Szépen lassan a triatlon fellegvára lett Pécs

Egyre többször figyelhetünk fel a pécsi triatlonisták országos – sőt, néha nemzetközi – sikereire.  Ahogy azt a PSN Zrt. triatlon szakosztályának két edzője, Tóth Szilárd és Tarnóczi Tamás is elmondta, Pécsen nem csak az utánpótlás-nevelés fejlődik, hanem a technikai, infrastrukturális háttér is – minden adott a sportág sikeres jövőjéhez a PSN-nél.

– A triatlon szakosztály elődszervezete a Pécsi Triatlon Klub volt, amit a kilencvenes évek elején Nemes Csaba alapított. Már a korai években is jó eredményeket értek el, többek között egy európa-bajnoki címet is ünnepelhettek – mesélt Tóth Szilárd a sportág pécsi történetéről.

– 2014-2015 környékén csatlakozott a klub a PSN Zrt.-hez, és alakult szakosztállyá. Azóta lényegesen jobb feltételek között tudnak a sportolók készülni, uszodában, atlétikapálya tekintetében is, az utánpótlás-képzés is széles lábakon áll, folyamatosan javulnak az eredmények, mostanra pedig eljutott oda, hogy egy olimpiai indulója is van, Bicsák Bence személyében – mondhatjuk, hogy országosan is meghatározó szakosztály lettünk – mondta az edző.

Tarnóczi Tamás, Bicsák Bence és Tóth Szilárd

Tarnóczi Tamás arról beszélt, a Hullámfürdő reggelente, hat és kilenc óra között biztosít két pályát a sportolók számára. Elmondta, itt az utánpótláscsapat tagjai és az elit versenyzők illetve egyetemisták is kiemelkedő körülmények között edzhetnek.

– A kovácstelepi sportpályán is edzünk, a korábbi feltételeknél lényegesen jobb körülmények között. A futóedzések a Várkői úti stadionban vannak általában. Kerékpározni pedig a Pécs környéki, mecseki utakon tudunk, néha Tüskésrétre is ki tudtunk menni – itt még lehetőségünk volt nyíltvízi úszóedzésekre is. Ez nagyon jó, hiszen egyébként Orfűre tudunk csak kijárni. De mint látható, a jó eredmények eléréséhez minden feltétel adott – így Tarnóczi.

Az utánpótlás-neveléssel kapcsolatban is úgy nyilatkoztak az edzők, nincs miért szégyenkezniük.

– Az utánpótláscsoport már három éve alakul és fejlődik. Jelenleg 20-25 fő jár edzésekre és versenyekre. Látszik a folyamatos fejlődés, volt olyan sportolónk, aki duatlonban ért el aranyjelvényes szintet. Ahogy mondtam, a fejlődésre minden lehetőség adott, és ez abban is látszik, hogy az utánpótláscsapat folyamatosan bővül. Szerencsére így toborzásra sincs szükség, a jelenleg itt sportolók jó hírét viszik a szakosztálynak – mondta lapunknak Tarnóczi Tamás.

Az idei szezonnal kapcsolatban Tóth Szilárd így fogalmazott:

– Furcsa volt – köszönhetően a vírusnak szinte a teljes nemzetközi versenysorozat elmaradt. Bicsák Bencének is csupán két egymást követő hétvégéből állt a nemzetközi versenyszezon. Viszont a Magyar Triatlon Szövetséget dicséri, hogy nem volt olyan országos bajnokság, ami elmaradt volna, a ranglista versenyeket mind megszervezték komoly létszámmal. Június közepén elindult, és csak most ért véget – mondta.

– Rengeteget utaztunk, viszont most büszkén mondhatjuk, hogy az eredményeket tekintve a magyar ranglistát a PSN szakosztálya vezeti – tette hozzá.

Kiemelt kép forrása: PSN Zrt. Triatlon Szakosztály Facebook-oldala

Hirdetés