A Családok Éve keretében egyedülálló, állandó pontos tájékozódási pálya valósult meg pécsbányai gesztenyésnél. A pályát nem csak a sportolók, hanem iskolások, családok és kirándulók is használhatják, csupán okostelefon és kalandvágy kell hozzá. Október 27-én ingyenesen ki is próbálhatjuk, szakszerű segítséggel. 

A Magyar Tájfutó Szövetség és a pécsi tájfutók szervezésében egy nemzetközi mozgalomhoz a MOBO-hoz – mobil orienteering, vagyis okostelefonos tájékozódás – csatlakozva állandó pontos tájékozódási pálya létesülhetett a Mecsekben. A „Családok Éve 2018” pályázati forrásból megvalósuló pályának azonban nem csak a tájfutók örülhetnek, azt ugyanis bárki bejárhatja, vagy lefuthatja, akinek van okostelefonja.

A mobil orienteering, vagyis az okostelefonos tájékozódás lényege, hogy a telefonunkra letöltött térkép segítségével keressük meg a terepen elhelyezett pontokat, majd a rajtuk lévő QR-kódot beolvassuk. Az alkalmazás rögzíti a megtalált pontokat, a játékot pedig úgy teljesítjük, hogy megtalálunk legalább öt pontot.

Hogyan működik?

Még indulás előtt töltsük le a mobo applikációt – Android, IOS és Windows operációs rendszerrel is kompatibilis –, regisztráljuk magunkat és töltsük le a „Fehérkút-Gesztenyés” térképet, aztán indulhat a „kincskeresés”! A terepen nem szükséges a mobil adatkapcsolat, csupán a letöltött térképet kell használnunk, hogy begyűjtsük a piros bójákkal jelölt pontokat.

A pálya induló állomása pécsbányai gesztenyésnél van, de a terep megközelíthető Árpádtető és a Tripammer-fa irányából is. A buszfordulótól a kék kereszt turistajelzésen kell elindulnunk a gesztenyésen keresztül, és a térkép alapján megtalálnunk a startbóját.

A 23 pont begyűjtése bárhol elkezdhető és akár több túra során is bejárható, bármikor folytatható. A pályát bárki teljesítheti, és mindenkinek ajánlják az ötletgazdák, aki szereti a természetjárást, már volt kezében térkép és nem ijed meg a kihívásoktól. A tervek szerint egy évig lesznek a helyükön a pontok, a pálya ez idő alatt bárki által végigjárható.

– Arató Csongor, a Baranya Megyei Tájfutó Szövetség és a pécsi MOBO csapat tagja már öt évvel ezelőtt javasolta a szövetségnek a fix tájékozódási pálya építését Pécsett. Pár hónapja hallottunk a pályázati lehetőségről és kapva kaptunk az alkalmon, hiszen nagycsaládosok és elkötelezett természetjárók lévén szívügyünknek tekintjük, hogy a fiatalokat kicsábítsuk az erdőbe a „kütyüőrület” ellenére – meséli Pillmann Gábor, a Baranya Megyei Tájfutó Szövetség és a pécsi MOBO csapat tagja.

Nem volt még a kezedben térkép? Tanuld meg használni!

A MOBO-térkép tájfutók számára készült, mely a szokásos turistatérképtől kicsit eltérő kinézetű, de kis gyakorlás után jól értelmezhető bárki számára. A pályaavatón október 27-án, szombaton a Pécsbányai Közösségi Házban várnak a szervezők mindenkit, aki szeretné kipróbálni az okostelefonos tájékozódást, és segítenek, hogy el tudjon indulni a pályán.

Reggel 9 és 11 óra között folyamatosan lehet jelentkezni és elindulni. A pályaavató verseny pontbegyűjtő rendszerű, a pontokat tetszés szerinti sorrendben lehet érinteni, az érvényes teljesítéshez a 23-ból legalább 5-öt kell megtalálni.

Pillmann Gábor hangsúlyozza, hogy nemcsak a pécsi tájfutóknak, hanem iskolás osztályoknak, nagycsaládosoknak és akár a Pécsre érkező turistáknak is kedveskedni szeretnének a pályával, de a tájfutók számára is komoly turisztikai vonzerőt jelenthet.

Hirdetés