Sokan még úgy emlékeznek, telente bezár a Pécsi Állatkert, és csak tavasszal nyit ki. Ez olyannyira nem igaz, hogy számos programot szerveznek télen, de „csak úgy” is érdemes kilátogatni – a téli szállásokon, a fűthető kifutókban is bekukucskálhatunk az állatokhoz.

hirdetés
Uránia Mozi

Sok pécsi emlékeiben még úgy él, hogy télen nem lehet állatkertbe menni, ugyanis az intézmény úgyis zárva van. Ez azonban a teljesen megújult, kibővült Pécsi Állatkertre nem igaz, minden nap 9 és 16 óra között várják a látogatókat.

Van is mivel, hiszen a szintén a Mecseken, az állatkertben található akvárium-terrárium az elmúlt hetekben számos új fajjal gyarapodott: többek között „beköltöztek” a nyílméregbékák, korallok, különleges halak – felsorolni is nehéz, mennyi új látnivaló van.

De ha felhúzzuk a kabátunkat, és a park területére indulunk, ott is találhatunk sok-sok újdonságot: visszatért Öcsi, a rénszarvas, szurikátakölykök születtek, új alpakákat figyelhetünk meg – és ez is csak néhány példa, érdemes venni a fáradtságot, és saját magunknak felderíteni, mennyi minden változott.

Vannak olyan állatok, amelyeket egyáltalán nem zavar a hideg és a Mecsekre lehulló hó sem: a fókák ugyanolyan békésen fürdőznek medencéjükben, mint nyáron, kint falatoznak a lámák, a kinti kifutóból morognak ránk a pumák vagy épp a fehér tigrisek.

Persze vannak olyan állatkerti lakók, akik nem igazán örülnének, ha a mecseki telet is a szabadban kellene átvészelniük, ők a fűtött téli szállásukon pihennek, de döntő részüket így is megfigyelhetjük: lustán pihennek az oroszlánok, ám például a kisebb majmok, a tamarinok, a selyemmajmok éppolyan élénkek a fűtött kifutóban, mint szoktak. Ha az üvegen keresztül belesünk hozzájuk, jó eséllyel számíthatunk rá, egyikük biztosan ránk néz.

Kedvcsinálónak néhány fénykép: