Szigorú óvintézkedésekkel nyit újra a Csorba Győző Könyvtár

A kormány határozata alapján a könyvtárak már június 15-től kinyithatják kapuikat és újra kielégíthetik a könyvre szomjazók igényeit. A Csorba Győző Könyvtár június 22-én fogadja ismét az olvasókat. Persze a változások nem csak a vírus ellen bevezetett óvintézkedések lesznek, a nyári leállás a fiókkönyvtárakban szinte mind elmarad – a könyvmolyok nagy örömére.

Miszler Tamás, a könyvtár igazgatója lapunknak elmondta, a Tudásközponttal együtt kinyit még az Apáczai Csere János Fiókkönyvtár, a Belvárosi Fiókkönyvtár és Ifjúsági TanulóTér, a Csipkefa Gyermekkönyvtár, a Kertvárosi Fiókkönyvtár, a Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár és Pinokkió Gyermekkönyvtár is. A Minerva Fiókkönyvtárba járóknak viszont még várniuk kell: augusztus 31-ig még biztosan zárva lesz munkaerőhiány miatt. Az onnan kölcsönzött könyveket a Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár és Pinokkió Gyermekkönyvtárban tudják csak leadni az olvasók.

hirdetés

– A járvány elleni védekezés miatt úgy döntöttünk, a Tudásközpont olvasói tereiben egyelőre 100 embernél többen nem tartózkodhatnak. A maszk viselése mindenki számára kötelező, több helyen kihelyezünk kézfertőtlenítőket. A pultoknál pedig plexifalakkal választjuk el egymástól az olvasókat és a munkatársakat – mondta az igazgató.

Pár hét alatt visszatérhet a megszokott látogatószám

– A fiókkönyvtárakban is hasonlóak a szabályozások: a kollégáink maszkban és plexi mögött dolgoznak, a látogatóknak kötelező a maszk viselése és a kézfertőtlenítő használata belépéskor. A könyvtár egyes egységeiben külön meg van határozva, hány olvasó tartózkodhat bent.

A fizikai távolságtartás – mondani sem kell – kötelező a könyvtárakban. Változás még, hogy a fiókkönyvtárakban a számítógép használata egyelőre szünetel az olvasók számára.

– A látogatószámmal kapcsolatban arra számítunk, hogy az első napokban nagyon sok olvasó fog hozzánk betérni, hiszen már hetek óta kérdezik tőlünk, mikor tudnak jönni. Sajnos eddig a központi intézkedések miatt nem nyithattunk. Úgy kalkulálunk, hogy pár hét alatt beáll a megszokott nyári látogatószám.

Augusztus 10-e és 23-a között a Tudásközpont zárva tart, mivel az üzemeltető társaság már év eleje óta erre az időszakra ütemezte az épület műszaki berendezéseinek felülvizsgálatát. Ezekben a napokban nem is lehetne szolgáltatni az épületben. Jó hír az olvasóknak, hogy a fiókkönyvtáraink viszont idén nyáron nem tartanak nyári szünetet (kivéve a már fentebb említett Minerva Fiókkönyvtár).

– Bármennyire is népszerű volt, a Könyv(fu)tár szolgáltatást egy időre leállítjuk. Nagyon jó tapasztalatokat szereztünk az elmúlt hetekben a veszélyhelyzet alatt, de ahhoz, hogy ősszel újra elinduljon egy ilyen szolgáltatás, kicsit összegezni kell és kiértékelni az elvégzett munkát. A Könyv(fu)tárral kölcsönzött könyveket a Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár és Pinokkió Gyermekkönyvtárba hozhatják vissza az olvasók – mondta Miszler Tamás.

(A Könyv(fu)tár szolgáltatásról korábban részletesen ITT ÍRTUNK!)

Miszler Tamás szerint amekkora bevétel esett ki, legalább annyit sikerült megspórolni

Az igazgató elmondása szerint a zárvatartás alatt kiestek a késedelmi, beiratkozási és irodai szolgáltatások díjai, ugyanakkor a másik oldalon a rezsi- és üzemeltetési megtakarítások még nagy mértékben át is billentik a mérleg nyelvét.

A Tudásközpont hétfőtől szombatig 10-től 18 óráig lesz nyitva. A fiókkönyvtárak szintén június 22-től várják vissza az olvasókat. Augusztus 31-ig hétfőn, szerdán, csütörtökön, pénteken 9.00–12.00 és 13.00–16.00, kedden 12.00–18.00 között lesznek nyitva a látogatók előtt.

További részletek a csgyk.hu oldalon, EZEN A LINKEN olvashatóak.

Hirdetés