Sorra települnek be helyi cégek a Déli Ipari Parkba

Az elmúlt év utolsó negyedében sorra vásároltak pécsi-baranyai vállalkozások telkeket a Déli Ipari Parkban. Az önkormányzat és a parkot működtető Ipark Pécs Kft. közötti együttműködés meghozta gyümölcsét.

Ruzsa Csaba, Pécs gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere kérdésünkre felidézte: tavaly a helyi építési szabályzatot úgy módosította az önkormányzat, hogy a déli ipari parkban 2500-ról 1100 négyzetméterre csökkent a minimálisan kialakítható telekméret. Ráadásul az ipari park címnek köszönhetően a parkba betelepülő kisebb vállalkozások megkapják ugyanazt, mint a nagy nemzetközi cégek: telekadó- és építményadó-mentességet, illetve kedvezményt.

Az alpolgármester elmondta, meg is nőtt az érdeklődés a telkek és a betelepülés iránt.

Dr. Fülöp Krisztina, az Ipark Pécs Kft. projektmenedzsere-jogtanácsosa a PécsMa.hu-nak arról beszélt, hogy a tavalyi év utolsó negyedében négy olyan szerződéskötés és telekvásárlás is történt a parkban, ami egyértelműen a fenti jogszabályi változtatások következménye volt.

Mint elmondta, az érintett cégek hamarosan megnyíló pályázatokra várakoznak, de akkor is fognak fejleszteni, ha nem lesznek sikeresek a tendereken, akkor önerőből.

A Déli Ipari Parkban egyébként a legnagyobb zajló beruházás a japán Seirené.

Ruzsa Csaba lapunknak elmondta azt is, hogy a város a Seirennek a saját utolsó területét is eladta a parkban, de gőzerővel vizsgálják, hogyan lehetne újabb ipari területeket kialakítani, és azon is dolgoznak, hogy a Déli Ipari Park további fejlesztés alatt álló területeire újabb beruházókat csatornázzanak be.