2018-tól évente közel 83 ezer forint is a zsebében maradhat. A személyi jövedelemadóban érvényesíthető személyi kedvezményről Pécsen is kevesen tudnak, pedig a lakosság negyedét is érinthetik a betegségek, sőt visszamenőleg akár öt évig is igényelhetünk támogatást.

Bár rengeteg betegség után jár támogatás, ám azt kevesen tudják, hogy az igazoltan cukorbetegeknek, gluténérzékenyeknek, vagy laktózérzékenyeknek is jár az adókedvezmény. (A kedvezményre jogosító betegségeket egy kormányrendelet sorolja fel, melyeket BNO-kóddal – Betegségek Nemzetközi Osztályozása – láttak el, s a felsorolásban súlyos halláskárosodást, látáskárosodás, fogyatékosságot, mentális és fizikai károsodást is találunk. A TELJES LISTÁT ITT TALÁLJUK.)

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a 15 évesnél idősebbek 0,6 százaléka már most is gluténmentes étrendet követ, de ez az arányszám sokkal magasabb lehet, mert sokan nem is tudnak a betegségükről. A laktózintolerancia valamelyik klinikai formája pedig a magyar lakosság 15-20 százalékát érinti, de a cukorbetegek száma sem kevesebb: a KSH szerint minden tizedik felnőtt ember érintett valamilyen szinten a diabéteszben.

– A különböző betegségekre lehet igénybe venni a személyi jövedelemadóból levonható adókedvezményt, ami a mindenkori bruttó minimálbér 5 százaléka lehet – mondja el Pető Ákos pécsi könyvelő.

A szakember hangsúlyozza, hogy mivel 2018-ban a minimálbér 138 500 forintra emelkedett, ez az összeg havonta 6 900 forint kedvezményt jelent, de ha úgy döntünk, hogy az éves adóbevallásban egy összegben igényeljük, akkor akár 82 800 forintot is zsebre tehetünk. Sokan nem tudnak róla, de többek között az I. típusú diabetes, a laktózintolerancia, illetve a gluténérzékenység (a listán coeliakia néven találjuk meg) után is jár adókedvezmény.

– Sokan erről a lehetőségről nem tudnak, nem jelzik munkáltatójuk felé, hogy havonta 6900 forintos adókedvezményre jogosultak, de szerencsére ekkor sem vész el az összeg. Utólag, adóbevallásunkkor is érvényesíthetjük az engedményt, ebben az esetben az szja-bevallás utáni időszakban, május-június derekán utalja vissza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy összegben – mondja a könyvelő.

Visszamenőleg is kiutalják, akár 381 600 forintot is zsebre tehetünk!

Érdemes tudni, hogy ha több éve fennálló betegségünkről most szerezzük be az igazolást, önellenőrzéssel, vagyis az adóbevallás önálló javításával is érvényesíthetjük a kedvezményt egészen 5 évre visszamenőleg, hiszen az igazolásunkon szerepelni fog betegségünk diagnosztizálásának az időpontja.

A könyvelő szerint ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a 2018-ban beadott önellenőrzések visszanyúlhatnak egészen 2012-ig, így egy összegben, 381 600 forintot is jóváírhat a NAV idén júniusban a számlánkon.

Ez a kedvezmény alanyi jogon jár, nem átruházható! A szülő a betegségben szenvedő gyermeke után nem veheti igénybe, és nem lehet átruházni például a házastársnak, de érdemes megemlíteni, hogy a diagnosztizált gluténérzékeny gyermek szülei sem maradnak hoppon, hiszen ők emelt összegű családi pótlékot kapnak.

Mindössze orvosi igazolás kell hozzá

Dr. Princz János háziorvos elmondja, hogy az adókedvezmény igénybevételéhez megfelelő szakorvosi leletet kell benyújtani, melyet az egészségkárosodás jellegétől függően szakambulancia, de akár a háziorvos is kiállíthat.

– Az a tapasztalatom, hogy évente csupán néhány ember igényli ezt az adókedvezményt, ezért igyekszünk felhívni az emberek figyelmét erre a lehetőségre, hogy szélesebb körökhöz eljusson – mondja a háziorvos.

hirdetés