Tájékoztató táblákkal bővült az okosparkolási rendszer Pécsett

Elindult a HungAIRy LIFE integrált projekt keretében megvalósuló okosparkolási rendszer információs tábláinak próbaüzeme Pécsett – derült ki a városháza mai közleményéből.A táblák a belvárosi szabad parkolóhelyek számáról adnak valós idejű információt a közlekedőknek. Ezzel őket felesleges keresgéléstől, a város levegőjét pedig szükségtelen károsanyag-kibocsátástól kíméli meg.

hirdetés
Uránia Mozi

Üzembe helyezték az elmúlt napokban azokat a tájékoztató táblákat, amelyek az okosparkolási rendszer adatainak, a szabad parkolóhelyek számának közlésével a pécsi belváros közlekedést tehetik gördülékenyebbé – írja a közlemény.

Mint ismert, márciusban kezdődött meg a pécsi okosparkolási rendszer kiépítése. A belváros nem forgalomcsillapított övezeteiben három ütemben összesen 709 darab szenzort telepítettek. Ezek révén az autósok egy telefonos applikáció segítségével láthatják, hogy pontosan mely parkolóhelyek szabadok az érintett utcákban.

A fejlesztés legújabb üteme kiegészítő információt szolgáltat az autósoknak, hiszen az információs táblák a szabad parkolóhelyek számát mutatják, a pontos helyüket azonban nem. A kijelzés két színben történik, ha nincs szabad parkolóhely, akkor piros nullával, ha van, akkor zöld számmal.

Ruzsa Csaba alpolgármester kiemelte, hogy a táblák a szabad férőhelyek számáról adnak információt, az okosparkolási rendszer igazán kényelmes használatához azonban továbbra is szükség van az okostelefonra letölthető applikációra.

– Az autósok ennek segítségével tudják a leggyorsabban és a legkönnyebben megtalálni a szabad parkolóhelyeket a közelben. Ez amellett, hogy növeli a belvárosi parkolás kényelmét, jelentős károsanyag-kibocsátás megtakarítást is jelent, hiszen a sofőröknek nem kell hosszú perceken keresztül körözniük szabad hely után kutatva a belvárosban, ezzel jelentős emissziótól és zajterheléstől kímélhetik meg az érintett belvárosi utcák lakóit és ezzel a pécsiek közösségét – fogalmazott Ruzsa Csaba.

Összesen hét információs tábla szolgálja az autósok kényelmét:

  • a Nagy Lajos király útja – Centrum parkoló csatlakozásnál lévő két táblán a Centrum
    parkoló szabad férőhelyeit jelzik
  • a Rákóczi út – Váradi Antal utcánál a Váradi Antal utca, Eötvös József utca, Dischka
    Győző utca, Zrínyi Miklós utca és Jókai Mór utca parkolóhelyeit jelzik;
  • a Hal tér – Rákóczi út kereszteződésnél a két kijelzőn a Tímár utca, Fürdő utca, Goldmark Károly utca, Toldi Miklós utca, Munkácsy Mihály utca, Perczel Miklós utca, Gábor utca, Bercsényi János utca, Lyceum utca helyeit mutatják
  • a Felsőmalom utca – 6-os út kereszteződésébe telepített két kijelzőn a Tímár utca,
    Fürdő utca, Goldmark Károly utca, Toldi Miklós utca, Munkácsy Mihály utca, Perczel Miklós utca, Gábor utca, Bercsényi Miklós utca, Lyceum utca, Felsőmalom utca és Király utca szabad parkolóhelyeinek számát láthatjuk.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.