pákh Imre magyar–amerikai műgyűjtő kollekciójának műremekeiből.

A Zsolnay-negyed galériája méltó helyszíne a remekműveknek

A galériában látható alkotások felölelik a Munkácsy-életút valamennyi szakaszát: láthatjuk korai alkotóperiódusának világhírű Ásító inas című művét, amely a legismertebb magyar festmények egyike, de helyet kaptak a kultúrnegyed kiállítóterében bibliai témájú képei, szalonképei és kései tájképei is.

Hoppál Péter, Páva Zsolt, Boros Judit és Vincze Balázs nyitotta meg a kiállítást

A kiállítás megnyitóján Páva Zsolt, Pécs polgármestere kiemelte, hogy Munkácsy Mihály „hazajár Pécsre”, hiszen rengetegen voltak kíváncsiak mind a 2005-ös, mind pedig a 2010-es – az ideinél kevésbé átfogó – pécsi Munkácsy-kiállításokra is. A városvezető emlékeztetett arra is, hogy a festő életében többször járt Pécsett, ahol nagybátyjánál megszállva több festményt is készített.

Munkácsy életútját átfogja a kiállítást

– Munkácsy nagyon jól ráérzett korának hangulatára, a szalonok, kocsmák, parasztházak és a hétköznapi szituációk miliőjére, jellegzetességükre. Munkácsy művei a mai napig könnyen értelmezhetők, közel vannak az emberekhez, művei pedig ebben az értelemben kortalanná váltak. Jó ezeket a képeket Pécsen látni – mondta a polgármester.

Hoppál Péter, Pécs országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy a tárlat különlegességét többek között az adja, hogy három kép most először, itt Pécsen vált a nagyközönség számára is láthatóvá, ami egyfajta világpremierré teszi a kiállítást.

Munkácsy képei nem először járnak Pécsen

– Pécsett évekkel ezelőtt több helyszínen is találkozhattunk Munkácsy képeivel, de a Zsolnay-negyedben még nem. Ha pedig visszaemlékezünk a korábbi kiállítások több tízezres látogatószámára, akkor bízhatunk benne, hogy a most megnyitott tárlat lesz a Zsolnay-negyed galériájának leglátogatottabb kiállítása – mondta.

Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. ügyvezetője elmondta, hogy a kiállítás nem jöhetett volna létre a Zsolnay-negyed megannyi dolgozója, szakembere nélkül, akik rövid idő alatt képesek voltak megvalósítani a Munkácsy-képek kiállítóterét. Hozzátette, hogy a tárlat reményei szerint a kultúrnegyed számos más szolgáltatását is népszerűsíti majd az elkövetkező fél év során.

Ünnepélyes keretek között nyitott meg a hiánypótló tárlat

Boros Judit, a tárlat kurátora kiemelte, Pécs mint a kultúra hazai fővárosa méltó helyet biztosít a festőmester képeinek. Kiemelte, hogy a kiállításon látható a világon először Munkácsy Műteremben V. című képe és egy békéscsabai portréja mellett a Éjszakai csavargók című képhez készített tanulmánya is. Ugyancsak itt debütál 6 darab, korábban soha ki nem állított rajz, köztük egy rendkívül korai kompozíciós vázlat, egy késői önarckép, Liszt Ferenc arcképe és vázlatok a Golgota című remekművéhez is.

Fásy Ádám is jelen volt a megnyitón

A megnyitón a Zsolnay-negyedben található Gyugyi-gyűjteményt Pécsnek adományozó műgyűjtő, Gyugyi László mellett részt vett Fásy Ádám műsorvezető-üzletember is, aki 2004-ben javasolta Pákh Imrének, hogy gyűjteményét mutassák meg az ország több városában is.

– Munkácsy művészete évek óta nagy szerelmem, a célunk pedig az volt, hogy vigyük el az általa képviselt magas kultúrát a lehető legtöbb emberhez az országban. Ezt 2005-ben Pécsen kezdtük el, azóta töretlen sikerrel megy a kiállítás, és jó most újra itt lenni és itt látni ezeket a csodás képeket – mondta Fásy Ádám.

Néhány Munkácsy-kép, melyeket természetesen ott, a helyszínen kell látni:

hirdetés