Az elmúlt pár évben több százmillió forint értékű fejlesztések zajlottak le Pécsett a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában, nemcsak az épületegyüttes újult meg, hanem a legmodernebb természettudományos labor, szaktantermek szolgálják már az oktatást.

hirdetés

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma a régió talán legnagyobb múltú oktatási intézménye, azonban egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy „ósdi” iskola volna. Az elmúlt években ugyanis olyan beruházások zajlottak le, amelyek egyben az egyik legmodernebb sulivá is tették a „Lajost”.

2014-ben adták át a modern természettudományos labort

Az elmúlt évek beruházásainak sorában nemcsak az időrend miatt kívánkozik az első helyre a 2014 decemberében átadott Inczédy Dénes Természettudományos Labor: a csaknem 300 millió forintos beruházás egyetemi szintű laboratóriumi hátteret biztosít a reáltárgyak (így például a kémia, a biológia) oktatásához. Az uniós forrásból elkészült, 21. századi laboron kívül a program során az iskola az új berendezések mellett informatikai eszközöket és a kísérletekhez szükséges anyagokat, vegyszereket, bemutató eszközöket kapott. A pécsi gimnázium hagyományosan erős a reáltárgyak oktatásában, ezzel a szemléltetésre alapuló oktatás még tovább erősödhetett.

Magas szinte folyik a természettudományok oktatása

2015 decemberében a szintén az iskola egykori ciszterci rendi tanáráról, Magdics Gáspárról elnevezett matematikai szaktantermek átadása következett.

Tavaly is komoly munkálatok folytak a belvárosi épületen

A 2015-ös esztendő (is) gazdag volt fejlesztésekben, hiszen ebben az évben az épület régi szárnyának teljes homlokzati felújítását is elvégezték, valamint kialakítottak egy mozgássérült liftet. Ezzel ugyanakkor nem volt vége a felújítássornak, mivel 2017-ben megvalósult egy nagyszabású energetikai felújítás, melynek keretében az épület hőszigetelést kapott, minden nyílászárót kicseréltek és napelemek kerültek a tetőre is.

Az iskola magas szakmai színvonalát mutatja, hogy a legutóbbi, 2017-es középiskolai rangsorban a legjobb 100 közé egyetlen baranyai intézményként a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma jutott be. A nagy múltú pécsi iskola az 59. helyen áll a HVG középiskolai rangsorában, az előző évhez képest 22 helyet javított a helyezésén. Ha tudjuk, hogy Magyarországon csaknem 900 gimnázium várja a diákokat, még inkább elismerésre méltó ez a teljesítmény.

hirdetés
Hirdetés