Találkozzunk a leendő magyar űrhajóssal a pécsi csillagászati héten!

Túlélési tanácsok kezdő marslakóknak, beszélgetés a négy magyar űrhajósjelölttel, a sötét anyag titkai és az univerzum megtapintása – a Zsolnay Kulturális Negyedben a csillagokat is lehozzák majd március 18–24. között!

A ZSÖK programajánlója szerint hétköznapokon 17 órától a legkiválóbb hazai szakemberek előadásait hallgathatjuk meg a nagy durranásnak ígérkező csillagászati héten. Ismeretlen erők mozgatják az Univerzumot: a sötét anyag és sötét energia nyomában címmel tart ismertetőt dr. Kiss L. László Széchenyi- és Prima Primissima-díjas csillagász.

A Mentőexpedíció című film valóságtartalmát veszi górcső alá dr. Kovács József a Hasznos túlélési tanácsok kezdő marslakóknak – Valódi tudomány a vörös bolygón című előadás során.

Dr. Hegedüs Tibortól a csillagok, csillagrendszerek életéről hallhatunk érdekességeket. Dr. Nagy Ádám pedig olyan népszerű sci-fi és fantasy filmek magyar vonatkozású érdekességeit szedi össze, mint a Star Trek, az Érkezés, a Múmia vagy a Harry Potter.

A HUNOR-program során kiválasztották azt a négy űrhajósjelöltet (dr. Schlégl Ádám, Cserényi Gyula, Kapu Tibor, Szakály András), akik közül a tervek szerint valaki a Nemzetközi Űrállomáson végezhet majd kutatómunkát. A felkészülésről, az előttük álló feladatokról, tervekről beszélget velük dr. Nagyváradi László és dr. Gyenizse Péter.

Igazi különlegesség lesz a Tapintható Univerzum interaktív kiállítás. A Bakonyi Csillagászati Egyesület hallható-tapintható programja összesen 90 domborított, egyedileg festett modell segítségével mutatja be Naprendszerünk égitesteit. Az egyes makettekhez részletes audioleírás tartozik. Az interaktív tárlat megalkotói a vak és gyengénlátó embereknek hiánypótló módon adnak tájékoztatást az univerzum leginkább látás útján megismerhető, izgalmas világáról.

Az előadásokat planetáriumi vetítések és ingyenes távcsöves bemutatók egészítik ki. Sőt, a csillagászpalánták Mars-küldetésre indulhatnak, ahol űrhajós sisakot is felpróbálhatnak!

Hétvégén izgalmas csillagászati-ismeretterjesztő programok várják az érdeklődőket. Részt vehetnek földönkívüli Varázsórán, megnézhetik távcsővel a Nap felszínét, és igazi kis csillagászokká is válhatnak.

Az Utazó Planetárium közreműködésével látványos fulldome filmvetítések láthatók többek között Szimat Kapitány vezetésével, de az óvodásoknak szóló animációs filmek mellett komolyabb témájú, felnőttek számára izgalmas ismeretterjesztő vetítések is lesznek.

A programok a Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriumában és Látogatóközpontjában zajlanak, további részletek itt olvashatók.

Hirdetés